Завершено перший етап сонячної електростанції «Рихта»

У селі Рихта, що знаходиться недалеко від міста Кам’янець-Подільський (Хмельницька область, Україна), на місці старого зруйнованого скотарського господарства була побудована сонячна електростанція потужністю 1 МВт. Інвестор планує розширити цей проект до 2178 МВт.

Загальна площа сонячної електростанції – близько 5 га. Розробником цього проекту є ТОВ «Еко-Фотура», а основними підрядниками є компанії «Рентехно» і «Авенстон». У березні цього року українська державна влада Національна комісія з державного регулювання в енергетиці та комунальному господарстві (НКРЕКП) видала ліцензію «Еко-Фотура» на виробництво електроенергії на першому етапі фотоелектростанції потужністю 1045,44 кВт.

ТОВ «Еко-Фотура» провело місцеві громадські слухання щодо будівництва сонячної електростанції «Рихта». Керівництво компанії підкреслило, що існують всі переваги щодо будівництва електростанції та подальшого функціонування місцевої громади разом з повною інформацією про сучасні світові та європейські найкращі практики щодо виробництва сонячної енергії та переваг, які виробництво чистої енергії може принести суспільству, і місцеві жителі погодилися з цим.

«Місцеві жителі думали, що ми робимо тут якийсь ядерний реактор, а фотоелектричні модулі діляться радіаційно небезпечно, як Чорнобиль. Проте, ми раді дізнатися, що місцеві жителі принципово змінили свою думку про сонячну електростанцію. На території сонячних електростанцій працюють маленькі кролики, а фотоелектричні модулі не лякають їх»директор «Еко-Фотура» Володимир Назімок про освітню місію своєї компанії.

В даний час завершено монтаж першої черги сонячної електростанції потужністю 1,05 МВт, а будівництво другого етапу має початися в липні. Ця стадія сонячної електростанції складається з більш ніж 3000 фотоелектричних фотоелектричних модулів і 16 інверторів, але при цьому електрична трансформаторна підстанція та кабелі українського виробництва.

Електроенергія, вироблена сонячною електростанцією, буде продана державному підприємству «Енергоринок» за «зеленим» тарифом. В даний час для суб’єктів господарювання, які виробляють електроенергію з наземних сонячних джерел, введених з 1 січня 2017 року по 31 грудня 2019 року, цей «зелений» тариф становить 4,3946 грн.

Генеральний директор компанії «Авенстон» Дмитро Лукомський прокоментував деякі технічні аспекти цього проекту.

«Для цього проекту ми застосували традиційне рішення для нашої компанії – високоякісні моделі фотоелектричних модулів, що виробляються виробниками Tier-1 (високий рівень виробництва сонячних модулів у світі Blumberg), і німецькі сонячні інвертори від компанії SMA. Одним із особливостей проекту було також використання спеціального обладнання, що називається «наземними гвинтами» для сталевих кріплень. Для далекого майбутнього вона може дозволити легко очистити цю земельну ділянку і без додаткових витрат від обладнання сонячної електростанції, а також використовувати її для будь-яких інших цілей, включаючи землеробство. Це головна перевага заземлювальних гвинтів у порівнянні з широко використовуваними бетонними фундаментами»зазначив Дмитро Лукомський, генеральний директор компанії «Авенстон».

Сонячна фотоелектрична електростанція “Рихта” була розроблена, спроектована і побудована нашою групою. Ми працювали в проекті як розробник і EPC-підрядник і виконували всі роботи на цьому об’єкті, починаючи з отримання дозволів на землю та електромережу, а також до введення в експлуатацію та отримання “зеленого” тарифу. Ця сонячна установка розроблена для виробництва та продажу електроенергії для отримання всіх переваг зеленого тарифу, що діє в Україні. 1-й етап потужністю 1,045 МВт вже завершений, а другий етап зараз будується.

Сонячна генерація: прогнози зростання

Нові аналітичні дані за результатами глобального розвитку ВДЕ в 2018 р. примусили вчених змінити свої попередні прогнози. Електрогенерація на PV-станціях невдовзі стане не тільки ключовим вкладником у загальне виробництво електроенергії, але ще й головним сегментом всієї глобальної енергосистеми.
Дізнатися більше

Мала сонячна енергетика – фактори зростання

Глобальному впровадженню відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) неабияк сприяє розвиток PV-генерації всіх рівнів потужності
Дізнатися більше

Ефективність сонячних модулів у 2022 році

Чому ефективність сонячних батарей важлива? В статті розглядяються основні параметри, що впливають на ефективність сучасних сонячних панелей від провідних виробників, які використовують новітні технології фотоелектричних елементів.
Дізнатися більше

Застосування сонячних батарей для виробничих підприємств

У зв'язку з постійним підвищенням енергетичних тарифів, жорсткістю вимог екологічного характеру до роботи підприємств, що виробляють електроенергію традиційними способами, все більшого поширення в світі набуває використання відновлюваних джерел електрики.
Дізнатися більше