Рекорди ефективності сонячних фотоелектричних приладів

Національна лабораторія відновлюваної енергії (NREL) вже багато років працює над аналізом найсучасніших фотоелектричних (PV) технологій самого широкого спектру розробок і застосувань з метою прискорити впровадження на ринку технологій відновлюваної енергії та енергоефективності. NREL має довгу історію точного вимірювання та відстеження ефективності та продуктивності фотоелектричних пристроїв, в тому числі – сонячних фотоелектричних перетворювачів і сонячних модулів.

З 1976 року по теперішній час NREL веде виміри і підтримує в актуальному стані діаграму найвищої підтвердженої ефективності перетворення для дослідницьких фотоелементів, що виготовляються по різним фотоелектричним технологіям:

Діаграма найвищої підтвердженої ефективності перетворення для дослідницьких фотоелементів

Також, з 1988 року по теперішній час NREL веде таблицю рекордів найвищої підтвердженої ефективності перетворення для сонячних модулів для різних фотоелектричних технологій:

Таблиця рекордів найвищої підтвердженої ефективності перетворення для сонячних модулів

Фотоелектричні пристрої, включені в ці діаграми, мають ефективність, яка підтверджена незалежними тестовими лабораторіями, та відповідають поточному стану розвитку науки у відповідні періоди часу. Найновіші світові рекорди для кожної технології виділені вздовж правого краю на прапорці, що містить ефективність та символ технології. Компанія або група, яка виготовила пристрій для кожного останнього запису, виділена жирним шрифтом.

Інформація, що створена NREL, надається добросовісно, але автори не несуть прямої відповідальності за будь-які помилки чи упущення. Дані не захищені авторським правом і можуть використовуватися в презентаціях та публікаціях із зазначенням джерела походження.

Енергопрогноз до середини століття

Як відбуватиметься глобальна енерготранзиція? Які етапи попереду? Які висновки мають зробити інвестори, націлені на середньо- та довгострокову перспективу?
Дізнатися більше

Дешева електроенергія від сонячних батарей

Поточні ціни на фотоелектричне обладнання (сонячні модулі, інвертори, тощо) та кліматичні умови України дозволяють отримувати дешеву та екологічно чисту електроенергію за допомогою сонячних електростанцій.
Дізнатися більше

Використання діаграми Ганта для проектування і будівництва сонячних електростанцій

Графік проекту - важливий інструмент управління будівництвом об'єкта сонячної енергетики. Він дозволяє менеджеру проекту планувати доставку обладнання та матеріалів на будівельний майданчик, синхронізувати роботу перевізників і субпідрядників. Він важливий для моніторингу процесу будівництва і витрат за проектом, графік дає можливість передбачити і запобігати можливі затримки. Використання графіка проекту набагато ефективніше, ніж просто список-календар заходів
Дізнатися більше

Як вибрати сонячні фотомодулі (сонячні батареї)?

Сонячна батарея – це найважливіший і, одночасно, найдорожчий компонент в будь-якій фотоелектричній системі. Саме від його надійності, довговічності та ефективності багато в чому залежить успішна і довгострокова прибуткова експлуатація сонячної станції.
Дізнатися більше