Історія цін на сонячну енергію

Очевидною стає тенденція до збільшення встановлення сонячних станцій. Одна з найважливіших причин цих процесів – це зменшення цін на фотоелектричні модулі, які є однією з найголовніших складових будь якої сонячної станції. Розберемось чому це відбувається.

Як сонячна енергія стала такою дешевою?

Вартість перших сонячних модулей у 1975 році складала близько $115.3 за один ват. У 2010 ця ціна вже складала $2.15 за Вт, а в 2021 році – всього $0.27 за Вт. Ми стаємо свідками істотного зниження вартості однієї з найважливіших “зелених” технологій – майже на 90% протягом останніх 10 років.

 

Графік залежності цін на сонячні панелі від часу (логарифмічна шкала)
Графік залежності цін на сонячні панелі від часу (логарифмічна шкала)

В багатьох куточках світу вже зараз дешевше виробляти електроенергію за допомогою технологій сонячної енергетики аніж такими традиційними способами як атомні чи теплові електростанції на вугіллі та природному газі. Це впевнено можна назвати безумовних успіхом.

Що сприяло такому стрімкому здешевленню технології?

Енергетична криза

У 70-х роках минулого століття у світі панувала нафтова криза. Це стало причиною збільшення тиску на дослідження та розробку альтернативних джерел енергії. Федеральний уряд США виділив більше 8 мільярдів доларів США на дослідження та розробку технології сонячної енергетики. Внаслідок цієї програми ефективність сонячних модулів збільшилась вдвічі. Почався процес при якому більше виробництво модулей призводило до зменшення їх вартості. 

Після закриття програми тими, хто продовжив роботу в цьому напрямку, стали японці. До кінця 80-х років ХХ століття вони розробили малі але відносно потужні модулі, щоб живити годинники, калькулятори тощо.

Але досі глобальний ринок сонячних модулів  був несуттєвим.

Вирішальний поштовх

В багатьох розвинених країнах світу в середині 90-х років почався процес впровадження економічного стимулювання використання відновлюваних джерел енергії (ВДЕ). Та найвпливовішим стала політика “зеленого” тарифу введена в Німеччині, що розпочалася в 2000 році. Німецький уряд пообіцяв виробникам відновлюваної електроенергії платити за неї вдвічі більшу за ринкову ціну протягом 20 років.

Відбувся бум встановлення сонячних потужностей. Збільшився попит на сонячні модулі – чим більше їх виробляли, тим дешевше вони ставали.

В певний момент на ринок виробництва компонентів для сонячних електростанцій зайшов Китай, і це призвело до стрімкого збільшення виробництва сонячних панелей. Вони почали дешевшати ще сильніше. Успіх першої китайської комерційної компанії з виробництва сонячних модулей сприяв зростанню конкурентності на цьому ринку. 

Коло замкнулось, розвиток технології сприяв падінню цін, яке в свою чергу приваблювало нових гравців на ринок, що збільшувало попит, а збільшений попит стимулював сильніше розвивати технологію…

В багатьох країнах світу почали впроваджувати закони, що стимулювали розвиток ринку ВДЕ, серед яких була і Україна, яка ще в 2009 році запровадила механізм державної підтримки галузі за допомогою “зеленого” тарифу.

Буквально за півстоліття сонячні модулі з дорогої нішевої технології, що застосовують в космосі перетворилась на одне з найдешевших джерел енергії в світі. 

Підбиваючи підсумки, можна впевнено сказати, що, на сьогодні, за рахунок суттєвого зменшення цін на обладнання, встановлення сонячних станцій стає не лише екологічно етичною дією, а також і економічно доцільною. А перспектива законодавчого стимулювання подібних рішень стає ще одним важливим фактором, який принесе ще більше вигоди власникам сонячних електростанцій.

 

 

Ключові напрямки діяльності Авенстон

Промислові сонячні електростанції

Будуємо мережеві промислові сонячні електростанції для продажу електроенергії в мережу по договорам PPA та через систему аукціонів. Наземні сонячні електростанції "під ключ" - проєктування, генпідряд, підключення до мереж.
Дізнатися більше

Комерційні сонячні електростанції

З 2010 року виконуємо повний комплекс робіт по розробці проєктів, будівництву та сервісному обслуговуванню сонячних фотоелектричних електростанцій всіх типів. Величезний практичний досвід будівництва сонячних електростанцій для бізнесу.
Дізнатися більше

Плавучі сонячні електростанції

Ми пропонуємо всі необхідні послуги та інноваційні рішення для впровадження плавучих сонячних електростанцій (FPV) в Європі та на Близькому Сході. Технічні консультації, проектування та послуги EPC під ключ.
Дізнатися більше

Системи накопичення електроенергії

Повний спектр послуг по впровадженню технологій зберігання енергії (BESS) для сонячних електростанцій та інших об'єктів ВДЕ, промисловості і комерційного сектора. Проєктування, будівництво та введення в експлуатацію систем накопичення енергії.
Дізнатися більше

Обладнання для сонячних електростанцій

Авенстон має багаторічний досвід у постачанні обладнання і матеріалів на будівельні майданчики проєктів ВДЕ. Вартість обладнання та вибір оптимального графіка доставки можуть бути ефективно оптимізовані фахівцями нашої компанії.
Дізнатися більше

Системи резервного живлення та ДБЖ

Надаємо послуги з встановлення сучасних джерел безперервного та резервного живлення для комерційних підприємств. Проєктування, встановлення і сервіс ДБЖ малої та середньої потужності. Резервні системи електропостачання.
Дізнатися більше

Експлуатація і сервіс сонячних електростанцій

Подовжуємо термін служби об'єктів ВДЕ, збільшуємо їхню прибутковість, оптимізуємо продуктивність та експлуатаційну доступність, знижуємо операційні витрати. Планове та позапланове технічне обслуговування, гарантія, сервіс.
Дізнатися більше

Додаткові інжинірингові послуги

Авенстон надає окремі послуги, повʼязані з технічними аспектами реалізації проєктів в галузі відновлювальної енергетики: моделювання, техніко-економічне обгрунтування, проєктування, монтажні та електромонтажні роботи.
Дізнатися більше