Данія інвестує 19 млн доларів США у виробництво водню

Уряд Данії оголосив про будівництво двох великих проєктів по перетворенню відновлюваної електроенергії у водень, GreenLab P2X та HySynergy. Накопичена енергія буде використовуватися в якості палива для автобусів, літаків та кораблів. Обидва проєкти планується фінансувати двома окремими траншами в розмірі 80 і 48 млн. Данських Крон (сумарно близько 19 мільйонів доларів США). Мета програми — зміцнити позиції Данії на світовому ринку екологічно чистої енергії.

  • GreenLab — це індустріальний бізнес-парк, розташований у місті Сківе на півострові Ютландія. Парк виробляє зелену енергію і постачає її підприємствам, а також перетворює у тепло, електропаливо та інші екологічно чисті продукти. «В межах проєкту P2X ми будуємо перший у світі комплексний завод з виробництва водню та метанолу, призначений для підтримки екологічно чистого транспорту», — каже Стін Хардінг Хінце, директор з розвитку в GreenLab. «Новаторським є те, що ми створили проєкт, який об’єднує всіх необхідних для успіху гравців — від виробників вітру до виробників водню і сполучної ланки продажів. У ньому беруть участь 11 партнерів – кожен має глибокі знання у своїй сфері, але всі об’єднані спільними амбіціями».
  • Другий проєкт, що отримав назву HySynergy (компанія Everfuel), буде побудовано у місті Фредерісія, в південно-східній частині Ютландії. «Ми працюємо над цим проєктом вже декілька років, і ми раді бачити, що Джейкоб Крогсгаард і його команда в Everfuel роблять ще один важливий крок до реалізації виробництва поновлюваного водню поруч з нафтопереробним заводом у Фредерісії», — говорить Джон Андре Лекке, генеральний директор Nel, яка володіє міноритарним пакетом акцій Everfuel. Everfuel буде власником і оператором установки по виробництву водню, а нафтопереробний завод Shell буде основним споживачем водню з електролізера. Крім того, Everfuel планує встановити станції зберігання водню, заправні станції та експлуатувати водневі трейлери для постачання водневого палива в Данію.

За словами Дена Йоргенсена, міністра клімату, енергетики та комунального господарства, проєкти мають сильних партнерів, і є частиною промислового симбіозу з галуззю ВДЕ в Данії. Обидва проєкти буде реалізовано в період з 2020 по 2025 рік.

В якості окремої події, данський постачальник електроенергії Ørsted заявив, що отримав 34,6 млн Данських Крон від Данського енергетичного агентства на будівництво електролізної установки потужністю 2 МВт. Партнерами компанії стали Everfuel Europe A/S, NEL Hydrogen A/S, GreenHydrogen A/S, DSV Panalpina A/S, Hydrogen Denmark і Energinet Elsystemansvar A/S.

На майданчику буде вироблятися екологічно чистий водень для автомобільного транспорту, використовуючи електроенергію від двох офшорних вітряних турбін Siemens Gamesa потужністю 3,6 МВт, розташованих в Аведоре, на півдні від Копенгагена.

«Важкий автомобільний транспорт є одним з секторів, який можна зробити більш екологічним, шляхом непрямої електрифікації воднем, отриманим з відновлюваних джерел. Однак відновлюваний водень зараз є дорожчим, ніж водень, отриманий з газу або вугілля. Тому для нас важливо мати можливість продемонструвати технологію і напрацювати досвід, який дозволить розширити масштаби технології та зробити її більш ефективною, щоб ми могли виробляти відновлюваний водень за конкурентною ціною»пояснив Андерс Нордстрем, віцепрезидент і керівник відділу водневої діяльності Ørsted.

Розвиток галузі відновлюваної енергетики

У статті Дмитро Лукомський зазначив прогнозування щодо щорічних глобальних інвестицій в енергетику у 2021 році, які повинні зрости до 1,9 трлн. доларів США і перевершити загальний обсяг щорічних інвестицій до докризового рівня.
Дізнатися більше

Відновлювані джерела енергії – енергетична незалежність для України

Енергетична безпека та незалежність перейшли на порядок денний в Україні з часів, коли Росія розпочала війну на Донбасі чотири роки тому. До 2014 року Україна покладалася на Росію як постачальника газу.
Дізнатися більше

Прогноз обсягів генерації сонячними електростанціями

Прогноз обсягів генерації електроенергії сонячними станціями - це в першу чергу прогнозування кількості сонячної радіації, яку отримають сонячні панелі. У статті розглядаються кілька методів прогнозування генерації електрики сонячними електростанціями.
Дізнатися більше

Європейський парламент оновив цілі щодо ВДЕ

Частка відновлюваної енергії в Європі буде збільшена до 2030 року. Європейський парламент підвищив цілі по розширенню використання відновлюваних джерел енергії. Відтепер цільовий показник по ВДЕ становитиме 45% замість 40%.
Дізнатися більше