Інтернет-конференція з сонячної енергетики

У травні 2010 року в рамках проекту “Зелена Хвиля” в Україні пройшла інтернет-конференція на тему сонячної енергетики. У даній статті ми знайомимо вас з коментарями Дмитра Лукомського, експерта в сфері сонячної енергетики. Були обговорені найбільш актуальні питання, озвучені учасниками даного заходу.

– Який досвід Німеччини у розвитку сонячної енергетики був би корисним Україні?

– Зараз наша держава вже почала впроваджувати деякі законотворчі ініціативи, спрямовані на розвиток альтернативної енергетики в цілому, і сонячної енергетики як її складової. Але багато що з цього все ще залишається хорошим і прогресивним тільки на папері. Наприклад, «зелений» тариф для електроенергії, виробленої за допомогою сонячних панелей, формально діє, але на практиці їм ще ніхто не зміг скористатися. Тому я б починав не з сліпого копіювання досвіду Німеччини або інших держав, а з відпрацювання реальних механізмів реалізації вже існуючих законів і підзаконних актів.

І після отримання практики запозичив би найбільш ефективний і адаптований до наших реалій досвід. Це в цілому. А якщо говорити конкретно, то з досвіду Німеччини варто було б перейняти державну програму стимулювання кінцевого споживача сонячних систем (аналог німецької програми «100 000 дахів»), забезпечити вільну видачу населенню ліцензій на виробництво енергії та впровадити часткову або повну компенсацію відсотків на цільові кредити для установки систем сонячного енергозабезпечення.

– Що слід удосконалити в законодавстві, щоб сонячна енергетика розвивалася в Україні?

– Одним з перших претендентів на вдосконалення є відпрацювання механізмів реальної компенсації виробникам «сонячної» електроенергії різниці між «зеленим» і звичайним тарифами. Закон – це не просто формальний документ, він повинен бути підкріплений системою підзаконних актів і нормативних документів, що забезпечують його безумовне виконання. Зараз ситуація дуже схожа з відшкодуванням ПДВ. На папері цей податок повинен повертатися експортерам без перешкод, а на практиці – існує безліч об’єктивних і штучних затримок і перешкод. Поки в державі не буде чіткого і прозорого тлумачення всього ланцюжка від резервування коштів у відповідних спеціальних фондах Державного бюджету до їх передачі в руки кінцевого виробника сонячної електроенергії, до тих пір ми не отримаємо більш-менш великих проектів будівництва сонячних електростанцій. А без таких проектів майже не реально говорити про розвиток внутрішнього ринку сонячної енергетики.

– Чи купують в Україні сонячні елементи і сонячні батареї, вироблені в Україні? Де їх застосовують?

– Так, в Україні купують сонячні елементи і батареї. Але обсяги поки що незначні. Як ви знаєте, сонячні елементи використовуються в основному для виробництва сонячних батарей. Таке виробництво в Україні існує тільки одне. Підприємство, яке виробляє сонячні батареї, використовує для цього власні сонячні елементи. Таким чином, значного ринку сонячних елементів у нас немає. Їх купують тільки ентузіасти і ті компанії, які планують в майбутньому власне виробництво сонячних батарей і намагаються вже сьогодні проводити якісь практичні дослідження.

З сонячними батареями ситуація трохи інша. Цей продукт використовують для інсталяцій сонячних систем автономного або резервного живлення об’єктів. І прикладів тут вже набагато більше – це і сонячна електростанція на острові Зміїний, вуличне освітлення в місті Острог, системи резервного енергозабезпечення газорозподільних пунктів технічних приміщень «Київгазу», системи сонячного енергозабезпечення офісних приміщень, приватних котеджів і заміських будинків і багато іншого. Очевидно, що зараз кількість таких об’єктів на душу населення порівняно мало, але прецеденти вже є і кількість успішних інсталяцій буде тільки рости.

– Як Ви оцінюєте обсяг встановлених сонячних панелей в Україні (МВт встановленої потужності)? Спостерігається зараз зростання ринку сонячної енергетики в Україні?

– Це досить складне питання, тому що ринок дуже малий і якийсь більш-менш реальної статистики ні у кого немає. Я б оцінив обсяги встановленої потужності в Україні не більше 1 МВт. Але постійно з’являються нові об’єкти, що використовують системи сонячного енергозабезпечення. А перші прецеденти по сонячному «зеленим» тарифом рано чи пізно призведуть до появи великих проектів сонячних електростанцій. Думаю, що в найближчі роки ринок сонячної енергетики буде активно рости.

– Як, на Вашу думку, буде відбуватися розвиток сонячної енергетики в Україні в найближчі 10-20 років? На що орієнтація: сировина (кремній) або високотехнологічний продукт (фотоелементи)?

– Якщо розглядати довгострокову перспективу, то я прогнозую поступове зміщення акцентів від сировини в бік кінцевих продуктів. Якщо великий бізнес серйозно зацікавиться цією галуззю, то прогнозується вертикальне розширення в бік високотехнологічних продуктів з максимальною доданою вартістю. Але в найближчі роки Україна буде більш відома все ж як постачальник кремнію, особливо якщо реалізуються плани відновлення заводу напівпровідників.

– Розкажіть, будь ласка, про великих міжнародних проектах по сонячній енергетиці, перспективи їх реалізації та можливої ​​ролі українських компаній.

– Я вважаю, що про великі проекти, якщо вони є, повинні розповідати їх ініціатори. Від себе можу сказати, що мені відомо кілька проектів, в яких раніше брала або зараз бере участь Україна.

Одним з перших міжнародних проектів була програма розробки космічного супутника для Єгипту. Сонячні панелі для цього супутника були спроектовані і виготовлені саме у нас. Наступним реалізованим проектом, про який я добре знаю, був проект НАТО «Наука заради миру. Кремнієві технології ». Його метою було впровадження у виробництво новітніх технологій сонячної енергетики. Результатом є виробництво сонячних панелей, яке і сьогодні діє на заводі «Квазар».

Якщо розглядати перспективу, то тут можливі спільні проекти будівництва сонячних електростанцій, в яких братимуть участь і зарубіжні компанії, що мають практичний досвід реалізації таких проектів. Українські компанії можуть виступати як постачальниками комплектуючих, так і носіями досвіду роботи в сьогоднішніх непростих умовах нашої держави. Також у нас залишається великий потенціал щодо участі в фундаментальних наукових дослідженнях. Зараз мені відомо про декілька міжнародних проектах по розробці нових високоефективних конструкцій фотоперетворювачів і вдосконалення технологічних процесів. Замовниками таких досліджень виступають як вітчизняні, так і зарубіжні компанії. Крім того, проводиться спільна робота по вдосконаленню окремих елементів сонячних батарей.

– Коли сонячні батареї стануть доступнішими? Які фактори стримують їх виробництво?

– Сонячні елементи і так стають все доступніше кожен день. Якщо проаналізувати, як змінювалася ціна електроенергії, виробленої з їх допомогою, то видно, що вона постійно зменшується. Я думаю, що в найближчі 5-10 років ціни впадуть до того рівня, коли використання сонячних батарей стане цікавим без використання спеціальних дотаційних механізмів або зелених тарифів. Зараз зменшення цін стримується вартістю сировини, а саме – вартістю кремнію. Кілька років тому його вартість стрімко зросла до $200 за кг, а тепер – зменшилася в кілька разів. Прогнозується, що ціни на кремній можуть зменшитися ще сильніше і становитимуть $10-15 за кг. Саме такий рівень я вважаю достатнім для того, щоб говорити про широку доступності класичних сонячних елементів.

– Скажіть, будь ласка, як звичайна людина могла б долучитися до справи енергозбереження, використовуючи досягнення сонячної енергетики?

– Дуже просто. Встановіть у себе систему на основі сонячних батарей, і завдяки цьому ви зменшите використання традиційної електроенергії. А якщо говорити не тільки про фотоелектричну сонячну енергетику, то доцільним кроком була б паралельна установка сонячних колекторів для зменшення споживання гарячої води з централізованих магістралей. Як і будь-яке інше велике діло, енергозбереження починається з дуже простих речей і малих кроків. Головне – це ставити правильні цілі і щось робити, а успіх – він прийде.

– Чи знаєте Ви, де можна отримати якісну освіту в області сонячної енергетики від людей, які практично цим займаються?

– На жаль, тут я вам мало чим зможу допомогти. У кожного з нас свій шлях, в тому числі, і в плані освіти. Колись я починав з того, що вивчав фізику твердого тіла на кафедрі мікроелектроніки і напівпровідникових приладів факультету електроніки Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут». А кандидатську дисертацію я захищав вже в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка. У ті роки я професійно займався розробкою конструкцій і технологій виготовлення сонячних елементів і батарей. Тобто моя освіта цілком відповідало моїй діяльності. Але відновлювальна енергетика – це досить широке поняття. І ви можете вирішити займатися не розробками або виробництвом, а, наприклад, впровадженням сонячних рішень для кінцевого споживача. А це вже зовсім інший шлях. Тому для початку я б рекомендував пройти практику або стажування в одній з компаній, що працюють в цій сфері. Саме там ви зможете отримати відповіді на свої питання.

– Які нові технології, зараз розробляються, можуть забезпечити прорив у сонячній енергетиці та її здешевлення? Коли це може статися?

– Мова про «прорив найближчим часом» ведеться постійно. Про тонкі плівки, наприклад, пишуть і дискутують вже більше 30 років, але далі наукових лабораторій і дрібносерійного виробництва вони так і не просунулися. Я б не чекав ніяких революцій в найближчі роки. Здешевлення йде щохвилини. Прогресують технології, падають ціни на матеріали і комплектуючі, удосконалюються їх властивості. Але це все – еволюція, модернізація класичної кремнієвої технології, яка займає майже 90% всього ринку. Я глибоко переконаний, що прорив станеться, але станеться він не раніше, ніж через 15-20 років, коли буде вичерпано весь потенціал сьогоднішньої кремнієвої технології. А майбутнє – за новими матеріалами, які зможуть дешево і надійно перетворювати енергію Сонця в інші види енергії, потрібні людству. За матеріалами, які можуть бути використані при цьому в архітектурі (BIPV), будуть органічно поєднані з елементами нашого одягу, забезпечать проникнення сонячної енергетики в усі куточки нашого побуту і способу життя. Саме завдяки такому органічному поєднанню функцій і властивостей можлива наступна революція в цій сфері.

На нас спочатку дивилися як на фантазерів

Сонячна енергетика в Україні знаходиться у стадії дуже активного зростання. Читайте интерв'ю з Дмитром Лукомським.
Дізнатися більше

Домашні сонячні електростанції в 2021 році

Згідно даних Державного агентства з енергоефективності України в минулому довоєнному році близько пятнадцяти тисяч родин встановили в себе домашні сонячні електростанції. Такі показники майже вдвічі перевищили результати 2020 року. 
Дізнатися більше

Перспективи водневої енергетики

Енергоефективність та стійкість є двома важливими факторами, що сприяють переходу від нинішньої економіки, що базується на викопному паливі, до економіки замкнутого циклу, яка буде застосовувати найпередовіші енергетичні технологічні рішення нинішнього століття.
Дізнатися більше

Прогнозування генерації від змінної відновлюваної енергії (variable renewable energy)

Прогнозування стає вирішальним інструментом для економічно ефективної інтеграції ресурсів змінної відновлюваної енергії (variable renewable energy, VRE), таких як вітер і сонячна енергія, в локальні, регіональні і національні енергосистеми.
Дізнатися більше