Інжиніринг в сонячній енергетиці і не тільки

Вашій увазі пропонується інтерв’ю з Сергієм Друзенко, керівником компанії “Авенстон Інжиніринг”. Дане підприємство реалізує проекти в сфері сонячної енергетики, а також займається впровадженням сучасних MEP-систем.

Добрий день, Сергій. Розкажіть кілька слів про компанію “Авенстон Інжиніринг”

Добрий день. Наша компанія була створена на початку 2021 року на базі інжинірингового департаменту ТОВ “Авенстон”. Це було стратегічне рішення керівництва нашої групи, що має великі плани по розширенню діяльності. Нова компанія буде фокусуватися на діяльності щодо проектування та монтажу інженерних систем, а також з впровадженням проектів сонячної енергетики в сегменті малих і середніх потужностей (наземні і дахові сонячні електростанції для дому та бізнесу, сонячні електростанції для власного споживання, тощо). Ми не тільки будуємо, а й займаємося усіма питаннями, пов’язаними з експлуатацією і обслуговуванням вже змонтованих нами об’єктів. На відміну від інших компаній нашої групи, ми зосереджені на реалізації проектів виключно на території України.

Якісь проекти з перерахованих вами напрямків вже реалізуються або це просто плани?

Так, ми активно працюємо з самого старту. На щастя, ми починали не з нуля і вже мали відмінну базу для старту. На сьогоднішній день компанією вже підписано кілька сервісних договорів з обслуговування промислових сонячних електростанцій, заплановано будівництво однієї комерційної дахової сонячної електростанції і успішно пройдені перші етапи декількох тендерів з проектування та монтажу інженерних систем. Думаю, що за перше півріччя 2021 роки ми підпишемо близько десятка нових контрактів, заклавши тим самим міцний фундамент для подальшої роботи і зростання.

Український ринок сонячної енергетики переживає не найкращі часи. Ви вірите в перспективність цього напрямку?

Вочевидь, зміни “зеленого” законодавства і пандемія COVID-19 вже внесли істотні корективи в плани всіх учасників ринку сонячної енергетики. Ми розуміємо, що найближчим часом не варто очікувати будь-якої серйозної активності в сегменті промислових сонячних станцій, які працюють за “зеленим” тарифом або будь-яким іншим спеціальним тарифом (наприклад, отриманим по системі “зелених” аукціонів). Але в той же час, продовжує активно розвиватися сегмент домашніх сонячних електростанцій, в якому у нашої команди є великий практичний досвід. А в зв’язку з ростом цін на електроенергію для юридичних осіб стають все більш перспективними та економічно привабливими інвестиції в дахові сонячні електростанції, що працюють на власне споживання. Це можуть бути не тільки мережеві сонячні установки з системою контролю перетікання потужності, але і автономні або навіть резервні фотоелектричні системи електрозабезпечення. Я впевнений, що саме такі проекти сонячної енергетики будуть ставати все більш популярними і затребуваними в найближчі роки. На щастя, сонячна енергетика відома гнучкістю своїх рішень. Ми можемо не тільки вирішувати “сухі” технічні завдання, але і робити це красиво. Наприклад, впроваджуючи такі сучасні рішення як BIPV сонячні модулі, сонячні автонавіси, технології агрівольтаікі і багато іншого.

Як давно ви займаєтеся сонячною енергетикою?

Вже понад 15 років. Величезна перевага нашої команди саме в великому практичному досвіді роботи в цій сфері. Наприклад, мій особистий досвід в сонячній енергетиці почав свій відлік ще в 2005 році. За цей час мені кілька років довелося працювати начальником цеху по виробництву сонячних батарей на заводі “Квазар”, начальником відділу з капітального будівництва сонячних електростанцій в компанії “Рентехно”, керівником служби сервісу і директором з капітального будівництва компанії “Авенстон”. Разом зі мною в команді “Авенстон Інжиніринг” працюють висококласні фахівці з аналогічним досвідом в фотовольтаїці. Кілька людей починали свій професійний шлях ще на виробництві сонячних фотоелементів і сонячних батарей, інші співробітники – мають великий досвід в сфері будівництва сонячних електростанцій. Інженерно-технічний відділ компанії брав участь в проектуванні десятка сонячних електростанцій загальною потужністю понад 150 МВт. Зараз в нашій компанії зібралася чудова команда – це сертифіковані інженери, кандидати наук, а також молоді вчені, які паралельно з роботою закінчують аспірантуру. Я впевнений, що ми маємо відмінну базу для успішної роботи в обраних нами напрямках.

Чому серед послуг вашої компанії з’явилися інженерні системи?

Це дуже близький і потенційно цікавий для нас напрямок. Група Авенстон і раніше періодично брала участь в проектуванні і впровадженні таких систем, але ми не сильно афішували цю діяльність, роблячи основний фокус на промислових сонячних електростанціях. Але на етапі трансформації галузі ми прийняли стратегічне рішення рухатися в бік більш комплексних рішень. Частково, це диверсифікація нашого корпоративного портфеля послуг. Впроваджуючи технології сонячної енергетики для комерційних підприємств ми пропонуємо їх глибоку інтеграцію у вже існуючі електричні мережі, а також розглядаємо можливість для оптимізації інших систем, наприклад, систем освітлення або опалення. Просте впровадження рішення відновлюваної енергетики нераціонально без паралельних заходів по економії споживання і підвищення енергоефективності. Думаю, що час окремих рішень вже йде. Майбутнє саме за комплексним підходом, який дозволить нашим клієнтам отримувати найбільш оптимальний результат, а також забезпечувати більший контроль за всіма етапами реалізації своїх проектів.

Які цілі ви ставите перед компанією?

В першу чергу – це запуск і налагодження всіх ключових бізнес-процесів. Ми будуємо не просто ситуативний бізнес-проект, а закладаємо фундамент для довгострокового зростання. На 2021 рік уже сформовані і затверджені ключові показники ефективності, які включають в себе такі параметри як операційний дохід, маржинальність, EBITDA і деякі інші. Після виходу на планові показники, в середньостроковій перспективі своїм головним завданням я бачу забезпечення стабільного зростання щорічних доходів компанії на рівні не менше 15-20%. Також велика увага буде приділятися безперервному підвищенню якості нашої роботи.

Дякую вам за спілкування і бажаю великих успіхів!

Дякуємо. Ми працюємо над цим.

 

Ключові напрямки діяльності Авенстон

Промислові сонячні електростанції

Будуємо мережеві промислові сонячні електростанції для продажу електроенергії в мережу по договорам PPA та через систему аукціонів. Наземні сонячні електростанції "під ключ" - проєктування, генпідряд, підключення до мереж.
Дізнатися більше

Комерційні сонячні електростанції

З 2010 року виконуємо повний комплекс робіт по розробці проєктів, будівництву та сервісному обслуговуванню сонячних фотоелектричних електростанцій всіх типів. Величезний практичний досвід будівництва сонячних електростанцій для бізнесу.
Дізнатися більше

Системи накопичення електроенергії

Повний спектр послуг по впровадженню технологій зберігання енергії (BESS) для сонячних електростанцій та інших об'єктів ВДЕ, промисловості і комерційного сектора. Девелопмент, проєктування, будівництво та введення в експлуатацію.
Дізнатися більше

Експлуатація і сервіс сонячних електростанцій

Подовжуємо термін служби об'єктів ВДЕ, збільшуємо їхню прибутковість, оптимізуємо продуктивність та експлуатаційну доступність, знижуємо операційні витрати. Планове та позапланове технічне обслуговування, гарантія, сервіс.
Дізнатися більше