Домашні сонячні електростанції в 2021 році

Сонячна енергетика постійно розвивається у всьому світі. Не оминають ці тренди і Україну. До війни в нашій країні будувалась велика кількість сонячних електростанцій різного типу та розміру. Згідно даних Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України в минулому довоєнному році близько пятнадцяти тисяч українських родин встановили в себе домашні сонячні електростанції. Такі показники майже вдвічі перевищили результати попереднього 2020 року, які тако були вельми привабливими. 

За даними Агентства на початок 2022 року в Україні було встановлено суммарно 1,2 ГВт приватних сонячних електростанцій, що відповідає дуже великій кількості домогосподарств – 45 тисяч по всій території нашої країни. Десятки тисяч приватних подвірь успішно використовують сонячні панелі та суттєво заощаджують на рахунках за електроенергію.

Про стабільно великий попит населення на СЕС свідчать результати щоквартального моніторингу, що проводить Держенергоефективності на основі даних постачальників універсальних послуг та операторів системи розподілу. За результатами моніторінгу видно, що до лідерів за кількістю встановлених родинами домашних СЕС увійшли такі області:

  • Дніпропетровська – 6466 приватних сонячних станцій загальною потужністю 183 МВт;
  • Закарпатська – 3744 приватних сонячних станцій загальною потужністю 109 МВт;
  • Тернопільська – 3447 приватних сонячних станцій загальною потужністю 98 МВт.

За оцінками експертів, всі українські домогосподарства із встановленими сонячними електростанціями сумарною потужністю 1205 МВт в середньому за рік можуть виробляти близько 1400 млн кВт-год електричної енергії. Цього достатньо, щоб забезпечити  «зеленою» електроенергією приблизно 460 тис. домогосподарств. Тобто встановлені сонячні електростанції забезпечують енергією в десять разів більшу кількість сімей, що суттєво впливає на енергетичну незалежність нашої країни. 

Загальна потужність домашніх СЕС, що побудовані в Україні (в МВт)
Загальна потужність домашніх СЕС, що побудовані в Україні (в МВт)

Фактично, домашні сонячні електростанції сприяють розвитку малої енергогенерації та розвитку такого напряму, як «прос’юмери». Використання сонячних панелей дає змогу домогосподарствам забезпечувати свої потреби в електроенергії і ставати більш енергоефективними, а також заощаджувати витрати на електричну енергію. Очикується подальше зростання кількості СЕС після закінчення війни. Крім того, після перемоги буде спостерігатись відкладений попит як на домашні, так і на комерційні сонячні станції для малого, середнього та крупного бізнесу. Серед домашніх систем все більшу популярність будут набувати не СЕС під «зелений» тариф, а резервні та гибридні рішення. 

Ефективність сонячних модулів у 2022 році

Чому ефективність сонячних батарей важлива? В статті розглядяються основні параметри, що впливають на ефективність сучасних сонячних панелей від провідних виробників, які використовують новітні технології фотоелектричних елементів.
Дізнатися більше

Калькулятори генерації сонячної електростанції

У даній статті ми розглянемо необхідність і доцільність використання такого популярного інструменту як "Калькулятор сонячних електростанцій" або "Калькулятор сонячних батарей"
Дізнатися більше

Європейські EPC: три запитання до Авенстон

Renewables.Digital познайомив своїх читачів із провідними EPC підрядниками у Європі. Вони розпитали генерального директора Avenston про діяльність і плани компанії.
Дізнатися більше

Деякі особливості проектування BIPV-систем

Стаття присвячена особливостям використання BIPV-систем. Цього разу мова піде про особливості проектування BIPV-систем - як з архітектурної точки зору, так і з позиції розрахунку інтегрованої сонячної електростанції, а також про багатофункціональність BIPV-елементів.
Дізнатися більше