До питання розвитку сонячної енергетики в Казахстані

Коментарі Дмитра Лукомського для казахського республіканського ділового тижневика “КУРСІВ'” з приводу перспектив розвитку галузі сонячної енергетики в цій країні:

Питання: Чому сонячні батареї не популярні в Казахстані, скільки буде коштувати їх установка, і за який час вкладення окупляться?

Коментар: Сонячні батареї і системи електрозабезпечення на їх основі широко поширені по всьому світу, але практично завжди це стимулюється певними пільгами і дотаціями з боку держави. Різні програми по підтримці сонячної енергетики діють у багатьох країнах, наприклад, в Німеччині, Іспанії, Італії, США та Японії. Завдяки таким програмам окупність системи, перетворюючої енергію сонячного випромінювання в електрику, зменшується з 10-15 років до більш прийнятних термінів. Що стосується Казахстану, то наскільки я знаю, ефективної державної програми зі стимулювання попиту на сонячні батареї у вас ще немає. А вкладати гроші в проекти з терміном окупності більше 10 років споживач не поспішає. Тому одним з реальних напрямів розвитку ринку в Казахстані сьогодні є організація енергозабезпечення об’єктів, віддалених від існуючих ЛЕП. Як приклад, я можу навести проект з установки невеликих сонячних електростанцій на одному з нафтопроводів, що проходять по території вашої держави. Це був якраз той випадок, коли витрати на організацію традиційного електропостачання виявилися значно вищими, ніж при використанні альтернативних джерел енергії. Але таких проектів мало. Саме тому сонячні батареї в Казахстані ще не дуже популярні.

Що стосується вартості встановлення сонячних систем енергозабезпечення, то вона сильно залежить від параметрів і призначення системи. Наприклад, рішення, однакові по потужності встановлених сонячних батарей, можуть комплектуватися різними по місткості акумуляторними батареями. А це суттєво позначається на їх підсумкової вартості. Тому в якості орієнтира я б говорив про цифри близько $4-5 за 1 Вт, тобто типова система потужністю 5 кВт (достатня для повністю автономного енергозабезпечення котеджу на 4-5 чоловік) обійдеться замовнику в $20-24 тис.

Питання: В Казахстані планують виробляти сонячні батареї. Чи можна припустити, що вони будуть набагато дешевше конкурентних пропозицій?

Коментар: Чи зможуть сонячні батареї, вироблені всередині країни виявитися дешевше імпортних аналогів? Однозначної відповіді на це немає. Все залежить від багатьох факторів. По-перше, хочу відзначити той факт, що світові ціни на сонячні батареї вже довгий час знижуються. Тому стверджувати, що продукція конкретного виробництво буде набагато дешевше, ніж у конкурентів не можна. Навіть якщо сьогодні ваша собівартість є привабливою, то вже завтра вона може виявитися порівнянною з пропозиціями конкурентів. Другий момент, на якому я хочу акцентувати увагу – це матеріали і комплектуючі для сонячних батарей (фотоелектричні перетворювачі, захисні і герметизуючі плівки, скло, алюмінієвий профіль, з’єднувальні коробки тощо). Якість цих компонентів є дуже критичним для якості сонячної батареї в цілому. І, наскільки я знаю, в Казахстані немає власного виробництва по всіх необхідних позиціях. Таким чином, багато комплектуючі доведеться імпортувати, що в свою чергу відіб’ється на собівартості батарей. Я вважаю, отримати собівартість, яка дозволить конкурувати з іншими виробниками, можливо тільки за умови вирішення питання по комплектації сонячних батарей матеріалами внутрішнього виробництва. Але говорити про те, що казахські батареї будуть набагато дешевше можна говорити тільки після отримання контролю над всією виробничої ланцюжком – від кремнію і до сонячних батарей. В рамках однієї компанії або хоча б в рамках країни.

 

Ключові напрямки діяльності Авенстон

Промислові сонячні електростанції

Будуємо мережеві промислові сонячні електростанції для продажу електроенергії в мережу по договорам PPA та через систему аукціонів. Наземні сонячні електростанції "під ключ" - проєктування, генпідряд, підключення до мереж.
Дізнатися більше

Комерційні сонячні електростанції

З 2010 року виконуємо повний комплекс робіт по розробці проєктів, будівництву та сервісному обслуговуванню сонячних фотоелектричних електростанцій всіх типів. Величезний практичний досвід будівництва сонячних електростанцій для бізнесу.
Дізнатися більше

Системи накопичення електроенергії

Повний спектр послуг по впровадженню технологій зберігання енергії (BESS) для сонячних електростанцій та інших об'єктів ВДЕ, промисловості і комерційного сектора. Девелопмент, проєктування, будівництво та введення в експлуатацію.
Дізнатися більше

Експлуатація і сервіс сонячних електростанцій

Подовжуємо термін служби об'єктів ВДЕ, збільшуємо їхню прибутковість, оптимізуємо продуктивність та експлуатаційну доступність, знижуємо операційні витрати. Планове та позапланове технічне обслуговування, гарантія, сервіс.
Дізнатися більше