Запрацювала сонячна електростанція «Таванська-2»

Наша група компаній продовжує радувати новими проєктами. Так, наприкінці січня 2018 року в Херсонській області запрацювала перша в місті Бериславі фотоелектрична сонячна електростанція «Таванська-2» з встановленою потужністю сонячних модулів 8,2 МВт. Будівництво об’єкту було завершено ще восени 2017 року, але необхідність суттєвої реконструкції зовнішніх електричних мереж трохи затримала запуск сонячної електростанції. Компанія Рентехно самостійно виконала всі роботи по даній сонячній електростанції, починаючи з відведення земельної ділянки до отримання “зеленого” тарифу.

Сонячна енергетика є екологічно чистою, повністю радіаційно безпечною та не створює шкідливих відходів, що вимагають подальшої утилізації. Саме тому будівництво сонячних електростанцій останнім часом стало одним з секторів економіки, що найбільш активно розвиваються в Україні. Херсонщина – унікальна область, адже нараховує близько 200 сонячних днів у році і є дуже продуктивним регіоном для розвитку сонячної енергетики в Україні. Проте, ще рік тому для пересічного мешканця Берислава думка про реалізацію потужного інвестиційного проекту, та ще й на місці смітників в північно-східній частині міста, здавалася фантастичною.

Це не перший проект нашого підприємства, проте найпотужніший за обсягом виконаних робіт. Загалом альтернативна енергетика – це перспективна галузь, враховуючи діючий в Україні “зелений” тариф. Очікуємо, що термін окупності цієї станції складатиме 5 років. Згідно з законом, зелений тариф встановлений до 2030 року, тож ми плануємо побудувати ще декілька подібних об’єктів на території міста Берислава та Бериславського району.

Комплектуюче обладнання станції – продукт іноземних та українських виробників. Сонячну електростанцію спроектовано з використанням мережевих сонячних інверторів та високоефективних полікристалічних кремнієвих сонячних модулів. Наземна фотоелектрична сонячна електростанція «Таванська-2» складається із 30382 фотоелектричних модулів (ФЕМ) типу Q.POWER G5–270 Wp номінальною піковою потужністю 0,27 кВт кожен. Усі інвертори поєднані в групи, котрі підключені до комплектних трансформаторних підстанцій 0,4/10 кВ, що використовуються для підвищення напруги в мережі.

Безпосереднє будівництво сонячної електростанції тривало 6 місяців. За цей термін близько 100 жителів міста Берислава та прилеглих сіл отримали робочі місця. Реалізація проекту стала можливою завдяки злагодженій співпраці місцевої влади, інвесторів та інженерів нашої групи компаній. До кінця 2018 року планується введення ще двох сонячних електростанцій сумарною встановленою потужністю 13,5 МВт. Їх зведення вже розпочато.

Завдяки цьому інвестиційному проекту, місто Берислав не тільки позбулося страшенних нелегальних смітників, що багато років спотворювали місцеві краєвиди та заважали мешканцям міста, а й отримує щорічно до міського бюджету більше 600 тис. грн. лише за рахунок орендної плати за землю. «Такі надходження становлять 10% до обсягу власних надходжень міського бюджету та в подальшому суттєво впливатимуть на фінансову спроможність нашої громади», – поділився своїми очікуваннями міський голова Берислава.

Історія групи Авенстон почалася ще в 2001 році, коли наші ключові співробітники взяли участь у запуску серійного виробництва кремнієвих фотоелектричних перетворювачів і сонячних батарей. У 2007-2009 роках під маркою SolarUA нами були реалізовані кілька інвестиційних проектів у сфері сонячної енергетики. У 2010 році була заснована компанія Рентехно, що реалізувала проекти будівництва сонячних електростанцій. З 2013 року ми почали роботу в напрямку власного девелопменту проектів сонячної енергетики. З 2018 року Авенстон виступає генеральним підрядником з будівництва комерційних сонячних електростанцій і успішно співпрацює з вітчизняними та іноземними інвесторами.

Ефективність сонячних модулів у 2022 році

Чому ефективність сонячних батарей важлива? В статті розглядяються основні параметри, що впливають на ефективність сучасних сонячних панелей від провідних виробників, які використовують новітні технології фотоелектричних елементів.
Дізнатися більше

Європейський парламент оновив цілі щодо ВДЕ

Частка відновлюваної енергії в Європі буде збільшена до 2030 року. Європейський парламент підвищив цілі по розширенню використання відновлюваних джерел енергії. Відтепер цільовий показник по ВДЕ становитиме 45% замість 40%.
Дізнатися більше

Контроль потужності для промислових сонячних електростанцій

Контроль реактивної потужності можна вважати однією з найменш досліджених проблем в фотоелектричній промисловості, він може дати ключ до значного збільшення прибутку власників промислових сонячних електростанцій.
Дізнатися більше

Сім вражаючих будівель з BIPV системами

Майбутнє - за сонячними BIPV системами! Ми пропонуємо вам переконатись у цьому на прикладах найдивовижніших сонячних будівель Європи.
Дізнатися більше