До питання вибору сонячних модулів

У сучасному світі сонячні PV модулі є одним з найбільш ефективних і сталих джерел енергії. Вони дозволяють перетворювати сонячне випромінювання в електричну енергію та забезпечують покриття потреб у електриці зеленими технологіями. Однак, вибір правильного виробника сонячних модулів є ключовим фактором для отримання максимальної продуктивності та довговічності. 

Розглянемо і порівняємо декілька брендів, які популярні в Україні. Перелік виробників, що розглянуто в даній статті, та порядок їх згадки взяті випадковим чином та мають на меті лише ілюстрацію загальних тенденцій. За точними рекомендаціями просимо звертатись до професіональних інсталяторів сонячних електростанцій, які зможуть надати вам більш детальні рекомендації, базуючись на їхньому практичному досвіді та приймаючи до уваги всі деталі вашого конретного проєкту.  

Компанія Canadian Solar була заснована у 2001 році і є одним з найбільших світових постачальників сонячних фотоелектричних продуктів і розробників сонячних електростанцій. Компанія поставила понад 90 ГВт сонячних модулів в більш ніж 160 країнах, що забезпечує екологічно чисту енергію для близько 21,2 мільйонів домогосподарств. Команда Canadian Solar налічує близько 18 500 співробітників, що працюють над втіленням цієї місії. Клієнти обирають компанію Canadian Solar завдяки її високій якості продукції і конкурентоспроможній ціні. Крім того, компанія розробляє сонячні проєкти і комплексні рішення під ключ, що включають весь життєвий цикл проєкту – від техніко-економічного обґрунтування до технічного обслуговування. Компанія має плани збільшити свої потужності виробництва до 50 ГВт зливків, 50 ГВт пластин, 60 ГВт елементів і 75 ГВт модулів до кінця першого кварталу 2024 року. Ці плани допоможуть зміцнити лідерство компанії і прискорити зростання на ринку.

Canadian Solar є провідним виробником сонячних продуктів. Компанія розпочинала свою діяльність з виробництва сонячних  зарядних пристроїв для обслуговування автомобільних акумуляторів для Volkswagen Mexico. У 2004 році Canadian Solar стала одним з основних постачальників програми “зелені тарифи” в Німеччині, зокрема для своїх сонячних проектів на дахах. З того часу основна увага компанії зосереджена на виробництві сонячних модулів, сонячних енергетичних систем, автономних житлових систем і інших спеціалізованих сонячних фотоелектричних (PV) продуктах.

Jinko Solar – китайська компанія, що займається виробництвом сонячних панелей і входить до рейтингу Tier 1. На ринку сонячної енергетики Jinko Solar відзначається своїми високими технологічними стандартами та ефективністю. Заснована в 2006 році, компанія нараховує понад 15 000 працівників і виробляє продукцію на шести виробничих майданчиках у різних країнах.

Jinko Solar стала найбільшим виробником сонячних панелей у світі у 2017 році, з виробництвом 9,7 ГВт. Вона має дочірні компанії у 16 країнах, а також офіси у багатьох інших країнах, в тому числі й в Україні. Компанія прагне до постійного розширення і недавно оголосила про плани побудувати новий завод у Флориді, США.

Продукція Jinko Solar пройшла більше 36 етапів тестування, щоб забезпечити високу якість та довговічність. Сонячні панелі Jinko Solar демонструють високу продуктивність навіть у важких умовах, таких як висока температура, вологість та стихійні лиха. Компанія гарантує 25 років ефективної роботи сонячних електростанцій.

Кожна одиниця продукції, що виробляється компанією Jinko Solar, пройшла більш ніж 36 етапів тестування в суворих та надзвичайних умовах. Незалежно від викликів, які ставить природа, JinkoSolar гарантує безперебійну та надійну роботу сонячних електростанцій протягом 25 років. Використовуючи передові технології, розроблені у власних дослідницьких лабораторіях, сонячні панелі Jinko Solar перевершують свої конкурентні аналоги в умовах високих температур, екстремальної вологості, природних катаклізмів і навіть виробляють більше електричної енергії на початку та в кінці дня, а також у хмарні періоди. Технології JinkoSolar відкривають нові можливості для отримання максимального побутового користування сонячною енергією.

JA Solar – провідний світовий виробник сонячного обладнання, відомий своїм високим класом конструкції, що забезпечує максимальну ефективність всіх фотоелементів модулів і гарантує високу потужність отриманої електрики. Компанія JA Solar на ринку з травня 2005 року і з 2010 року вважається провідним виробником сонячних батарей у світі.

Базою успіху JA Solar стали глибокі дослідження і нові розробки, що дозволяють оптимізувати унікальні технологічні рішення для фотовольтаїчних модулів та процес виробництва фотоелементів, що задовольняють потреби клієнтів, які збільшуються з кожним днем. Згідно з оцінками Bloomberg New Energy Finance, у 2016 році продукція JA Solar посіла третє місце в рейтингу Tier 1.

JA Solar стала першою компанією в світі, яка масово виробляє та поширює фотоелементи на основі селективної дифузійної технології та техніки пасивації на зворотному боці (PERC) для підвищення ефективності своїх модулів. Також JA Solar є першим виробником, який використовує технологію подвійного друку для виробництва фотовольтаїчних модулів.

EGing PV, заснована в 2003 році у місті Чанчжоу, є вертикально інтегрованим виробником сонячних батарей та панелей. Компанія була зареєстрована на Шанхайській фондовій біржі у 2003 році. Нещодавна компанію було визнано постачальником першого рівня у рейтингу Bloomberg, що свідчить про її фінансову надійність.

Компанія має щорічну потужність приблизно 5 ГВт у виробництві сонячних панелей, яке базується на їх єдиному виробничому підприємстві у Чанчжоу. 

LONGI Solar є видатним гравцем на глобальному ринку сонячних продуктів, спеціалізуючись на виробництві пластин, елементів та панелей. Компанія займає вагому роль у розвитку сонячної промисловості, пристосовуючи її до використання більш ефективних монокристалічних елементів PERC. LONGi виробляє широкий спектр сонячних панелей, які економічні та придатні для використання в житлових та комерційних сегментах. Останні три роки компанія виступає лідером у галузі досліджень та розробок фотоелектричних систем. Варто відзначити їхній значний внесок у високоефективні кремнієві елементи HJT, де вони презентують нові інновації. Нещодавно LONGi почала впроваджувати на ринок свої перші панелі, створені з використанням унікальних елементів HPBC, завдяки чому панелі Longi Hi-MO 6 стали одними з найефективніших сонячних панелей у світі!

Порівняємо сонячні модулі з іншими компаніями та моделями:

Рис. 1.1. Сонячні модулі з найвищим ККД (на вересень 2022)
Рис. 1.1. Сонячні модулі з найвищим ККД (на вересень 2022)

Порівняльна характеристика PV-модулів:

  1. Найефективнішим модулем залишається модуль з контактами на тильній стороні, з ефективністю 22,8% від Maxeon. Сонячні панелі “Maxeon” від компанії SunPower були встановлені на літак, що стало першим в історії здійсненим політним апаратом, що зміг пролетіти 26 годин, використовуючи виключно сонячну енергію. SunPower є вибором для 8 з 10 найвідоміших американських корпорацій, які інвестують у сонячну енергетику, а також для численних найбільших компаній у світі. Це пояснюється їх здатністю пропонувати найкращі технології сонячних модулів та забезпечувати високу ефективність. Серед цих компаній можна виділити Google, Dow Jones, Harley-Davidson, Comcast та Apple.
  2. Jinko Solar піднявся на друге місце в рейтингу. Jinko JKMN-72HL4-V пропонується з номінальною потужністю на 10 Вт вище та ефективністю на 0,39% вище, досягаючи максимальної номінальної потужності 585 Вт з ефективністю 22,65%.
  3. Третю позицію ділять Huasun та Jolywood з модулями, заснованими на одній конфігурації пластини G12 у напів елементів 132 та ККД 22,53%. Обидва модулі мають потужність 700 Вт і входять до списку найпотужніших продуктів.
  4. Canadian Solar та Akcome розділяють 5-у позицію. Обидва виробники мають модулі HJT з ККД 22,5%. Модуль Akcome Hi-Chaser з 132 двосторонніми напівелементами формату G12 має номінальну потужність 700 Вт, а HiHero від Canadian Solar з потужністю 440 Вт побудований на 108 напівелементу з технологією MBB, використовуючи формат G12.
  5. Дев’яте місце займають модулі DeepBlue 4.0 від JA Solar. Цей двосторонній модуль n-типу має ефективність 22,4% та номінальну потужність 625 Вт. Він побудований на форматі 182-мм пластини з 156 осередками.

Висновки

Після порівняння сонячних PV модулів різних компаній, стає більш очевидним, які є переваги та недоліки у кожного з цих брендів.

Варто пам’ятати, що вибір сонячних модулів має враховувати індивідуальні потреби та умови кожного клієнта. Ваша сонячна енергетична система має відповідати вашим унікальним вимогам і специфіці. Для забезпечення оптимального рішення, ми наполегливо рекомендуємо звернутися до наших досвідчених фахівців компанії, Avenston.

Наші експерти займаються детальним аналізом, враховуючи всі фактори, що впливають на вибір сонячних модулів. Вони беруть до уваги необхідні потреби щодо енергопостачання, область встановлення, бюджетні обмеження та інші важливі фактори. Наша мета — допомогти вам зробити обґрунтоване та вигідне рішення щодо вибору сонячних модулів для вашої майбутньої сонячної енергетичної системи.

Зверніться до нас сьогодні, і ми з радістю надамо вам професійну консультацію та допоможемо визначитися з оптимальними сонячними модулями, що відповідають вашим потребам та бажанням. Avenston — ваш надійний партнер у сфері сонячної енергетики.

 

Ключові напрямки діяльності Авенстон

Промислові сонячні електростанції

Будуємо мережеві промислові сонячні електростанції для продажу електроенергії в мережу по договорам PPA та через систему аукціонів. Наземні сонячні електростанції "під ключ" - проєктування, генпідряд, підключення до мереж.
Дізнатися більше

Комерційні сонячні електростанції

З 2010 року виконуємо повний комплекс робіт по розробці проєктів, будівництву та сервісному обслуговуванню сонячних фотоелектричних електростанцій всіх типів. Величезний практичний досвід будівництва сонячних електростанцій для бізнесу.
Дізнатися більше

Плавучі сонячні електростанції

Ми пропонуємо всі необхідні послуги та інноваційні рішення для впровадження плавучих сонячних електростанцій (FPV) в Європі та на Близькому Сході. Технічні консультації, проектування та послуги EPC під ключ.
Дізнатися більше

Системи накопичення електроенергії

Повний спектр послуг по впровадженню технологій зберігання енергії (BESS) для сонячних електростанцій та інших об'єктів ВДЕ, промисловості і комерційного сектора. Проєктування, будівництво та введення в експлуатацію систем накопичення енергії.
Дізнатися більше

Обладнання для сонячних електростанцій

Авенстон має багаторічний досвід у постачанні обладнання і матеріалів на будівельні майданчики проєктів ВДЕ. Вартість обладнання та вибір оптимального графіка доставки можуть бути ефективно оптимізовані фахівцями нашої компанії.
Дізнатися більше

Системи резервного живлення та ДБЖ

Надаємо послуги з встановлення сучасних джерел безперервного та резервного живлення для комерційних підприємств. Проєктування, встановлення і сервіс ДБЖ малої та середньої потужності. Резервні системи електропостачання.
Дізнатися більше

Експлуатація і сервіс сонячних електростанцій

Подовжуємо термін служби об'єктів ВДЕ, збільшуємо їхню прибутковість, оптимізуємо продуктивність та експлуатаційну доступність, знижуємо операційні витрати. Планове та позапланове технічне обслуговування, гарантія, сервіс.
Дізнатися більше

Додаткові інжинірингові послуги

Авенстон надає окремі послуги, повʼязані з технічними аспектами реалізації проєктів в галузі відновлювальної енергетики: моделювання, техніко-економічне обгрунтування, проєктування, монтажні та електромонтажні роботи.
Дізнатися більше