Шляхи вдосконалення методів виробництва водню

Національна лабораторія відновлюваної енергетики США (NREL) продовжує дослідження щодо подальшого вдосконалення методів виробництва водню. Згідно з аналізом вчених з NREL, перовскітні матеріали можуть відігравати важливу роль у процесі виробництва водню відновлюваним способом.

Водень став важливим носієм для зберігання енергії, виробленої відновлюваними джерелами, як замінник викопного палива, що використовується для транспортування, виробництва аміаку та інших промислових застосувань. Ключем до успішного використання водню як палива є можливість досягти нещодавно оголошеної мети знизити вартість чистого водню на 80% до 1 долара за кілограм протягом десятиліття.

Вчені NREL проаналізували нову технологію розщеплення води – Solar Thermochemical Hydrogen (STCH), яка може бути потенційно більш енергоефективною, ніж виробництво водню за допомогою широко використовуваного методу електролізу. Для розщеплення води на водень і кисень електролізу потрібна електрика. STCH технологія сонячного термохімічного виробництва покладається на двоетапний хімічний процес, у якому оксиди металів піддаються впливу температур вище 1400 градусів Цельсія, а потім повторно окислюються парою при нижчих температурах для отримання водню.

Концептуальна сонячна термохімічна платформа для виробництва водню. Ілюстрація Патріка Девенпорта, NREL
Концептуальна сонячна термохімічна платформа для виробництва водню. Ілюстрація Патріка Девенпорта, NREL

Це, безумовно, дуже складна область, і в ній є багато дослідницьких питань, які досі не мають відповіді, в основному з точки зору матеріалів. Сьогодні вчені доповнюють поточні дослідження з виявлення матеріалів, дивлячись на проектування на системному рівні та виконуючі техніко-економічний аналіз для інтеграції можливих матеріалів у платформу на сонячному паливі. Відкриття нового матеріалу передбачає машинне навчання, обчислення дефектів і експериментальну роботу з розробки нових матеріалів з перовскіту. Дослідникам потрібно визначити перовскіти, здатні витримувати високі температури, необхідні для досягнення поставлених цілей виробництва водню.

Техніко-економічний аналіз зосереджується на шляхах виробництва водню, кожен з яких має свої переваги та недоліки. Електроліз, наприклад, є комерційно доступним, і необхідна електроенергія може отримуватись за допомогою фотоелектричної системи (PV). Однак сучасні фотоелементи вловлюють лише частину сонячного спектру. STCH же дозволить використовувати весь спектр світла. Концентрована сонячна теплова енергія дозволяє проводити необхідну хімічну реакцію. Вчені відзначили, що активні дослідження для визначення найкращих матеріалів для STCH процесу мають вирішальне значення для успіху цього методу виробництва водню.

Дослідження STCH технології наразі фінансуються Управлінням водню та технологій паливних елементів Департаменту енергетики США. NREL є основною національною лабораторією Міністерства енергетики США з досліджень і розробок у сфері відновлюваної енергії та енергоефективності.

 

Ключові напрямки діяльності Авенстон

Промислові сонячні електростанції

Будуємо мережеві промислові сонячні електростанції для продажу електроенергії в мережу по договорам PPA та через систему аукціонів. Наземні сонячні електростанції "під ключ" - проєктування, генпідряд, підключення до мереж.
Дізнатися більше

Комерційні сонячні електростанції

З 2010 року виконуємо повний комплекс робіт по розробці проєктів, будівництву та сервісному обслуговуванню сонячних фотоелектричних електростанцій всіх типів. Величезний практичний досвід будівництва сонячних електростанцій для бізнесу.
Дізнатися більше

Плавучі сонячні електростанції

Ми пропонуємо всі необхідні послуги та інноваційні рішення для впровадження плавучих сонячних електростанцій (FPV) в Європі та на Близькому Сході. Технічні консультації, проектування та послуги EPC під ключ.
Дізнатися більше

Системи накопичення електроенергії

Повний спектр послуг по впровадженню технологій зберігання енергії (BESS) для сонячних електростанцій та інших об'єктів ВДЕ, промисловості і комерційного сектора. Проєктування, будівництво та введення в експлуатацію систем накопичення енергії.
Дізнатися більше

Обладнання для сонячних електростанцій

Авенстон має багаторічний досвід у постачанні обладнання і матеріалів на будівельні майданчики проєктів ВДЕ. Вартість обладнання та вибір оптимального графіка доставки можуть бути ефективно оптимізовані фахівцями нашої компанії.
Дізнатися більше

Системи резервного живлення та ДБЖ

Надаємо послуги з встановлення сучасних джерел безперервного та резервного живлення для комерційних підприємств. Проєктування, встановлення і сервіс ДБЖ малої та середньої потужності. Резервні системи електропостачання.
Дізнатися більше

Експлуатація і сервіс сонячних електростанцій

Подовжуємо термін служби об'єктів ВДЕ, збільшуємо їхню прибутковість, оптимізуємо продуктивність та експлуатаційну доступність, знижуємо операційні витрати. Планове та позапланове технічне обслуговування, гарантія, сервіс.
Дізнатися більше

Додаткові інжинірингові послуги

Авенстон надає окремі послуги, повʼязані з технічними аспектами реалізації проєктів в галузі відновлювальної енергетики: моделювання, техніко-економічне обгрунтування, проєктування, монтажні та електромонтажні роботи.
Дізнатися більше