Про гібридні енергетичні рішення

Надійні джерела живлення є важливою потребою для кожного сучасного бізнесу. Якщо підприємство не може покладатися виключно на електромережу (а це наразі є реальністю майже для всіх українських компаній), то воно повинно мати власне резервне живлення. Однак традиційне аварійне електропостачання зазвичай дороге і неефективне у випадку, коли відключення мереж є частими та довготривалими.

Через нестабільність мережевого електропостачання підприємствам доводиться вдаватися до альтернативних джерел енергії для забезпечення своєї нормальної щоденної роботи. Якщо раніше резервне енергопостачання передусім означало використання потужних промислових дизель-генераторів, то розвиток та здешевшення технологій відновлюваної енергії докорінно змінило це. Сонячна, вітрова, гідро-, геотермальна енергія та біомаса є найпопулярнішими типами відновлюваних джерел енергії, доступними на даний момент.

В Україні протягом останнього десятиріччя широко зростало впровадження сонячної енергії. Головним чином це було пов’язано з дією державних механізмів, що сприяли розвитку галузі. Разом з тим зростав практичний досвід, падали ціни, активно розвивалися та удосконалювалися технології. Зʼявлялися проєкти незалежних комерційних сонячних систем, частина з яких були гібридними за своєю природою.

Гібридні енергетичні системи визначаються як інтеграція кількох типів обладнання для виробництва енергії, наприклад генераторів електричної енергії, систем накопичення електричної енергії та відновлюваних джерел енергії. Електромережа також може бути включена в цей мікс. Наша компанія в першу чергу зосереджується на сонячній енергії, оскільки до неї найлегше отримати доступ і вона має найбільший потенціал для масштабування.

Існують різні моделі застосування сонячних електростанцій, які компанії можуть використовувати залежно від своїх цілей та унікальних ситуацій. В першу чергу ми розглянемо дві найбільш популярні та розповсюджені моделі:

Перша – це сонячна система з живленням від батарей. Багато підприємств використовують такі рішення або в місцях, де спостерігаються тривалі відключення електроенергії, або як аварійне резервне джерело живлення протягом коротших періодів. Основною відмінною характеристикою подібної системи є накопичувач електроенергії. Акумуляторна батарея спрацьовує, коли відбувається збій в електромережі, і система може забезпечити всі або часткові потреби підприємства. Сонячні фотомодулі монтуються на даху або на землі. Таку систему можна використовувати як основне резервне рішення разом з наявним дизель-генератором як вторинним резервним джерелом енергії, якщо це необхідно.

Конфігурація, конструкція та робота конкретної системи енергозабезпечення відрізнятимуться залежно від розміру підприємства та подальших потреб у електроенергії. Тип обладнання, що використовується, має бути ретельно розглянуто на основі бюджету та вимог підприємства до електроенергії.

Друга – це мережева сонячна система, тобто сонячна електростанція, яка підключена до загальної електромережі. Вона базується на обладнанні, яке дозволяє як живити потреби підприємства від мережі, так і подавати надлишки електроенергії назад у мережу. Багато країн почали впроваджувати мережевий облік (або схеми пільгових тарифів), де надлишок електроенергії, вироблений сонячною електростанцією, можна продавати енергетичним компаніям. Така модель роботи дозволяє бізнесу або отримувати гроші за додаткову електроенергію, яку вони генерують за допомогою своєї сонячної системи, або компенсувати частину витрат на комунальні послуги.

Як і в усіх проєктах з виробництва електроенергії, існують витрати, які необхідно розуміти. Капітальні витрати залежать від типу конструкції системи та використовуваного в ній обладнання. Вартість систем накопичення енергії в даний час все ще відносно висока, але ціни поступово падають, оскільки розробляються нові та кращі технології.

Розумно, щоб підприємства розглядали альтернативну енергетику як капітальне обладнання, а не просто як поточні витрати. Більшість основного обладнання буде недешевим, але в кінцевому підсумку має значення те, що воно для вас дає. А дає воно значну економію, стабільну роботу, можливість конкурувати на глобальних ринках та багато інших переваг. Одним з найбільших плюсів сонячної системи є незначна вартість обслуговування, оскільки в ній майже немає рухомих частин. Найбільшими ж витратами буде заміна акумуляторних батарей кожні три-п’ять років. Цю вартість можна ретельно розрахувати на основі моделей використання та розряду акумуляторів та оптимізувати за рахунок придбання систем енергозбереження на базі правильної технології батарей, що макисмально відповідатиме цільовому графіку споживання електроенергії.

Пройшли ті часи, коли сонячна енергія належала до царства таємниць і була прерогативою небагатьох. Тепер це енергетичне рішення, яке комерційні підприємства можуть ефективно використовувати прямо зараз, суттєво покращуючи їх досвід споживання електроенергії.

 

Ключові напрямки діяльності Авенстон

Промислові сонячні електростанції

Будуємо мережеві промислові сонячні електростанції для продажу електроенергії в мережу по договорам PPA та через систему аукціонів. Наземні сонячні електростанції "під ключ" - проєктування, генпідряд, підключення до мереж.
Дізнатися більше

Комерційні сонячні електростанції

З 2010 року виконуємо повний комплекс робіт по розробці проєктів, будівництву та сервісному обслуговуванню сонячних фотоелектричних електростанцій всіх типів. Величезний практичний досвід будівництва сонячних електростанцій для бізнесу.
Дізнатися більше

Плавучі сонячні електростанції

Ми пропонуємо всі необхідні послуги та інноваційні рішення для впровадження плавучих сонячних електростанцій (FPV) в Європі та на Близькому Сході. Технічні консультації, проектування та послуги EPC під ключ.
Дізнатися більше

Системи накопичення електроенергії

Повний спектр послуг по впровадженню технологій зберігання енергії (BESS) для сонячних електростанцій та інших об'єктів ВДЕ, промисловості і комерційного сектора. Проєктування, будівництво та введення в експлуатацію систем накопичення енергії.
Дізнатися більше

Обладнання для сонячних електростанцій

Авенстон має багаторічний досвід у постачанні обладнання і матеріалів на будівельні майданчики проєктів ВДЕ. Вартість обладнання та вибір оптимального графіка доставки можуть бути ефективно оптимізовані фахівцями нашої компанії.
Дізнатися більше

Системи резервного живлення та ДБЖ

Надаємо послуги з встановлення сучасних джерел безперервного та резервного живлення для комерційних підприємств. Проєктування, встановлення і сервіс ДБЖ малої та середньої потужності. Резервні системи електропостачання.
Дізнатися більше

Експлуатація і сервіс сонячних електростанцій

Подовжуємо термін служби об'єктів ВДЕ, збільшуємо їхню прибутковість, оптимізуємо продуктивність та експлуатаційну доступність, знижуємо операційні витрати. Планове та позапланове технічне обслуговування, гарантія, сервіс.
Дізнатися більше

Додаткові інжинірингові послуги

Авенстон надає окремі послуги, повʼязані з технічними аспектами реалізації проєктів в галузі відновлювальної енергетики: моделювання, техніко-економічне обгрунтування, проєктування, монтажні та електромонтажні роботи.
Дізнатися більше