Сонячна електростанція 1 МВт під «зелений» тариф

У звязку зі змінами законодавства України, що регулює ринок відновлювальних джерел, в період з 2021 по 2024 рік є сенс застосовувати «зелений тариф» як інвестиційний інструмент в першу чергу для наземних сонячних електростанцій з потужністю до 1 МВт. Компанія Авенстон пропонує повний пакет послуг по девелопменту, будівництву та сервісному обслуговуванню таких сонячних електростанцій, які будуються виключно для продажу електроенергії за «зеленим» тарифом та є цікавим інвестиційним інструментом зі зрозумілими фінансовими показниками та ризиками. 

Наземна сонячна електростанція потужністю в 1 МВт займає площу до 2 гектар (в залежності від типу та ефективності обраних сонячних панелей). Кількість виробленої електроенергії також залежить від місця розташування обʼєкту (різниця між південними та північними регіонами України складає приблизно 10-15%), але на окупність проєкту впливають і деякі інші фактори. Так, суттєвим є вартість виконання приєднання до електричних мереж. Іноді при плануванні проєкту більш раціональним буде робота в центральних або навіть північних регіонах країни при більш низчий вартості приєднання, ніж для південних проєктів, але з дорогим підключенням.

Наземні сонячні електростанції під «зелений» тариф є мережевими. Відповідно, використовуються мережеві сонячні інвертори, які працюють спільно з енергомережею. У складі таких станцій є також трансформатори напруги, які необхідні для підключення сонячної електростанції до лінії електропередачі або до підстанції. Частіше за все – це трансформатори 0,4/10 кВ або більш дорожчі трансформатори 0,4/35 кВ. При плануванні СЕС Авенстон враховує такі фактори як потужність встановлених сонячних батарей, географічне розміщення майбутнього обєкту, погодні та кліматичні умови, тощо. Можливе отримання премії до «зеленого» тарифу за рахунок застосування обладнання, яке вироблене в Україні та відповідає вимогам так званої «місцевої складової».

Авенстон супроводжує інвесторів на всіх стадіях реалізації проєкта, надає необхідну підтримку. Ми можемо співпрацювати як на окремих етапах, так і виконати роботу «під ключ», повністю звільнивши непрофільного інвестора від необхідності витрачати час на вивчення специфічних нюансів.

Етапи реалізації проєкту по будівництву мережевої сонячнох електростанції 

Будь-який інвестиційний проєкт починається з етапу девелопменту. Потенційний інвестор може виконувати девелопмент проєкту самостійно, залучати до співпраці спеціалізовані компанії або придбати вже створену компанію (SPV) з готовим пакетом документів, які дозволяють негайно розпочати будівництво сонячної електростанції. Зазвичай юридична особа після закінчення стадії девелопменту має повний пакет документів на земельну ділянку (аренда або власність), договори та технічні умови (ТУ) на приєднання майбутньої СЄС до електромереж енергопередавальної організації (наприклад, обленерго) та інші необхідні документи в залежності від поточних вимог законодавства. Також мають бути зібрані всі вихідні данні для проєктування, проведені інженерно-геодезичні та інженерно-геологічні вишукування. Авенстон може повністю супроводити вас на цьому етапі, провести комплексну технічно-юридичну перевірку наявних документів або надати допомогу в пошуку і придбанні готових до будівництва проєктів сонячних електростанцій. Ми займаємось девелопментом сонячних електростанцій з 2012 року та накопичили значний практичний досвід, необхідний для максимально ефективної реалізації подібних проєктів.

Наступним етапом є послуги генерального підряду, результатом яких є побудована «під ключ» наземна сонячна електростанції. В рамках договору генерального підряду (EPC підряду) виконуєть розробка робочого проєкту, закуповується та доставляється на будівельний майданчик все необхідне обладнання і матеріали, виконуються будівельні та електромонтажні роботи, включно з тестуванням и введенням сонячної електротсанції в експлуатацію. Також на данному етапі оформлюються необхідні дозволи та виконуються потрібні погодження. Для зменшення ризиків простою через дефекти або поломки ми рекомендуємо працювати тільки з топовим обладнанням. Різниця у вартості компенсується вже у перші 1-2 роки експлуатації завдяки більш ефективній роботі сонячних панелей та сонячних інверторів і відсутності простоїв через їх тимчасову непрацездатність. Ми маємо прямі канали постачання основного обладнання та підберемо найбільш оптимальні варіанти для вашого проєкту. 

Побудована сонячна електростанція має пройти юридичні процедури підписання договору купівлі-продажу електроенергії за «зеленим» тарифом. Після цього обʼєкт починає свою штатну роботу, і інвестиційний проєкт починає генерувати грошовий потік. Дуже важливим для забезпечення планових фінансових показників є правильна експлуатація та технічне обслуговування сонячної електростанції. Авенстон надає послуги з сервісного обслуговування СЕС, включно з фізичною охороною.

Переваги та ризики роботи за «зеленим» тарифом

«Зелений» тариф як інструмент державної підтримки галузі сонячної енергетики діє в Україні з 2009 року. За цей час розміри «зелених» тарифів періодично переглядались, що стимулювало розвиток різних сегментів сонячної енергетики. В перші роки найбільш популярними були наземні сонячні електростанції великої потужності, потім почали активно будуватись приватні домашні сонячні елекстростанції. З 2020 року схема державної підтримки була змінена, і великі коммерціні сонячні електростанції обмежили по потужності до рівня не більше 1 МВт, якщо рахувати по стороні постійного струму. 

Переваги роботи за «зеленим» тарифом полягають у фіксації доходів у валюті (привʼязка до курсу євро), відносно привабливих термінах окупності інвестицій, відпрацьованих роками та прогнозованих схемах реалізації проєкту, тощо. Основні ризики полягають у можливих затримках виплат по «зеленому» тарифу. Але після відповідних змін законодавства, зʼявилась можливість у будь-який момент відмовитись від роботи по «зеленому» тарифу і почати продавати електроенергію, яка вироблена сонячною електростанцією, за ринковими або за аукціонними цінами. Це суттєво збільшує надійність інвестицій і стимулює будівництво проєктів такого типу.

Для мінімізації ризиків під час реалізації PV проєкту рекомендовано працювати тільки з кваліфікованими та досвідченими проєктувальниками і генпідрядниками. Саме такі компанії підберуть найкраще рішення для вашої сонячної електростанції, допоможуть вибрати оптимальну потужність СЕС та підберуть найбільш ефективне обладнання. Також важливо не зволікати з прийняттям рішення щодо інвестицій у будівництво сонячної електростанції. Законом України передбачено планове щорічне зниження «зеленого» тарифу, тобто чим раніше буде побудовано фотоелектричну станцію, тим більші щорічні грошові потоки вона генеруватиме, і тим швидше окуплятся інвестиції.

Фінансові показники проєкта будівництва наземної сонячної електростанції 1 МВт

Планові інвестиції в наземну сонячну електростанцію складають 600-700 тисяч євро, а окупність проєкту – 5,5-6 років. Наведені показники залежать від низки факторів. Великий вплив на фінансову модель має вартість сонячних батарей, які планується використовувати в конкретному проєкті. Ціни на сонячні панелі у всьому світі постійно змінюються, а це обладнання складає приблизно половину вартості всієї сонячної електростанції. Також суттєвими є місце знаходження сонячної електростанції, вартість виконання ТУ на приєднання до мереж, наявність або відсутність боргового фінансування та інші фактори.

У будь-якому випадку, за умови завершення будівництва до кінця 2024 року, сонячна електростанція повністю окупиться ще до моменту завершення дії «зеленого» тарифу, а потім зможе продавати всю вироблену електроенергію за ринковими тарифами. До моменту повернення інвестицій виплати привязані до євро, а IRR проєкту – перевищує ставки по валютним депозитам. Таким чином, інвестиції в наземні сонячні електростанції до 1 МВт з використанням державної підтримки у формі «зеленого» тарифу є надійним та цікавим інструментом для збереження та примноження ваших заощаджень.

Послуги Авенстон по будівництву мережевих сонячних електростанцій

Авенстон з 2010 року професійно займається будівництвом промислових наземних сонячних електростанцій. Ми маємо великий досвід девелопменту, проєктування, будівництва та експлуатації коммерційних наземних сонячних електростанцій та пропонуємо повний комплекс послуг у сонячній енергетиці. Звернувшись до Авенстон, ви отримаєте необхідну підтримку на всіх етапах реалізації вашого проєкту. Наземна сонячна електростанція від Авенстон – надійна та розумна інвестиція для будь-яких компаній або приватних інвесторів.

 

Ключові напрямки діяльності Авенстон

Промислові сонячні електростанції

Будуємо мережеві промислові сонячні електростанції для продажу електроенергії в мережу по договорам PPA та через систему аукціонів. Наземні сонячні електростанції "під ключ" - проєктування, генпідряд, підключення до мереж.
Дізнатися більше

Комерційні сонячні електростанції

З 2010 року виконуємо повний комплекс робіт по розробці проєктів, будівництву та сервісному обслуговуванню сонячних фотоелектричних електростанцій всіх типів. Величезний практичний досвід будівництва сонячних електростанцій для бізнесу.
Дізнатися більше

Системи накопичення електроенергії

Повний спектр послуг по впровадженню технологій зберігання енергії (BESS) для сонячних електростанцій та інших об'єктів ВДЕ, промисловості і комерційного сектора. Девелопмент, проєктування, будівництво та введення в експлуатацію.
Дізнатися більше

Експлуатація і сервіс сонячних електростанцій

Подовжуємо термін служби об'єктів ВДЕ, збільшуємо їхню прибутковість, оптимізуємо продуктивність та експлуатаційну доступність, знижуємо операційні витрати. Планове та позапланове технічне обслуговування, гарантія, сервіс.
Дізнатися більше