Сонячна енергія у хлібопекарському виробництві

Хлібопекарська промисловість є найбільш енергомісткою серед різних видів харчової промисловості і частка електроенергії в структурі витрат перевищує 20%. Порівняно з молочною і м’ясною промисловістю витрати енергії на виробництво продукта є в рази більшими. Отже, зменшення витрат на електроенергію надає відчутної економії операційних витрат і призводить до зменшення собівартості продукції. В органічному виробництві сама ідеологія вимагає застосування усіх можливих засобів для зменшення впливу на навколишнє середовище. І використання сонячної енергії станом на сьогодні є одним з найкращих засобів підвищення енергоефективності, який не створює шкідливих викидів ані безпосередньо на місці виробництва, ані в глобальному контексті.

Одним з простих рішень підвищення енергоефективності, яке може бути застосоване майже в будь-якому масштабі виробництва, є використання наявної площі для отримання електроенергії від сонця і зменшення, таким чином, залежності від зовнішнього енергопостачання. Крім того, в контексті поточних викликів воєнного стану і нестабільного енергопостачання на всій території України, використання відповідного обладнання дозволяє забезпечити безперебійне і цілодобове живлення від сонця різного обладнання, такого як холодильники для збереження продуктів. Це не дозволяє повністю забезпечити процес випікання, який потребує значної потужності, але підвищує загальну безпеку харчової промисловості і сталість існуючого та нового бізнесу. Технології перетворення сонячного випромінювання на електричну енергію (фотовольтаїки) не нові. Перші результати отримав ще у 1839 році Олександр Беккерель, а під час другої світової війни фотоелектричні елементи вже активно використовувалися для живлення приладів невеликої потужності.

Сучасна фотовольтаїка стрімко розвивається. Проте попри численні програми підтримки, роз’яснення і зусилля спеціалізованих державних і приватних установ – бракує системного підходу і масового розуміння, як правильно застосовувати сонячну енергію для досягнення найкращих результатів.

Коли ж говоримо про органічне виробництво, локальна сонячна генерація електроенергії була і залишається засобом, що справляє найменший вплив на навколишнє середовище, тому використанню саме сонячної енергії слід приділяти найбільшу увагу.

Альтернативна енергетика і локальна генерація електроенергії бурхливо розвивалася в Україні з 2015 по 2019 роки і багато приватних домогосподарств і підприємств вже давно використовують сучасні технології, а багато з тих, хто інвестував гроші в малу сонячну енергетику вже навіть повністю повернули ці інвестиції за рахунок економії. В той же час, ще й досі у свідомості споживачів і власників панують багато упереджень, які стримують широке застосування наявних технологій. Серед них:

  • Електроенергія від сонця – це складно і не зрозуміло;
  • Електроенергія від сонця – це дорого;
  • Електроенергія від сонця – працює тільки у великих масштабах;
  • Електроенергія від сонця – не завжди працює (залежить від погоди і сезону).

З цього переліку лише останнє твердження є справедливим. Дійсно, від кількості прямого сонячного випромінювання залежить кількість електроенергії, яку можна отримати для задоволення власних потреб. Але і це твердження слід розглядати через призму загального споживання електроенергії у виробничих процесах. Насправді:

  • Електроенергія від сонця – це просто і, в порівнянні з експлуатацією і доглядом за технологічним обладнанням, не потребує жодної особливої уваги і витрат. За належної якості використаного обладнання і програмування системи – локальна сонячна електростанція працюватиме роками в повністю автоматичному режимі і надаватиме інформацію у зручному форматі в автоматизовані системи управління підприємством.
  • Електроенергія від сонця – як і будь-яке інше обладнання, потребує капітальних інвестицій на початку, але призводить до зменшення операційних витрат у довготривалій перспективі, отже, економить гроші, тому ефективність інвестиції, на відміну від іншого обладнання, слід розглядати в розрізі терміну повернення інвестованих грошей. Так, останній проект, реалізований компанією “Авенстон” на даху виробничих приміщень компанії Biscotti у Львівській області дозволяє повністю повернути кошти менш ніж за 3 роки.
  • Електроенергія від сонця – працює в будь-якому масштабі, який визначається лише наявними можливостями для розташування сонячних панелей на будь-якій поверхні. Навіть навіс над вікном невеликого кіоску, виконаний із застосуванням сонячних панелей дозволяє впродовж року відшкодувати понад 6 тис.грн у вартості електроенергії, необхідної для функціонування закладу.
  • Електрична енергія – найбільш зручна і гнучка серед усіх видів енергії, що застосовується у діяльності людей. Завдяки своїм властивостям її можна легко і автоматично зберегти, спрямувати у необхідному напрямку, перемкнути, перетворити на інший тип енергії. Але важливим принципом сталості є мінімальний вплив, тобто найкращі показники ефективності досягаються при відсутності перетворень. Так, наприклад, якщо потрібна саме теплова енергія – варто захоплювати саме її, а не використовувати електричні нагрівальні елементи, які живляться від сонячних панелей.
  • Найкращі результати досягають, коли починають з розуміння загального енергетичного балансу, тобто з аудиту потреб в електричній енергії і джерел забезпечення. Як наслідок – спочатку слід вирішувати питання економії ресурсів, а вже потім шукати альтернативні джерела генерації.

Що стосується хлібопекарської промисловості, де левова частка енергії не тільки перетворюється на тепло для випікання, але й втрачається через викид надлишку тепла з приміщень в атмосферу – окремим напрямком дослідження і практичного застосування є рекуперація енергії. Тобто захоплення надлишків, фактично втраченої енергії і повернення її до енергетичної системи підприємства. Наприклад, за допомогою теплових насосів забирати надлишок температури повітря у виробничих приміщеннях і нагрівати нею воду для технологічних циклів або побутових потреб, використовувати для опалення адміністративних приміщень тощо. Але це тема для окремого дослідження.

Застосування широкого спектру наявного обладнання для задоволення потреб хлібопекарської промисловості сьогодні дозволяє істотно зменшити операційні витрати, продемонструвати відповідальне ставлення до використання ресурсів і підвищити сталість функціонування виробничого та/або торговельного закладу. Але і цей окремий засіб підвищення енергоефективності слід розглядати в загальному комплексі заходів, які надають синергетичний ефект. що потребує ретельного розрахунку і управління діяльністю виробничого підприємства.

 

Сергій Грін, Національний університет харчових технологій, Київ, Україна

 

Ключові напрямки діяльності Авенстон

Промислові сонячні електростанції

Будуємо мережеві промислові сонячні електростанції для продажу електроенергії в мережу по договорам PPA та через систему аукціонів. Наземні сонячні електростанції "під ключ" - проєктування, генпідряд, підключення до мереж.
Дізнатися більше

Комерційні сонячні електростанції

З 2010 року виконуємо повний комплекс робіт по розробці проєктів, будівництву та сервісному обслуговуванню сонячних фотоелектричних електростанцій всіх типів. Величезний практичний досвід будівництва сонячних електростанцій для бізнесу.
Дізнатися більше

Плавучі сонячні електростанції

Ми пропонуємо всі необхідні послуги та інноваційні рішення для впровадження плавучих сонячних електростанцій (FPV) в Європі та на Близькому Сході. Технічні консультації, проектування та послуги EPC під ключ.
Дізнатися більше

Системи накопичення електроенергії

Повний спектр послуг по впровадженню технологій зберігання енергії (BESS) для сонячних електростанцій та інших об'єктів ВДЕ, промисловості і комерційного сектора. Проєктування, будівництво та введення в експлуатацію систем накопичення енергії.
Дізнатися більше

Обладнання для сонячних електростанцій

Авенстон має багаторічний досвід у постачанні обладнання і матеріалів на будівельні майданчики проєктів ВДЕ. Вартість обладнання та вибір оптимального графіка доставки можуть бути ефективно оптимізовані фахівцями нашої компанії.
Дізнатися більше

Системи резервного живлення та ДБЖ

Надаємо послуги з встановлення сучасних джерел безперервного та резервного живлення для комерційних підприємств. Проєктування, встановлення і сервіс ДБЖ малої та середньої потужності. Резервні системи електропостачання.
Дізнатися більше

Експлуатація і сервіс сонячних електростанцій

Подовжуємо термін служби об'єктів ВДЕ, збільшуємо їхню прибутковість, оптимізуємо продуктивність та експлуатаційну доступність, знижуємо операційні витрати. Планове та позапланове технічне обслуговування, гарантія, сервіс.
Дізнатися більше

Додаткові інжинірингові послуги

Авенстон надає окремі послуги, повʼязані з технічними аспектами реалізації проєктів в галузі відновлювальної енергетики: моделювання, техніко-економічне обгрунтування, проєктування, монтажні та електромонтажні роботи.
Дізнатися більше