Еволюція і зростання в умовах військової агресії

До вашої уваги пропонуємо переклад чергового інтерʼю з паном Дмитром Лукомським, співзасновником та головою наглядової ради Avenston Group, для англомовного онлайн-видання tubetorial.com:

tubetorial.com: Як справи з вами та вашою родиною?

Наразі Україна переживає дуже важкі часи. Підла, підступа і ничим неспрвокована війна росії принесла багато горя в нашу країну. Вторгнення, яке сталося 24 лютого назавжди змінило відносини між нашими країнами і життя кожної родини. А події в Бучі, Ірпені, Бородянці визвали шок у всього людства. 

На щастя ми з родиною знаходимся в безпеці зараз. Але ми не залишили Україну. Поки війна триває, кожна людина в Україні, Європі та світі не може почуватись на 100% безпечно. Неможливо було навіть уявити, що в 21 столітті ще можливі жахливі війни, а люди почнуть вбивати сусідів просто так без будь-яких причин.

Розкажіть про себе, свою кар’єру

Я підприємець, інвестор та експерт в сфері сонячної енергетики. Моя карʼєра в галузі відновлюваної енергетики розпочалась ще в 2001 році і завжди поєднувала роботу та бізнес з наукою. Спочатку я працював в українській компанії, яка була крупним виробником кремнію, пластин, сонячних елементів і сонячних батарей. Паралельно я займався науково-практичною діяльністю та здобув наукову ступінь доктора філософії. 

Мій власний бізнес в сонячній енергетиці стартував ще в 2010 році. Це була компанія генеральний підрядник по будівництву великих промислових сонячних електростанцій. Крім того, ми успішно займались дистриб’юцієй сонячного енергетичного обладнання. З 2020 року через зміни “зеленого” законодавства в Україні ми переключились на власні інвестиції і надання послуг з експлуатації та сервісного обслуговування раніше побудованих сонячних електростанцій. Всього наша група компаній спроєктувала більше 400 МВт і побудувала більше 150 МВт сонячих електростанцій. Це великі обсяги, і я пишаюсь цими результатами. Щоб уявити масштаби, наведу просте порівняння – площа всіх побудованих нами обʼєктів складає близько 300 га.

Через війну та складну внутрішню економічну обстановку, зараз мій бизнес зосереджений на розширенні своєї географії за межі України. Ми фокусуємось на інжинірингу та технічному і бізнес-консалтингу, пропонуючі свої компенеції і досвід в сфері соняної енрегетики для Європи та країн MENA. 

Також я є вхожу до складу керівних органів кількох галузевих асоціацій, метою якої є широка підтримка розвитку бізнесу українських компаній з сектора сонячної енергетики у всьому світі.

Як ваша компанія продає свої продукти/послуги в Інтернеті?

Ми маємо корпоративний веб-сайт, який також включає в себе інформаційні розділи з експертною інформацією та аналітикою. Працюємо з соціальними мережами та ЗМІ. Але основна частина клієнтів приходить до нас завдяки рекомендаціям. В нашому бізнесі дуже важливий досвід, репутація та нетворкинг. 

Як коронавірус впливає на ваш бізнес?

Пандемія короновірусу співпала з негативними змінами в сфері державної регуляції нашої галузі. Останні два роки були складними і ринок розпочав відновлюватись з початку 2022 року. На цей рік в нас були великі плани. Але війна зупинила все. Хоч COVID пандемія була важливим фактором, але у світі є більш важливі і потужні чинники, які більш суттєво міняють погляди і пріорітети. Речі, які ще нещодавно були важливими, відходять на другий план.

Які конкретні інструменти ви використовуєте для керування онлайн-маркетингом?

Як і багато інших компаній ми працюємо з різним програмним забезпеченням, яка допомагає автоматизувати наші бізнес-процеси. Це і CRM системи, інструменти для маркетингового аналізу, тощо. До просування бренду ми залучаємо як внутрішніх спеціалістів, так і зовнішніх консультантів. Наша галузь дуже швидко розвивається тому наші бізнес-процеси дуже гнучки. А відповідно і перелік інструментів маркетингу теж не залишається постіним. 

Хто ваші конкуренти? І як ви плануєте залишитися в грі?

На ринку України наша компанія входить в топ гравців. Але через поточні події ми і наші кокуренти переглядають свої плани, географію роботи і навіть ключові сфери діяльності. Виходячі на зовнішні ринки ми стикаємось з новими конкурентами і намагаємося знайти своє місце вже в нових умовах. Саме гнучкість та готовність до змін і є тим базисом, який дозволить Авенстон залишитись на плаву та розвиватись далі. 

Ваші заключні думки

Кілька місяців війни зробили багато речей зі старого життя неважливими і не актуальними. Як приватне життя, так і бізнес, змінились для всіх хто жив і працював в Україні. Більшу частину свого часу ми приділяємо захисту своєї батьківщини, в тому числі і в економічній сфері. Україна переможе, але це може зайняти певний час. Цей рік став роком випробувань та викликов для всіх українських компаній, але в це відкриває таож і вікно нових можливостей. Авенстон зробить все можливе, щоб скористатись цими можливостями і вийти ще сильнішими в нове життя після перемоги. Слава Україні! Героям слава!

 

Ключові напрямки діяльності Авенстон

Промислові сонячні електростанції

Будуємо мережеві промислові сонячні електростанції для продажу електроенергії в мережу по договорам PPA та через систему аукціонів. Наземні сонячні електростанції "під ключ" - проєктування, генпідряд, підключення до мереж.
Дізнатися більше

Комерційні сонячні електростанції

З 2010 року виконуємо повний комплекс робіт по розробці проєктів, будівництву та сервісному обслуговуванню сонячних фотоелектричних електростанцій всіх типів. Величезний практичний досвід будівництва сонячних електростанцій для бізнесу.
Дізнатися більше

Плавучі сонячні електростанції

Ми пропонуємо всі необхідні послуги та інноваційні рішення для впровадження плавучих сонячних електростанцій (FPV) в Європі та на Близькому Сході. Технічні консультації, проектування та послуги EPC під ключ.
Дізнатися більше

Системи накопичення електроенергії

Повний спектр послуг по впровадженню технологій зберігання енергії (BESS) для сонячних електростанцій та інших об'єктів ВДЕ, промисловості і комерційного сектора. Проєктування, будівництво та введення в експлуатацію систем накопичення енергії.
Дізнатися більше

Обладнання для сонячних електростанцій

Авенстон має багаторічний досвід у постачанні обладнання і матеріалів на будівельні майданчики проєктів ВДЕ. Вартість обладнання та вибір оптимального графіка доставки можуть бути ефективно оптимізовані фахівцями нашої компанії.
Дізнатися більше

Системи резервного живлення та ДБЖ

Надаємо послуги з встановлення сучасних джерел безперервного та резервного живлення для комерційних підприємств. Проєктування, встановлення і сервіс ДБЖ малої та середньої потужності. Резервні системи електропостачання.
Дізнатися більше

Експлуатація і сервіс сонячних електростанцій

Подовжуємо термін служби об'єктів ВДЕ, збільшуємо їхню прибутковість, оптимізуємо продуктивність та експлуатаційну доступність, знижуємо операційні витрати. Планове та позапланове технічне обслуговування, гарантія, сервіс.
Дізнатися більше

Додаткові інжинірингові послуги

Авенстон надає окремі послуги, повʼязані з технічними аспектами реалізації проєктів в галузі відновлювальної енергетики: моделювання, техніко-економічне обгрунтування, проєктування, монтажні та електромонтажні роботи.
Дізнатися більше