Статистика світового ринку ВДЕ за 2021 рік від IRENA

Міжнародне агентство з відновлюваної енергетики (IRENA) нещодавно оприлюднило оновлену статистику щодо встановлених потужностей ВДЕ, яка узагальнює дані про загальносвітове зростання кількості відновлюваних електростанцій у 2021 році. Згідно звіту на кінець 2021 року в усьому світі запрацювали 3064 гігават (ГВт) потужностей відновлюваної генерації,  у тому числі 40% припало гідроелектростанції (1230 ГВт), 28% на сонячні електростанції та 27% на вітрові електростанції. За статистикою, сонячна енергетика та вітер з роками зростали у рази швидше, ніж гідроенергія.

Сонячна та вітрова енергетика займають майже рівні частки ринку з потужністю 849 ГВт (843 ГВт фотоелектричної та трохи більше 6 ГВт сонячної теплової генерації) і 825 ГВт відповідно. Інші відновлювані джерела енергії з сумарною часткою близько 5% включають 143 ГВт біоенергії, 16 ГВт геотермальної та 524 МВт морської енергії.

Діаграма розподілу потужностей ВДЕ

Потужність відновлюваної генерації зросла на 257 ГВт (+9,1%) у 2021 році. Сонячна енергетика продовжувала лідирувати в нарощуванні потужностей зі збільшенням на 133 ГВт (+19%), за нею йде енергія вітру з 93 ГВт (+13%). Потужність гідроенергетики зросла на 19 ГВт (+2%), біоенергетика – на 10 ГВт (+8%). Геотермальна енергія збільшилася на 1,6 ГВт.

Сонячна та вітрова енергетика продовжувала домінувати у розширенні потужностей з відновлюваних джерел, що разом становило 88% усіх чистих приростів відновлюваних джерел у 2021 році. Поряд із більш високим зростанням геотермальної енергії, це зростання вітрової та сонячної енергії призвело до високого щорічного збільшення потужностей відновлюваної генерації.

Зростання потужностей ВДЕ

У 2021 році на Азію припадало 60% нових потужностей, збільшивши свою потужність з відновлюваних джерел на 154,7 ГВт до 1,46 ТВт (48% від загальної кількості у світі). Величезна частина цього збільшення припала на Китай (+121 ГВт). Потужність у Європі та Північній Америці зросла на 39 ГВт (+6,4%) і 38 ГВт (+9,0%) відповідно, при цьому помітно велике розширення в США (+32 ГВт). Африка продовжувала стабільно розвиватися, збільшившись на 2,1 ГВт (+3,9%), що трохи менше, ніж у 2020 році.

Генерація ВДЕ по регіонах

Завдяки збільшенню нових потужностей у всіх основних регіонах світу в попередні роки загальна глобальна сонячна потужність зараз перевищила потужність вітрової енергії.

У 2021 році збільшення потужностей відновлюваної енергетики дещо сповільнилося порівняно з 2020 роком, залишаючись між тим значно вище довгострокової тенденції. Більша частина цього розширення відбулася в Китаї та, меншою мірою, у Сполучених Штатах. Більшість інших країн продовжували нарощувати потужності з відновлюваних джерел, аналогічними темпами, ніж у попередні роки.

Частка відновлюваних джерел у загальному розширенні потужностей досягла 81% у 2021 році проти 79% у 2020 році. Частка відновлюваних джерел загальної генеруючої потужності зросла майже на два відсоткові пункти з 36,6% у 2020 році до 38,3% у 2021 році.

Зростання частки ВДЕ

Тенденція до зростання цих часток відображає не тільки швидке та зростаюче зростання використання відновлюваних джерел енергії, а й скорочення розширення невідновлюваних потужностей. На глобальному рівні на останнє також впливає великий обсяг чистого виведення з експлуатації, який відбувався протягом багатьох років у деяких регіонах.

У 2021 році невідновлювані потужності продовжували розширюватися в Азії, на Близькому Сході та в Африці (але з набагато меншим розширенням на Близькому Сході та в Африці), тоді як чистий виведення з експлуатації тривав у Європі та Євразії.

Енергетичний перехід вимагає, щоб використання відновлюваних джерел розширювалося більше, ніж зростання попиту на енергію, тому необхідно використовувати менше невідновлюваної енергії. Багато країн досі не досягли цієї точки, незважаючи на різке збільшення використання відновлюваних джерел енергії для виробництва електроенергії.

 

Примітка. Треба зазначити, що дані IRENA явно розходяться з іншими джерелами, принаймні щодо сонячної енергетики. Згідно зі звітом, лише трохи менше 133 ГВт фотоелектричних проектів було збудовано в 2021 році, тоді як Bloomberg New Energy Finance (BNEF), наприклад, оцінює це зростання в 180 ГВт. Навіть у Німеччині, де всі нові фотоелектричні установки мають реєструватися у Федеральному агентстві мереж (BNetzA), звіт IRENA показує лише 4,74 ГВт нової встановленої потужності у 2021 році, а за офіційною державною статистикою цей показник становив 5,26 ГВт. Але, навіть з урахуванням наявних розбіжностей в абсолютних значеннях, глобальна картина ринку ВДЕ та дінаміка його змін є актуальними та можуть бути прийняті до уваги при аналізі актуальних процессів та трендів.

 

Ключові напрямки діяльності Авенстон

Промислові сонячні електростанції

Будуємо мережеві промислові сонячні електростанції для продажу електроенергії в мережу по договорам PPA та через систему аукціонів. Наземні сонячні електростанції "під ключ" - проєктування, генпідряд, підключення до мереж.
Дізнатися більше

Комерційні сонячні електростанції

З 2010 року виконуємо повний комплекс робіт по розробці проєктів, будівництву та сервісному обслуговуванню сонячних фотоелектричних електростанцій всіх типів. Величезний практичний досвід будівництва сонячних електростанцій для бізнесу.
Дізнатися більше

Плавучі сонячні електростанції

Ми пропонуємо всі необхідні послуги та інноваційні рішення для впровадження плавучих сонячних електростанцій (FPV) в Європі та на Близькому Сході. Технічні консультації, проектування та послуги EPC під ключ.
Дізнатися більше

Системи накопичення електроенергії

Повний спектр послуг по впровадженню технологій зберігання енергії (BESS) для сонячних електростанцій та інших об'єктів ВДЕ, промисловості і комерційного сектора. Проєктування, будівництво та введення в експлуатацію систем накопичення енергії.
Дізнатися більше

Обладнання для сонячних електростанцій

Авенстон має багаторічний досвід у постачанні обладнання і матеріалів на будівельні майданчики проєктів ВДЕ. Вартість обладнання та вибір оптимального графіка доставки можуть бути ефективно оптимізовані фахівцями нашої компанії.
Дізнатися більше

Системи резервного живлення та ДБЖ

Надаємо послуги з встановлення сучасних джерел безперервного та резервного живлення для комерційних підприємств. Проєктування, встановлення і сервіс ДБЖ малої та середньої потужності. Резервні системи електропостачання.
Дізнатися більше

Експлуатація і сервіс сонячних електростанцій

Подовжуємо термін служби об'єктів ВДЕ, збільшуємо їхню прибутковість, оптимізуємо продуктивність та експлуатаційну доступність, знижуємо операційні витрати. Планове та позапланове технічне обслуговування, гарантія, сервіс.
Дізнатися більше

Додаткові інжинірингові послуги

Авенстон надає окремі послуги, повʼязані з технічними аспектами реалізації проєктів в галузі відновлювальної енергетики: моделювання, техніко-економічне обгрунтування, проєктування, монтажні та електромонтажні роботи.
Дізнатися більше