Зелений тариф в Україні

“Зелений” тариф був офіційно введений в дію в Україні в 2009 році. Головним зобов’язанням держави було викупати всю кількість електроенергії, виробленої з використанням відновлюваних джерел енергії (ВДЕ), а також встановлювалась відносно висока ціна за цей вид електроенергії.

“Зелений” тариф – це рішення для забезпечення енергетичної незалежності України. Однією з цілей прийняття такого тарифу було спрямування розвитку національної енергетики не лише на традиційні джерела з використанням дорогих викопних джерел (наприклад, вуглеводнів) іноземного походження, а й для стимулювання активного розширення альтернативного енергетичного сегменту, використовуючи відновлювані, практично невичерпні джерела енергії. Перехід до технологій ВДЕ став суттєвим кроком на шляху до енергетичної незалежності нашої країни.

Переваги “зеленого” тарифу базуються на кількох фундаментальних факторах:

  • Виробники чистої електроенергії отримують гарантоване підключення до загальної електромережі.
  • Підписується довгостроковий контракт, що передбачає обов’язкове придбання всієї електроенергії, виробленої з використанням відновлюваних джерел.
  • У розрахунках витрат на електроенергію, що викуповується державою, використовується спеціальний підвищуючий коефіцієнт.
  • Розрахунки за електроенергію з ВДЕ прив’язані до євро.

Закон про “зелений” тариф

Внесення змін до Закону України «Про електроенергетику» у червні 2015 року суттєво покращило інвестиційний клімат у сфері альтернативної енергетики. Ринок альтернативної енергетики отримав ефективний інструмент, який значно спростив бізнес-операції за зеленим тарифом і значно підвищив його привабливість:

  • Значення “зеленого” тарифу встановлюється до 1 січня 2030 року. Середній період окупності капітальних інвестицій становить 5-8 років (залежить від типу фотоелектричної станції, її потужності, розташування тощо), тому сонячна енергія стає привабливою для інвестицій.
  • “Зелений” тариф визначається з прив’язкою до євро з квартальними оновленнями курсу.
  • Процес підключення до загальної електромережі значно спрощений.
  • Скасовано обов’язкове положення про «місцеву складову», що спростило процес вибору та відбору ефективного обладнання. Використання вітчизняного (зробленого в Україні) обладнання дозволяє збільшити ставку “зеленого “тарифу до 10%.

“Зелений” тариф для сонячних електростанцій

Сьогоднішні ставки за “зеленим” тарифом, що використовуються для сонячних електростанцій, є одними з найвищих у Європі, що дозволяє прогнозувати стабільний розвиток і подальшу реалізацію проектів з будівництва сонячних електростанцій в нашій країні. Кращим аргументом до цього можна вважати, що все більше іноземних інвесторів починають інвестувати в українську сонячну енергію.

Слід зазначити, що сьогодні в країні паралельно розвиваються два різні напрямки – промислові сонячні електростанції та домашні сонячні електростанції. “Зелений” тариф для промислових фотоелектричних станцій (підприємств) встановлюється на нижчому рівні і має дещо складнішу процедуру реєстрації, у порівнянні з аналогічною для приватних осіб. Це пов’язано з тим, що, з одного боку, держава спрощує реєстрацію “зелених” тарифів для населення, щоб додатково стимулювати розвиток малих приватних сонячних електростанцій.

З іншого боку, потужне обладнання для сонячних електростанцій істотно дешевше на 1 МВт, ніж технологічно подібне, але менш потужне обладнання для приватних проектів потужністю 10-30 кВт. Таким чином, це дозволяє отримати дуже привабливі ставки на повернення інвестицій навіть при зниженні “зеленого” тарифу і трохи складніше процедури його реєстрації.

“Зелений” тариф для комерційних сонячних електростанцій

Нині в Україні склалося досить сприятливе правове середовище для розвитку сонячної енергетики. «Зелений» тариф є ефективним механізмом, який стимулює залучення інвестицій у технології відновлюваної енергетики. Держава гарантує, що вся кількість електроенергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії, буде викуплена за «зеленим» тарифом. У цьому випадку платежі за електроенергію виробляються в першу чергу з тими виробниками, які використовують альтернативні (відновлювані) джерела енергії.

Електроенергію закуповує Оптовий ринок електроенергії України в умовах державного підприємства «Енергоринок». Платежі за «зеленим» тарифом передбачають місцевий компонент, тобто проекти у його складі повинні мати певну частку вартості послуг та матеріалів українського походження. Закон дозволяє встановити «зелений» тариф для окремих черг стартових комплексів та електростанцій з відновлюваних джерел. Держава гарантує постійність стимулів інвесторам, порівняно з поточними на момент введення в експлуатацію об’єкта відновлюваної енергії.

Система державної підтримки за допомогою механізму аукціонів

З липня 2019 року в Україні запрацювала система аукціонів для розподілу квот державної підтримки виробництва електроенергії. Раніше будь-який інвестор, який побудував електростанцію, що використовує відновлювані джерела енергії (сонце, вітер, біогаз і т.д.), мав право продати свою електроенергію державному підприємству «Енергоринок» за “зеленим” тарифом, який на порядок вище, ніж звичайний.

Наприклад, оператори сонячних електростанцій, побудованих в 2017-2019 роках, отримують близько 15 євроцентів за кожен кіловат-годину проданої електроенергії. З моменту встановлення зеленого тарифу така ціна для кожного інвестора зафіксована в євро до 2030 року і змінюється відповідно до коливань курсу валют.

Цей механізм впровадили для того, щоб залучати інвестиції у відновлювану енергетику країни. Інвесторів цікавили страхування валютних ризиків і можливість гарантованого продажу електроенергії, щоб розрахуватися з кредиторами.

За останні роки вартість технологій в галузі відновлюваної енергетики значно знизилася. Наприклад, вартість сонячних панелей тільки за 2018 рік знизилася на 35%. Це, в свою чергу, здешевлює проекти.

Більш того, дуже високий розмір “зеленого” тарифу створював ризики «дефолту» галузі, коли держава не могла б виконувати власні гарантії викупу занадто дорогої електроенергії. Як показує приклад Іспанії, подібна ситуація призводить до численних інвестиційних арбитражів і відпливу інвестицій.

Як працюватимуть аукціони

Тепер же квоти державної підтримки відновлюваної енергетики будуть розігруватися між інвесторами на відкритих аукціонах. Стартовою ціною на аукціоні буде визначено в законі розмір “зеленого” тарифу, від якого учасники почнуть грати на пониження.

Переможець аукціону, який запропонував мінімальну ціну продажу 1 кіловат години електроенергії, отримує державну підтримку (право продажу електроенергії гарантованого покупця за встановленою на аукціоні ціною) на термін 20 років з моменту введення в експлуатацію генеруючих потужностей.

Для потужних вітрових і сонячних електростанцій такі аукціони будуть єдиною можливістю в отриманні державної підтримки. Інвестори інших проектів відновлюваної енергетики зможуть вибирати: позмагатися на аукціонах за 20-річну підтримку, або пройти звичайну процедуру отримання “зеленого” тарифу до 2030 року

Для потужних вітрових (встановленою потужністю більше 5 МВт) і сонячних (більше 1 МВт) електростанцій такі аукціони стануть єдиною можливістю в отриманні державної підтримки. Інвестори інших проектів відновлюваної енергетики зможуть вибирати: позмагатися на аукціонах за 20-річну підтримку, або пройти звичайну процедуру отримання “зеленого” тарифу до 2030 року.

Крім того, до кінця 2019 року будь-який інвестор, незалежно від потужності електростанцій човна ще може закріпити за собою право на отримання “зеленого” тарифу без участі в аукціоні:

– до 31 грудня 2019 го закінчити будівництво електростанції і отримати сертифікат або декларацію про готовність її до експлуатації; або

– укласти договір купівлі-продажу електричної енергії за «зеленим» тарифом з філією «Гарантований покупець» ДП «Енергоринок» (так званий Pre-PPA, або Preliminary power purchase agreement) відповідно до ст. 71 Закону «Про ринок електричної енергії». Після укладення такого договору у інвестора буде 2-3 роки для завершення будівництва електростанції з метою отримання “зеленого” тарифу без участі в аукціоні.

У цьому контексті слід пам’ятати, що звільнення від аукціонів будуть надавати Pre-PPA-договори, укладені відповідно до ст. 71 Закону «Про ринок електричної енергії». Це вкрай важливо, тому що відповідний проект типового договору був прийнятий НКРЕКП 26 квітня і набуде чинності з 1 липня 2019 року.

Будь-які інші Pre-PPA-договори, вже укладені з ДП «Енергоринок» в колишній редакції, згідно з новим законом не гарантують отримання «зеленого» тарифу без участі в аукціоні. Тому інвесторам, які керуються такими документами, варто подумати про їх переоформлення.

Сонячні електростанції – це одна з ключових та багаторазово підтверджених на практиці компетенцій для компаній, що входять в групу Авенстон. Ми надаємо всі необхідні послуги для проєктів відновлювальної енергетики, починаючи від етапу девелопменту або передпроєктних вишукувань і закінчуючи сервісним обслуговуванням вже побудованих фотоелектричних станцій або систем. Всі етапи реалізації подібних проєктів виконуються нами самостійно або із залученням ретельно відібраних партнерів. В останньому випадку, всі ключові процеси управляються і контролюються штатними менеджерами проєктів Авенстон. В переліку наших сонячних проєктів є велика кількість спроєктованих і побудованих промислових сонячних електростанцій, комерційних сонячних електростанцій та домашніх сонячних електростанцій. Якщо у вас є плани по будівництву власної сонячної електростанції будь-якого типу і розміру, будь ласка, звертайтеся в компанію Авенстон. Ми з великим задоволенням допоможемо вам реалізувати ваш проєкт найоптимальнішим чином.

 

Ключові напрямки діяльності Авенстон

Промислові сонячні електростанції

Будуємо мережеві промислові сонячні електростанції для продажу електроенергії в мережу по договорам PPA та через систему аукціонів. Наземні сонячні електростанції "під ключ" - проєктування, генпідряд, підключення до мереж.
Дізнатися більше

Комерційні сонячні електростанції

З 2010 року виконуємо повний комплекс робіт по розробці проєктів, будівництву та сервісному обслуговуванню сонячних фотоелектричних електростанцій всіх типів. Величезний практичний досвід будівництва сонячних електростанцій для бізнесу.
Дізнатися більше

Системи накопичення електроенергії

Повний спектр послуг по впровадженню технологій зберігання енергії (BESS) для сонячних електростанцій та інших об'єктів ВДЕ, промисловості і комерційного сектора. Девелопмент, проєктування, будівництво та введення в експлуатацію.
Дізнатися більше

Експлуатація і сервіс сонячних електростанцій

Подовжуємо термін служби об'єктів ВДЕ, збільшуємо їхню прибутковість, оптимізуємо продуктивність та експлуатаційну доступність, знижуємо операційні витрати. Планове та позапланове технічне обслуговування, гарантія, сервіс.
Дізнатися більше