Фактори привабливості української сонячної енергетики для іноземних і вітчизняних інвесторів

2017 рік може встановити рекорд за потужністю сонячних електростанцій, введених в експлуатацію. Практично щотижня з’являються повідомлення про нові проекти та укладені договори, при цьому все більше нових об’єктів сонячної енергетики будуватиметься за рахунок залучення іноземних інвестицій.

Чим приваблює сонячна енергетика в Україні?

Розглядаючи інвестиційну привабливість проектів сонячної енергетики в Україні, слід, перш за все, відзначити три фактори: дія зеленого тарифу, вигідне географічне положення і, як наслідок, висока внутрішня норма прибутковості (ставка IRR).

Фактор перший: зелений тариф

Україна – одна з небагатьох країн в Європі, в якій діє відносно високий зелений тариф, за яким держава викуповує всю електроенергію, вироблену на сонячних електростанціях. При цьому держава зобов’язалася зберегти дію зеленого тарифу до 1 січня 2030 року.

Важливий момент, який необхідно обов’язково враховувати, говорячи про привабливість зеленого тарифу – він жорстко прив’язаний до євро. Це дуже важливо, адже практично половина вартості проекту – обладнання, яке купується за тверду валюту. Зрозуміло, що західні інвестори ніколи б не почали інвестувати в українську сонячну енергетику з можливістю отримання прибутку, який прив’язаний до гривні, особливо з урахуванням рівня інфляції. Фіксація зеленого тарифу в євро – це правильний та зважений хід з точки зору залучення іноземних інвестицій.

Фактор другий: кліматичний

З точки зору впровадження сонячних технологій, Україна географічно розташована дуже вигідно. Перш за все, для наших широт характерна досить велика кількість сонячних днів в період з ранньої весни і аж до пізньої осені. За ступенем інсоляції – кількості сонячного випромінювання на одиницю площі – Україна значно перевершує визнаного європейського лідера в сонячній енергетиці – Німеччину. Але при великій кількості сонця, клімат в Україні – не жаркий, що дуже важливо для роботи сонячної електростанції. На продуктивність сучасних фотоелектричних модулів сильно впливає температура – чим вище температура поверхні сонячної панелі, тим менше вона виробляє електрики.

Фактор третій: ставка IRR

Діюча ставка зеленого тарифу в сукупності з вартістю обладнання для сонячних електростанцій, що постійно знижується,  забезпечує швидку окупність вкладених коштів. Проекти сонячної енергетики в Україні, що здійснюються із залученням банківських кредитів, забезпечують внутрішню норму прибутковості, яка перевищує 20%. Це дуже високе значення. Для порівняння, в країнах Північної Америки або Західної Європи значення ставки IRR в межах 10% прийнято вважати дуже гарною. Саме висока внутрішня норма прибутковості багато в чому компенсує ті ризики, з якими доводиться стикатися інвесторам в Україні – високий рівень корупції, недосконалість правової бази, політична нестабільність, ведення бойових дій в зоні АТО і т.д.

Зелений тариф: наскільки критичне його скасування?

Слід розуміти, що зелений тариф – це, перш за все, форма стимулювання зростання альтернативної сонячної енергетики. Першими в Європі зелений тариф ввела Німеччина (ще в далекому 1991 році), за нею пішла Швейцарія (1992) і Італія (1993). Але при цьому слід пам’ятати, що якщо в 1991 році вартість 1 вата потужності сонячної батареї становила близько 10 доларів, то в 2013 році вона опустилася до 74 центів. Грамотна держпідтримка і стимулювання дозволили Німеччині, далеко не багатої на сонячні дні, до середини першого десятиліття 2000-х стати світовим лідером в альтернативній енергетиці. При цьому ставши першою, хто ввів зелений тариф, Німеччина однією з перших і припинила дію зеленого тарифу. Втім, пільговий тариф не отримують тільки нові сонячні станції, а ось введені раніше продовжують користуватися зеленим тарифом, хоча його розміри і переглядалися.

Всього в світі 45 країн вводили зелений тариф, щоб підтримати розвиток сонячної енергетики. І рано чи пізно вони приходили до необхідності додаткового регулювання (тобто – практично зменшення) ставки зеленого тарифу. Наприклад, в Іспанії ввели ліміт часу в межах року, протягом якого можна було генерувати і продавати електроенергію за зеленим тарифом. Фактично, якщо провести перерахунок, це означало зниження ставки зеленого тарифу на 10%. В інших країнах, замість зниження ставки зеленого тарифу, вводилися додаткові податки, наприклад, на підключення до мережі і т.д.

Якщо говорити про Україну, то зелений тариф у нас був введений в 2009 році, з цього часу він був переглянутий всього один раз, і цей перегляд торкнувся тільки сонячних електростанцій, чия потужність перевищувала 10 МВт.

Зниження ставки зеленого тарифу – це цілком об’єктивний процес, якого Україні, як і іншим країнам, уникнути не вдасться. Підтвердженням цієї тези можна вважати наступний приклад – у всьому світі жодна велика страхова компанія, яка займається страхуванням інвестиційних ризиків (що включає як звичайні ризики, так і політичні) не включає в пакет страхування ризики, пов’язані зі скасуванням або зменшенням ставки зеленого тарифу. Та інвестори, які вже не один рік працюють на ринку альтернативної енергетики, морально, а головне – матеріально готові до такого повороту подій. Ризик незапланованого зниження або скасування зеленого тарифу вже оцінений і врахований при оцінках інвестиційної привабливості конкретного проекту.

При цьому слід розуміти, що навіть повна відміна зеленого тарифу – це не катастрофа, тому що станція продовжує працювати, може продавати електроенергію за стандартним (не зеленим) тарифом. Будь-яка сонячна електростанція має мінімальні витрати на поточну діяльність. І ці витрати за своїм розміром не співмірні з тією кількістю електроенергії, яке вона вироблятиме та яке можливо продати. Тільки тепер такий продаж буде відбуватися не по зеленому, а по тому тарифу, який буде окремо розрахований і встановлений НКРЕКП, як це відбувається, наприклад, з тепловими станціями. Цілком можливо, що ця ставка буде менше чинного сьогодні зеленого тарифу, але не можна виключати і того, що вартість електрики зросте та ціна майбутнього продажу буде близька  до діючих сьогодні зелених ставок.

Ще один важливий момент – через деякий час Україна планує перейти на загальносвітову практику – ринок прямих договорів. В даний час вся вироблена електроенергія, незалежно від способу її генерації, де-юре потрапляє в загальний котел і потім розподіляється по споживачах. Ринок прямих договорів це можливість споживачам/підприємствам укладати прямі договори з виробниками електроенергії, вибираючи тих, хто зможе запропонувати найбільш оптимальні тарифи. І тут сонячна енергетика може виявитися дуже конкурентоспроможною. Особливо якщо врахувати ще одну важливу перевагу сонячних електростанцій – їх мобільність. Наприклад, деякі інвестори заходили на наш ринок зі своїм обладнанням, яке було попередньо демонтовано в іншій країні. Природно, що при цьому вони несли додаткові витрати на демонтаж і упаковку панелей, їх транспортування, новий монтаж і введення станції в експлуатацію. Але при цьому ставка зеленого тарифу повністю компенсувала такі витрати. Також великим плюсом сонячної енергетики є можливість розмістити сонячну електростанцію ближче до потенційного споживача, щоб знизити втрати енергії. І таким споживачем може стати досить серйозне виробництво, в тому числі – і безперервного циклу.

Зі зростом цін на електроенергію, вироблену з використанням традиційних джерел, все більш актуальним стає застосування сонячних батарей разом з системами накопичення електроенергії. Промислові підприємства, як і невеликі приватні об’єкти, в недалекому майбутньому зможуть використовувати сонячну електроенергію не тільки в момент її створення, але і пізніше, коли в ній буде необхідність, проте сонячне випромінювання відсутнє або недостатнє. В користь такого ствердження свідчить динаміка цін на системи накопичення і зберігання електроенергії, яка повністю копіює ситуацію, яка відбувалася з обладнанням для сонячних електростанцій. Проведення модернізації сонячної електростанції, за рахунок якого можливо забезпечити повну енергетичну незалежність підприємства – ще одна альтернатива для PV станцій, які зараз працюють за зеленим тарифом.

Резюмуючи вищевикладене, можна сказати, що сонячна енергетика в Україні має перспективи, незалежні від державного регулювання, а пов’язані з загальносвітовими тенденціями. І це робить дану галузь дуже цікавою для інвестицій, поступово відкриваючи український ринок для інвесторів з усього світу.

Сонячні електростанції – це одна з ключових та багаторазово підтверджених на практиці компетенцій для компаній, що входять в групу Авенстон. Ми надаємо всі необхідні послуги для проєктів сонячної енергетики, починаючи від етапу девелопменту або передпроєктних вишукувань і закінчуючи сервісним обслуговуванням вже побудованих фотоелектричних станцій або систем. Всі етапи реалізації подібних проєктів виконуються нами самостійно або із залученням ретельно відібраних партнерів. В останньому випадку, всі ключові процеси управляються і контролюються штатними менеджерами проєктів Авенстон. В переліку наших сонячних проєктів є велика кількість спроєктованих і побудованих промислових сонячних електростанцій, комерційних сонячних електростанцій та домашніх сонячних електростанцій. Якщо у вас є плани по будівництву власної сонячної електростанції будь-якого типу і розміру, будь ласка, звертайтеся в компанію Авенстон. Ми з великим задоволенням допоможемо вам реалізувати ваш проєкт найоптимальнішим чином.

 

Ключові напрямки діяльності Авенстон

Промислові сонячні електростанції

Будуємо мережеві промислові сонячні електростанції для продажу електроенергії в мережу по договорам PPA та через систему аукціонів. Наземні сонячні електростанції "під ключ" - проєктування, генпідряд, підключення до мереж.
Дізнатися більше

Комерційні сонячні електростанції

З 2010 року виконуємо повний комплекс робіт по розробці проєктів, будівництву та сервісному обслуговуванню сонячних фотоелектричних електростанцій всіх типів. Величезний практичний досвід будівництва сонячних електростанцій для бізнесу.
Дізнатися більше

Системи накопичення електроенергії

Повний спектр послуг по впровадженню технологій зберігання енергії (BESS) для сонячних електростанцій та інших об'єктів ВДЕ, промисловості і комерційного сектора. Девелопмент, проєктування, будівництво та введення в експлуатацію.
Дізнатися більше

Експлуатація і сервіс сонячних електростанцій

Подовжуємо термін служби об'єктів ВДЕ, збільшуємо їхню прибутковість, оптимізуємо продуктивність та експлуатаційну доступність, знижуємо операційні витрати. Планове та позапланове технічне обслуговування, гарантія, сервіс.
Дізнатися більше