Інвестуйте і торгуйте в Україні

Не секрет, що зараз Україна переживає непрості часи, але наша країна і її економіка мають великі можливості для місцевих і іноземних інвесторів. Особливо в таких областях, як виробництво енергії. Ми вважаємо, що відновлювані джерела енергії і фотоелектричний сектор є дуже перспективними галузями, куди багато компаній можуть розширити власний бізнес, будучи постачальниками обладнання або технологій чи навіть інвесторами в проекти сонячних електростанцій.

До кінця 2016 року сумарна встановлена потужність відновлюваних джерел енергії в Україні становила приблизно 1,1 ГВт, і ще близько 500 МВт залишилося в Криму. На материковій частині України потужності всіх відновлюваних джерел енергії, що вже введені в експлуатацію, розподіляються за типами приблизно наступним чином:

  • Сонячна енергія – близько 530 МВт;
  • Вітер – близько 440 МВт;
  • Малі гідроелектростанції – близько 90 МВт;
  • Біогаз з біомасою – близько 60 МВт.

У 2016 році найбільша кількість нових об’єктів була побудована серед сонячних електростанцій – це було майже 100 МВт. Є кілька основних причин, чому українська фотоелектрична промисловість дуже приваблива з точки зору інвестицій:

  1. Спеціальна урядова програма, метою якої є збільшення частки відновлюваних джерел енергії в загальному енергетичному балансі України. Ця частка має досягти не менше 11% до 2020 року і 21% до 2035 року. Однак на початку 2017 року нинішні потужності відновлюваної енергетики все ще критично низькі – всього 1,26% від загального споживання електроенергії.
  2. Уряд України гарантує, що весь обсяг електроенергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії, буде оплачуватися за зеленим тарифом. Електроенергія купується на оптовому ринку електроенергії Державним підприємством «Енергоринок».
  3. Зелені тарифи дійсні до 1 січня 2030 року і встановлюються в євро для зниження ризиків інвесторів: для наземних сонячних електростанцій тариф становить 15 євроцентів за кВт-годину, а для сонячних батарей, встановлених на даху, – 16 євроцентів.
  4. Кліматичні умови та рівень інсоляції в Україні сприятливі для реалізації сонячних енергетичних проектів. При нинішньому рівні ефективності технологій і обладнанні, середньорічний коефіцієнт генерації становить близько 1300 кВт-год на 1 кВт сонячних панелей для південних регіонів України.

В результаті, сонячний ринок в нашій країні зростає і є одним з найбільш привабливих PV ринків у Східній Європі. Наш поточний прогноз для галузі сонячної енергетики наступний:

  • У 2017 році ми побачимо швидке зростання кількості і потужності нових установок.
  • У 2018 і 2019 роках триватиме стабільне зростання.
  • Повільне зниження нових потужностей можливо в період після 2020 року.

В якості девелопера проектів та EPC-підрядника, ми активно працюємо з багатьма іноземними компаніями, які бачать, що українська сонячна промисловість не тільки приваблива, але і має деякі проблеми. Не приймаючи до уваги добре відомі ризики, ми можемо виділити наступні фактори, які необхідно знати про український ринок сонячної енергії:

  1. Перш за все, є деякі труднощі з правильним прогнозуванням термінів і вартості одержання дозволів на землю. Це була головна причина, по якій Авенстон почав власну розробку сонячних проектів. Набагато простіше залучити інвесторів до проекту, коли вже підписаний договір про оренду землі і всі земельні питання є прозорими.
  2. Другий пункт – труднощі, пов’язані з приєднанням до мереж обленерго. Енергопередавальні організації мають деякі технічні обмеження щодо підключення. Зазвичай дуже складно знайти ділянки землі з адекватною вартістю майбутнього підключення до мережі.
  3. Дуже часто іноземні інвестори переймаються тим, що PPA (договір про покупку електроенергії) підписується в Україні тільки для вже побудованих сонячних електростанцій після завершення етапу будівництва. Але потрібно пам’ятати –  український уряд гарантує, що весь обсяг електроенергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії, буде куплений.

У будь-якому випадку, реальний практичний досвід Авенстон показує, що всі ці проблеми можуть бути вирішені. І це підтверджується великою кількістю фотоелектричних станцій, які були побудовані і успішно експлуатуються в Україні протягом останніх 7 років. Незважаючи на всі ризики, ми бачимо, що інтерес до таких проектів з року в рік тільки збільшується. Якщо ви зацікавлені в отриманні більш докладної інформації про український ринок сонячної енергії, ми можемо надати вам додаткові дані і відповісти на ваші запитання.

Сонячні електростанції – це одна з ключових та багаторазово підтверджених на практиці компетенцій для компаній, що входять в групу Авенстон. Ми надаємо всі необхідні послуги для проєктів сонячної енергетики, починаючи від етапу девелопменту або передпроєктних вишукувань і закінчуючи сервісним обслуговуванням вже побудованих фотоелектричних станцій або систем. Всі етапи реалізації подібних проєктів виконуються нами самостійно або із залученням ретельно відібраних партнерів. В останньому випадку, всі ключові процеси управляються і контролюються штатними менеджерами проєктів Авенстон. В переліку наших сонячних проєктів є велика кількість спроєктованих і побудованих промислових сонячних електростанцій, комерційних сонячних електростанцій та домашніх сонячних електростанцій. Якщо у вас є плани по будівництву власної сонячної електростанції будь-якого типу і розміру, будь ласка, звертайтеся в компанію Авенстон. Ми з великим задоволенням допоможемо вам реалізувати ваш проєкт найоптимальнішим чином.

 

Ключові напрямки діяльності Авенстон

Промислові сонячні електростанції

Будуємо мережеві промислові сонячні електростанції для продажу електроенергії в мережу по договорам PPA та через систему аукціонів. Наземні сонячні електростанції "під ключ" - проєктування, генпідряд, підключення до мереж.
Дізнатися більше

Комерційні сонячні електростанції

З 2010 року виконуємо повний комплекс робіт по розробці проєктів, будівництву та сервісному обслуговуванню сонячних фотоелектричних електростанцій всіх типів. Величезний практичний досвід будівництва сонячних електростанцій для бізнесу.
Дізнатися більше

Системи накопичення електроенергії

Повний спектр послуг по впровадженню технологій зберігання енергії (BESS) для сонячних електростанцій та інших об'єктів ВДЕ, промисловості і комерційного сектора. Девелопмент, проєктування, будівництво та введення в експлуатацію.
Дізнатися більше

Експлуатація і сервіс сонячних електростанцій

Подовжуємо термін служби об'єктів ВДЕ, збільшуємо їхню прибутковість, оптимізуємо продуктивність та експлуатаційну доступність, знижуємо операційні витрати. Планове та позапланове технічне обслуговування, гарантія, сервіс.
Дізнатися більше