Ринок дахових сонячних інсталяцій

У 2020 році глобальний ринок дахових фотоелектричних систем оцінювався в 64,3 мільярдів доларів США. Очікується, що до 2030 року цей сегмент  щорічно зростатиме в середньому на 12% або навіть швидше. Понад 60% від всіх потужностей складають коммерційні та приваті сонячні електростанції, які швидко розвиваються на основних світових ринках, таких як Китай, США та Індія. Трансформація приватних і комерційних споживачів у просьюмери, тенденція щодо широкого використання сонячних панелей як будівельних матеріалів, а також додаткові фактори, такі як збільшення переваг розподіленої маломасштабної сонячної енергії в розумних містах і мікромережах в поєднанні зі системами накопичення енергії та цифровими рішеннями, як очикується, призведуть до подальшого стабільного зростання сонячних фотоелектричних установок на дахах.

Німеччина, Італія та Франція нещодавно були основними ринками для дахових сонячних фотоелектричних панелей. Але велика кількість нових сонячних електростанцій у Японії, Китаї, Індії та В’єтнамі поступово переносять акценти до Азії. У 2020 році на частку Тихоокеанського регіону припадало більше половини сукупної потужності сонячних фотоелектричних установок на дахах. Азіатсько-Тихоокеанський регіон продовжуватиме домінувати на ринку до 2030 року. Регіон Близького Сходу та Африки збільшить свою частку завдяки значному інтересу до установок на дахах у таких країнах, як ОАЕ, Південній Африці, Єгипті, Ізраїлі та інших країнах, яким ще належить використати потенціал ринку фотоелектричних сонячних батарей.

Сонячна фотоелектрична енергія є одним із джерел енергії, що найшвидше зростає в усьому світі. Потреба в енергетичній безпеці, стабільності та незалежності є основними факторами, за допомогою яких уряди просувають і розвивають відновлювані джерела енергії, включаючи фотоелектричні технології. Сонячна фотоелектрична система є важливим засобом для задоволення зростаючого попиту на енергію без виснаження наявних ресурсів і викидів шкідливих речовин до навколишнього середовища. Зміна клімату та глобальні діалоги щодо зменшення викидів вуглецю, такі як Паризька кліматична угода, призвели до того, що кілька країн встановили цілі щодо скорочення викидів вуглецю, а країни Європейського Союзу розробили національні енергетичні та кліматичні плани. Це призвело до зростання ринку відновлюваної електроенергії, особливо – сонячної фотоелектричної енергії.

Середня вартість сонячних фотоелектричних установок значно знизилася через збільшення пропозиції сонячних фотоелементів і модулів протягом останнього десятиліття, що чинить тиск на сонячну енергетику на всіх етапах ланцюжка створення вартості. Глобальні потужності з виробництва кремнію швидко зросли після 2010 року. В результаті такого збільшення в поєднанні з глобальним економічним спадом сонячна промисловість повідомила про надлишок високочистого кремнію з початку 2009 року. Це призвело до надлишку сонячних пластин, комірок, модулів і чинив суттєвий тиск на ціни по всьому ланцюжку створення вартості. Попит на сонячну енергетику залишався низьким до 2012 року; однак пожвавлення ринку почалося в другій половині 2013 року і тривало в подальшому. Логістичні обмеження, викликані пандемією та зростанням цін на сировину, призвели до різкого зростання цін на сонячні фотоелектричні системи у 2021 році. Очікується, що вартість поступово знизиться між 2023–2030 роками завдяки прогресу технологій і скороченню у собівартості виробництва комплектуючих, і збільшення масштабів виробництва. Попит у Європі буде стабільним, незважаючи на відмову від «зеленого» тарифу у кількох країнах.

В Україні також очікується зростання попиту на дахові сонячні електростанції, особливо після перемоги у війні з росією. Відкладений попит, безумовно, спричинить локальний бум будівництва дахових фотоелектричниї систем, особливо таких, що працюватимуть на задоволення потреб в електроенергії безпосередньо біля місця встановленння сонячних панелей. Комерційні сонячні електростанції для підприємств дозволять суттєво зменшити витрати на оплату рахунків за традиційну електроенергію та забезпечать окупність інвестицій на рівні 4-5 років. Експерти прогнозують, що найбільш популярними будуть дахові сонячні електростанції з встановленою потужністю 50-500 кВт.

 

Ключові напрямки діяльності Авенстон

Промислові сонячні електростанції

Будуємо мережеві промислові сонячні електростанції для продажу електроенергії в мережу по договорам PPA та через систему аукціонів. Наземні сонячні електростанції "під ключ" - проєктування, генпідряд, підключення до мереж.
Дізнатися більше

Комерційні сонячні електростанції

З 2010 року виконуємо повний комплекс робіт по розробці проєктів, будівництву та сервісному обслуговуванню сонячних фотоелектричних електростанцій всіх типів. Величезний практичний досвід будівництва сонячних електростанцій для бізнесу.
Дізнатися більше

Плавучі сонячні електростанції

Ми пропонуємо всі необхідні послуги та інноваційні рішення для впровадження плавучих сонячних електростанцій (FPV) в Європі та на Близькому Сході. Технічні консультації, проектування та послуги EPC під ключ.
Дізнатися більше

Системи накопичення електроенергії

Повний спектр послуг по впровадженню технологій зберігання енергії (BESS) для сонячних електростанцій та інших об'єктів ВДЕ, промисловості і комерційного сектора. Проєктування, будівництво та введення в експлуатацію систем накопичення енергії.
Дізнатися більше

Обладнання для сонячних електростанцій

Авенстон має багаторічний досвід у постачанні обладнання і матеріалів на будівельні майданчики проєктів ВДЕ. Вартість обладнання та вибір оптимального графіка доставки можуть бути ефективно оптимізовані фахівцями нашої компанії.
Дізнатися більше

Системи резервного живлення та ДБЖ

Надаємо послуги з встановлення сучасних джерел безперервного та резервного живлення для комерційних підприємств. Проєктування, встановлення і сервіс ДБЖ малої та середньої потужності. Резервні системи електропостачання.
Дізнатися більше

Експлуатація і сервіс сонячних електростанцій

Подовжуємо термін служби об'єктів ВДЕ, збільшуємо їхню прибутковість, оптимізуємо продуктивність та експлуатаційну доступність, знижуємо операційні витрати. Планове та позапланове технічне обслуговування, гарантія, сервіс.
Дізнатися більше

Додаткові інжинірингові послуги

Авенстон надає окремі послуги, повʼязані з технічними аспектами реалізації проєктів в галузі відновлювальної енергетики: моделювання, техніко-економічне обгрунтування, проєктування, монтажні та електромонтажні роботи.
Дізнатися більше