Сонячні кооперативи. Досвід інших країн

Кооператив – це автономна асоціація осіб, які добровільно об’єдналися для досягнення загальних економічних, культурних чи соціальних потреб. За часів СРСР кооперативна форма господарювання була досить широко поширена, але зараз більшістю сприймається як щось архаїчне. У той час як в США, наприклад, діє близько 30 тисяч кооперативів, в які входить близько 100 млн. мешканців країни. Існують різні форми кооперації і в сонячній енергетиці.

Кооперативи власників сонячних електростанцій

Один з варіантів споживчих кооперативів, коли кілька людей, зацікавлених в придбанні товару, об’єднуються, щоб придбати велику партію товару за оптовою ціною. Приблизно також виглядає і ситуація з сонячними кооперативами.

Кілька власників будинків, зацікавлених в установці сонячних електричних систем, об’єднуються разом, що дає їм цілий ряд переваг:

  • Зниження витрат при купівлі обладнання, так як в цьому випадку відбувається придбання великих партій обладнання за оптовими цінами, як самих сонячних батарей, так і супутнього устаткування.
  • Великі об’єднання власників, зацікавлених у встановленні дахових сонячних систем – це досить великий проект, який приваблює великих гравців на ринку сонячної енергетики. Чим більше проект, тим більше уваги потенційних підрядників він може залучити. В результаті конкуренції підрядники можуть як знизити ціни на обладнання, так і запропонувати знижки на додаткові послуги, наприклад, розробка проекту, оформлення необхідних документів, монтаж установок, технічне обслуговування і т.д.

Як показав досвід установки сонячних систем в США, формування кооперативів дозволило скоротити витрати майбутнім власникам сонячних електростанцій на 20% в порівнянні з тим, якби вони виконували всі закупівлі та роботи самостійно.

Сонячні сади – доступний варіант інвестування в сонячну енергетику

Втім, далеко не всі можуть дозволити собі встановити сонячні панелі. І причини можуть бути самими різними. Наприклад, можуть бути фізичні обмеження на установку сонячних батарей: дуже маленька земельна ділянка, невдале розташування будинку, яке не дозволяє розмістити сонячні панелі так, щоб вони отримували максимальну кількість освітлення. Крім того, навколо будинку можуть бути розташовані високі будівлі або дерева, які будуть затінювати панелі, знижуючи генерацію електрики. Інший варіант – це оренда будинку (офісу), при якій установка відповідного обладнання не є доцільною або відповідна заборона зафіксована в умовах договору оренди.

Ще один важливий фактор – вартість обладнання. Середньостатистична сім’я споживає близько 600 кВт-год електроенергії на місяць. Щоб повністю забезпечити себе електрикою, необхідно встановити десятки панелей, а також супутнє обладнання – інвертори, системи контролю заряду, акумулятори, плюс витрати на монтаж. Все це обійдеться в солідну суму.

Проект «Сонячні сади» (Solar Gardens) дозволяє будь-якому стати фактично співвласником сонячної електростанції – малозабезпечені домовласники або орендарі можуть придбати кілька сонячних панелей і отримувати кошти на спеціальний рахунок, з якого вони можуть потім оплачувати електроенергію, яка використовується із загальної мережі. Фактично, це свого роду форма депозиту, але тільки в порівнянні з банківським вкладом, відсоток прибутку значно вище, ніж при вкладі в банк.

Основні переваги, які отримує учасник проекту «Сонячні сади»:

  • Не треба встановлювати обладнання, необхідне для генерації сонячної електрики, безпосередньо на даху власного будинку. Саме збереження архітектурної привабливості будинку часто стає проблемою для тих, хто хоче встановити сонячні батареї. Далеко не завжди вони можуть гармонійно вписатися в архітектурне рішення будівлі, яку побудовано, наприклад, в класичному, вікторіанському або середземноморському стилі.
  • Підвищена продуктивність – перш за все, за рахунок підбору оптимальної площадки для установки обладнання сонячної станції. Вона дозволяє звести до мінімуму рівень затіненості сонячних панелей, який в умовах приватного будинку, з близько розташованими сусідніми будинками і високими деревами може виявитися досить високим. Установка сонячних батарей (орієнтування по сторонах світу, кут нахилу, відстань між рядами і т.і.) здійснюється так, щоб забезпечити отримання максимального обсягу сонячного випромінювання і, як наслідок – максимальну продуктивність станції.
  • Використання промислового обладнання – на сонячній станції встановлюється обладнання, що використовується для отримання сонячної електрики в промислових масштабах, що дозволяє знизити втрати і підвищити обсяг генерації до 30% в порівнянні з «домашніми» аналогами обладнання для сонячних станцій.
  • Обслуговуюча компанія бере на себе всі витрати з оформлення проекту, будівництва та введення в експлуатацію сонячної електростанції, а також забезпечує подальше технічне обслуговування і супровід експлуатації об’єкта.
  • Член проекту в будь-який момент може наростити свою частку, а також (цей момент детально прописується в договорі) вийти з проекту, повернувши вкладені раніше кошти.
  • Контроль за продуктивністю – кожен з членів кооперативу отримує доступ до системи управління станцією, що дає йому можливість в режимі реального часу отримувати інформацію про обсяги виробництва, витрати на обслуговування, а також про суму, яка накопичується на його рахунку після продажу виробленої сонячної енергії після проведення податкових відрахувань.
  • Існуючі федеральні і локальні (в межах штату або окремих районів) програми, що стимулюють розвиток сонячної енергетики, припускають наявність пільг і податкових преференцій власникам сонячних станцій. Вони повною мірою поширюються на учасників проекту «Сонячний сад», при цьому підготовку і подачу необхідних документів бере на себе компанія-підрядник.

Так як договір укладається на тривалий час (25 років, термін надійного функціонування сонячної панелі), в деяких штатах інвестування в «Сонячний сад» розглядають як свого роду альтернативу пенсійним страховим фондам.

Держава дуже уважно ставиться до розвитку проектів «Сонячних садів». Наприклад, в Колорадо ще в 2011 році на законодавчому рівні закріпили порядок роботи подібних об’єднань, захистивши, перш за все, інтереси вкладників-інвесторів. У США діє Solar Gardens Institute, який координує роботу подібних організацій по всій країні. Крім інформаційної складової – будь-хто може, зайшовши на сайт цієї організації, отримати вичерпну інформацію про «сонячні сади». Крім того, інститут виконує і практичну функцію, допомагаючи всім охочим вибрати проект для вкладення коштів в той чи інший «сонячний сад». NREL вважає, що «сонячні сади» стануть одним з головних чинників, які дозволять в період до 2020 року істотно збільшити потужність всіх розгорнутих в США сонячних батарей.

Платформа SonnenCommunity

Починаючи з 2015 року в Німеччині тестують нову платформу – віртуальне об’єднання власників невеликих приватних сонячних електростанцій. Ідея належить компанії Sonnenbatterie, лідеру німецького ринку систем накопичення і зберігання електроенергії.

SonnenCommunity – це можливість забезпечити повну незалежність від традиційних постачальників електроенергії. Надлишки енергії, що виробляється фотогальванічними системами, накопичуються в системах зберігання. При недостатніх обсягах генерації, один з користувачів мережі може отримати необхідну кількість енергії від іншого учасника мережі. Основна перевага полягає в тому, що вартість електроенергії усередині мережі набагато нижче, ніж якщо купувати її з традиційною мережі. Крім того, щоб зацікавити споживачів, німецька компанія Sonnenbatterie пропонує свої системи накопичення електроенергії зі значною знижкою.

Солнечные кооперативы. Опыт других стран

Крім безпосередньо забезпечення електроенергією всіх учасників проекту, платформа SonnenCommunity дозволяє реалізувати надлишки виробленої електрики на загальному ринку. Оскільки сонячна енергетика в Німеччині позбавлена державної підтримки і має рівні права з іншими учасниками енергоринку, основна перевага SonnenCommunity в тому, що вона виступає в якості крупнооптового постачальника електроенергії, а поєднання сонячної генерації і систем накопичення гарантує високу ступінь надійності подачі електрики. Об’єднання даних про членів платформи, їх географічного розташування з прогнозом метеоумов дозволяє програмно точно розрахувати обсяги очікуваного виробництва електроенергії, скільки її потрібно для задоволення дефіциту в середині мережі, а скільки може бути реалізовано в зовнішню мережу. Високий ступінь автоматизації (а управлінням всією системою і контроль перетікання електроенергії здійснює спеціальне ПЗ) дозволяє здійснювати продаж електроенергії в режимі реального часу.

Сонячні електростанції – це одна з ключових та багаторазово підтверджених на практиці компетенцій для компаній, що входять в групу Авенстон. Ми надаємо всі необхідні послуги для проєктів сонячної енергетики, починаючи від етапу девелопменту або передпроєктних вишукувань і закінчуючи сервісним обслуговуванням вже побудованих фотоелектричних станцій або систем. Всі етапи реалізації подібних проєктів виконуються нами самостійно або із залученням ретельно відібраних партнерів. В останньому випадку, всі ключові процеси управляються і контролюються штатними менеджерами проєктів Авенстон. В переліку наших сонячних проєктів є велика кількість спроєктованих і побудованих промислових сонячних електростанцій, комерційних сонячних електростанцій та домашніх сонячних електростанцій. Якщо у вас є плани по будівництву власної сонячної електростанції будь-якого типу і розміру, будь ласка, звертайтеся в компанію Авенстон. Ми з великим задоволенням допоможемо вам реалізувати ваш проєкт найоптимальнішим чином.

 

Ключові напрямки діяльності Авенстон

Промислові сонячні електростанції

Будуємо мережеві промислові сонячні електростанції для продажу електроенергії в мережу по договорам PPA та через систему аукціонів. Наземні сонячні електростанції "під ключ" - проєктування, генпідряд, підключення до мереж.
Дізнатися більше

Комерційні сонячні електростанції

З 2010 року виконуємо повний комплекс робіт по розробці проєктів, будівництву та сервісному обслуговуванню сонячних фотоелектричних електростанцій всіх типів. Величезний практичний досвід будівництва сонячних електростанцій для бізнесу.
Дізнатися більше

Системи накопичення електроенергії

Повний спектр послуг по впровадженню технологій зберігання енергії (BESS) для сонячних електростанцій та інших об'єктів ВДЕ, промисловості і комерційного сектора. Девелопмент, проєктування, будівництво та введення в експлуатацію.
Дізнатися більше

Експлуатація і сервіс сонячних електростанцій

Подовжуємо термін служби об'єктів ВДЕ, збільшуємо їхню прибутковість, оптимізуємо продуктивність та експлуатаційну доступність, знижуємо операційні витрати. Планове та позапланове технічне обслуговування, гарантія, сервіс.
Дізнатися більше