Розвиток енергосистеми Європи до 2050 року

Стала енергетична безпека є ключем до добробуту Європейського Союзу. Вторгнення Росії в Україну, безсумнівно, продемонструвало, що ЄС більше не може покладатися на імпорт викопного палива. Європа повинна терміново прискорювати розвиток альтернативних джерел енергії. Континент стикнувся з війною та геополітичною нестабільністю в той час, коли надзвичайна кліматична ситуація стає все більш інтенсивною. Від повеней у Німеччині до пожеж у Греції Європа переживає рекордно високі температури взимку та все більш екстремальні погодні явища влітку. І все це в той час, коли європейці оговтуються від  глобальної пандемії і намагаються впоратися зі стрімким зростанням цін на енергоносії.

Переорієнтація енергетичної політики Європи та якнайшвидше розгортання величезних обсягів відновлюваних джерел енергії в Європейському Союзі мають вирішальне значення для стабільності, безпеки та процвітання. У Європу вже надходять «зелені» інвестиції: у 2021 році сонячна енергетика зросла на 34% у річному обчисленні, додавши близько 26 ГВт генеруючої потужності та досягнувши сукупної сонячної потужності ЄС у 165 ГВт. Це на 136% більше, ніж 11 ГВт, доданих вітряною енергетикою. Також це більше, ніж у 2021 році додали разом узяті всі інші потужності з відновлюваних джерел, викопного палива та ядерної енергії.

За данними SolarPower Europe сонячна енергія може забезпечити досягнення кліматичних цілей ЄС у коротко-, середньо- та довгостроковій перспективі. Вже анонсовані ініціативи із підтримки розвитку сонячної енергії мають створити необхідні умови для початку нової європейського ери сонячних терават. Додаткова сонячна фотоелектрична потужність, що буде встановлена в ЄС у 2022 році, за оптімистичним сценарієм повинна становити 39 ГВт, включаючи 23,3 ГВт на дахах та 15,7 ГВт у вигляді наземних промислових сонячних електростанцій. Довоєнні прогнози SolarPower Europe показували, що за звичайних умов (Business-as-usual, BAU) у 2030 році буде розгорнуто 672 ГВт сонячної фотоелектричної енергії. 

Прогнози розвитку ринку сонячної енергетики в 2022-2030 роках (до початку війни в Україні)
Прогнози розвитку ринку сонячної енергетики в 2022-2030 роках (до початку війни в Україні)

Також було промодельовано можливість переходу до 100% відновлюваних джерел енергії для Європи, необхідного для досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року. Низькі поточні амбіції європейських країн є тягарем для суспільства як з точки зору зміни клімату, так і з точки зору економіки. Сценарії 100% переходу на відновлювані джерела призводять до нижчих витрат на одиницю енергії та показують, що досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року є більш економічно ефективним. Енергетичний перехід у Європі досліджувався за допомогою моделювання трьох різних сценаріїв: відставання (laggard), помірний (moderate) та лідерство (leadership), які передбачають досягнення різних рівнів частки відновлюваних джерел енергії, зменшення викидів парникових газів та дотримання Паризької угоди.

Сценарії Євпропейського енергетичного переходу
Сценарії Євпропейського енергетичного переходу

Мета щодо 100% відновлюваної енергії дозволяє ЄС стати кліматично нейтральною до 2050 року, дотримуючись амбітної цілі Паризької угоди. Цей сценарій лідерства також спричинить найрізкіше зниження викидів парникових газів до нуля в 2040 році. Він також підкреслює ключову роль електрифікації для досягнення 100% відновлюваної енергетичної системи, що дасть значне підвищення ефективності системи та сприятиме галузевій інтеграції. 

Європейська енергетична система на 100% відновлюваних джерел – це, перш за все, сонячна енергія. Завдяки своїй конкурентоспроможності за ціною сонячні фотоелектричні панелі мають стати домінуючим джерелом виробництва електроенергії в усіх трьох сценаріях. Сонячна енергетика зможе забезпечити найбільшу потужність протягом енергетичного переходу, досягнувши 4,7–8,8 ТВт у 2050 році. Станом на 2040 рік сонячні панелі будуть представляти найбільшу частку генерації, а до 2050 року вона досягне щонайменше 48% за сценарієм відставання та 63% за сценарієм лідерства. До 2050 року вітроенергетика, залежно від сценарію, матиме 28–33% частки генерації та 1,1–1,9 ТВт потужності:

Прогнозний розподіл електроенергії в 2050 році
Прогнозний розподіл електроенергії в 2050 році

Акумуляторні батареї забезпечують накопичення електроенергії в системі на 100% з відновлюваної енергії. Системи  зберігання енергії відіграватимуть вирішальну роль у переході енергетичної системи до високої частки відновлюваних джерел енергії, забезпечуючи стабільність та гнучкість енергомережі. Комбінації технологій зберігання покривають потребу в енергії протягом перехідного періоду, причому акумулятори забезпечують основну частину потреб у сховищах енергії, досягаючи частки між 67–70% залежно від сценарію. Технології зберігання є невід’ємною частиною енергетичного переходу, проте високоінтегрований підхід з повним зв’язком секторів і високими темпами електрифікації забезпечить найбільш ефективну та економічно ефективну енергетичну систему, підтримуючи зростання обсягів зберігання до приблизно 25% попиту у 2050 році.

Видача енергії системами акумулювання

Для досягнення поставлених цілей країнам Євросоюзу, серед іншого, необхідно виконати багато роботи:

  • Прискорити реалізацію вже існуючих проєктів, визначити напрямки для додаткових проектів сонячної енергетики і систем накопичення енергії, підвищити обізнаність громадськості щодо переваг сонячної енергетики.
  • Спростити підключення сонячних проєктів до мереж, зменшити відповідні витрати, розробити більш «дружні» до мереж (PV+Storage, гибрідні ВДЕ) проєкти, скоротити тривалість видачі дозволів на приєднання до мереж.
  • Сприяти розвитку навичок та зростанню кваліфікації галузевих працівників, вимагати встановлення сонячних батарей  на всіх дахах та заборонити встановлення нових газових та мазутних котлів. 
  • Активно розвивати інтегровані сонячні фотоелектричні системи такі як агровольтаичні, плаваючи сонячні електростанції та рішення BIPV.
  • Оптимізувати та підвищити безпечність ланцюгів постачання, включаючи всебічний аналіз сировини, необхідної для сонячної фотоелектричної промисловості (металевий кремній, срібло, алюміній та мідь).
  • Запустити фонди приватних інвестицій на суму 1 млрд. євро, які забезпечать можливість закриття угод по фінансуванню девелоперських проєктів протягом 6 місяців.
  • Сприяти збільшенню кількості встановлення дахових сонячних електростанцій, в тому числі під час реновації будівель.
  • Змістити акценти на споживача, при якому фотоелектричні установки будуть супроводжуватись встановленням систем контролю споживання та локальних систем накопичення енергії.

Заявлені сценарії дозволяють і іншим країнам, таким я к Україна, планувати і моделювати майбутнє власних енергетичних систем та прогнозувати темпи розвитку галузі на наступні роки. Євпропейські тренди, безумовно, нададуть позитивного повштовху для розвитку локальних ринків та сприятимуть зростанню бізнесу українських компаній як в межах нашої країни, так і закордоном. 

 

Ключові напрямки діяльності Авенстон

Промислові сонячні електростанції

Будуємо мережеві промислові сонячні електростанції для продажу електроенергії в мережу по договорам PPA та через систему аукціонів. Наземні сонячні електростанції "під ключ" - проєктування, генпідряд, підключення до мереж.
Дізнатися більше

Комерційні сонячні електростанції

З 2010 року виконуємо повний комплекс робіт по розробці проєктів, будівництву та сервісному обслуговуванню сонячних фотоелектричних електростанцій всіх типів. Величезний практичний досвід будівництва сонячних електростанцій для бізнесу.
Дізнатися більше

Системи накопичення електроенергії

Повний спектр послуг по впровадженню технологій зберігання енергії (BESS) для сонячних електростанцій та інших об'єктів ВДЕ, промисловості і комерційного сектора. Девелопмент, проєктування, будівництво та введення в експлуатацію.
Дізнатися більше

Експлуатація і сервіс сонячних електростанцій

Подовжуємо термін служби об'єктів ВДЕ, збільшуємо їхню прибутковість, оптимізуємо продуктивність та експлуатаційну доступність, знижуємо операційні витрати. Планове та позапланове технічне обслуговування, гарантія, сервіс.
Дізнатися більше