Еволюція сонячної енергетики при COVID-19

Startup.info поспілкувався про український ринок сонячної енергетики з Дмитром Лукомским, генеральним директором і засновником групи компаній Авенстон, співзасновником Рентехно, членом правління Асоціації сонячної енергетики України, кандидатом наук, і ось що він сказав про це.

 

Перш за все, як ви і ваша сім’я переживаєте COVID-19?

На щастя, в ці важкі часи у нас все добре. Звичайно, поточні глобальні зміни вплинули на наш спосіб життя. По-перше, ми стали працювати і вчитися в частково віддаленому режимі. Спочатку це було складно і незвично, і навіть до цих пір все ще не є повністю комфортним. По-друге, наш життєвий простір звузився – стало менше поїздок, ділових зустрічей та інших заходів. Наприклад, моя дочка навчається вдома і менше спілкується з іншими дітьми. Але щоб компенсувати ці негативні фактори, ми стали більше часу проводити в басейні і тренажерному залі, піклуючись про своє здоров’я. Життєвий уклад змінився для всіх нас.

Розкажіть про себе, свою кар’єру, про те, як ви заснували свою компанію.

Я підприємець, займаюся проектами в галузі відновлюваної енергетики з 2001 року.

Мій професійний ріст почався в українській компанії, де ми виробляли кремнієві сонячні елементи і сонячні модулі. Моя кар’єра також включала наукову і практичну діяльність, в рамках якої було проведено ряд НДДКР із залученням провідних наукових установ України, Туреччини і Великобританії. Пізніше я отримав хороший досвід управління проектами в сфері енергетики і промисловості, працюючи в дуже великому українському багатопрофільному холдингу.

Мій перший бізнес-проект – компанія Рентехно була заснована разом з партнерами у 2010 році. Це був один з лідерів ринку сонячної енергетики в Україні, EPC-підрядник і дистриб’ютор сонячного енергетичного обладнання. Сумарна потужність сонячних електростанцій, побудованих нашою групою компаній, перевищила 150 МВт. Трохи пізніше, з огляду на перспективи ринку біоенергетики, була заснована компанія “Біосінергія”. Цей стартап був орієнтований на розробку і впровадження технологій промислової газифікації органічних сільськогосподарських відходів.

У 2018 році я заснував і став генеральним директором компанії Авенстон, яка надає консалтингові, інжинірингові, будівельні та експлуатаційні послуги для проектів відновлюваної енергетики в Україні. Також я є діючим членом Правління Асоціації сонячної енергетики України, метою якої є широка підтримка розвитку сектора сонячної енергетики і сприяння розвитку інноваційного потенціалу України. І всі ці роки сонячна фотоелектрична промисловість була і залишається основним напрямком моєї діяльності.

Ваша компанія проводить інноваційну діяльність?

Протягом останніх десяти років наша група була піонером у впровадженні багатьох нових технологій. Ми побудували перші в Україні сонячні електростанції на базі 2-осьових сонячних трекерів, змонтували перші системи BIPV і реалізували безліч інших проектів, заснованих на сучасних технологіях. Ми завжди намагалися знайти правильне поєднання інновацій та сталого зростання бізнесу. Незважаючи на пандемію коронавируса, сьогодні ми продовжуємо інвестувати і розвивати всі розпочаті проекти. Авенстон глибоко розуміє ринок, його можливості та ризики. Для всіх зараз вкрай важливо тверезо дивитися на всі події і спокійно слідувати наміченим цілям. Чітка стратегія і впевненість в своїх цінностях ведуть нашу компанію до успіху. Останнім часом ми почали кілька нових проектів і збираємося впроваджувати нові технології. Наприклад, фотоелектричні проекти, інтегровані в будівлі (BIPV), є одними з наших пріоритетів.

Як пандемія впливає на фінансове становище вашого бізнесу?

У минулому році в нашому секторі були великі проблеми. Я маю на увазі сонячну фотоелектричні галузь в Україні. Але це було викликано не тільки COVID 19. Деякі негативні зміни в місцевому екологічному законодавстві стали ще однією важливою причиною, через яку сонячні компанії в Україні суттєво загальмували своє зростання. Загальний оборот нашої групи в 2020 році був майже в три рази менше, ніж роком раніше. Це був рік зміни стратегії. Ми перемістили акцент з потужних промислових сонячних електростанцій до фотоелектричних систем малої і середньої потужності, а також до інженерних систем і фотоелектричних проектів для власного споживання. Уже в 2021 році ми плануємо відновити розвиток свого бізнесу. Я очікую, що середньорічний темп зростання нашої компанії складе 15-20%.

Чи доводилося вам робити важкий вибір щодо людських ресурсів і які уроки були витягнуті?

Ми розуміємо, наскільки важливі дисципліна і правильне дотримання всіх рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я та рішень МОЗ України. Тому наша компанія впровадила всі необхідні карантинні заходи для захисту своїх співробітників і членів їх сімей. Під час карантину весь персонал перебував удома і був переведений на віддалену роботу зі збереженням умов оплати праці. Люди були проінструктовані і виконували рекомендації щодо профілактики захворювання. Ми багато часу приділили стратегічному плануванню, орієнтуючись на довгострокові цілі. В результаті компанія не буде скорочувати штат. Більш того, ми постійно шукаємо нових співробітників і запрошуємо в свою команду професіоналів. В цьому році ми вже найняли кілька людей до відділу по управлінню проектами та відділу продажів.

Як еволюціонувало ваше управління взаємовідносинами з клієнтами? Чи використовуєте ви якісь спеціальні інструменти для підвищення ефективності?

Останні 2-3 роки ми працювали в основному з іноземними компаніями, які інвестували в українські сонячні проекти. Ну і звичайно COVID 19 став причиною деяких складнощів у спілкуванні. Були періоди, коли ми спілкувалися тільки онлайн за допомогою спеціального програмного забезпечення. Але тепер у них знову з’явилася можливість відвідувати нашу країну, тому спілкування повернулося до особистих контактів.

Чи отримали ви які-небудь державні субсидії і чи допомогли вони втримати на плаву ваш бізнес?

Ні, ми не отримували ніяких субсидій. На жаль, державна підтримка повністю була відсутня. Більш того, український фотоелектричний ринок піддався атаці у вигляді великої кількості незапланованих перевірок з боку регулюючих органів. Виникла штучна криза неплатежів по “зеленому” тарифу. Багато компаній переорієнтувалися на сусідні ринки або навіть були закриті.

Ваше заключне слово

Ми бачимо, що зараз в світі відбуваються дуже швидкі зміни, аж до нової реальності способу життя людства. Світ вже змінився. І як тільки ми це зрозуміємо і приймемо, для всіх відкриються нові можливості. Сподіваюся, головна загроза останнього року буде переможена – буде знайдено спосіб зупинити COVID 19.

 

Ключові напрямки діяльності Авенстон

Промислові сонячні електростанції

Будуємо мережеві промислові сонячні електростанції для продажу електроенергії в мережу по договорам PPA та через систему аукціонів. Наземні сонячні електростанції "під ключ" - проєктування, генпідряд, підключення до мереж.
Дізнатися більше

Комерційні сонячні електростанції

З 2010 року виконуємо повний комплекс робіт по розробці проєктів, будівництву та сервісному обслуговуванню сонячних фотоелектричних електростанцій всіх типів. Величезний практичний досвід будівництва сонячних електростанцій для бізнесу.
Дізнатися більше

Системи накопичення електроенергії

Повний спектр послуг по впровадженню технологій зберігання енергії (BESS) для сонячних електростанцій та інших об'єктів ВДЕ, промисловості і комерційного сектора. Девелопмент, проєктування, будівництво та введення в експлуатацію.
Дізнатися більше

Експлуатація і сервіс сонячних електростанцій

Подовжуємо термін служби об'єктів ВДЕ, збільшуємо їхню прибутковість, оптимізуємо продуктивність та експлуатаційну доступність, знижуємо операційні витрати. Планове та позапланове технічне обслуговування, гарантія, сервіс.
Дізнатися більше