Cонячна енергетика в Європі та країнах MENA

В травні-липні 2022 року спеціалістами групи компаній Авенстон було виконано детальне аналітичне дослідження поточного стану та перспектив розвутку ринку сонячної енергетики для країн Європи, Північної Африки та Близького Сходу. Ця робота виконувалась в рамках консалтингового договору з замовником та ставила на меті визначення найбільш привабливих ринків для подальшого інвестування в найближчі 6-18 місяців.

В рамках проведеного дослідження було ретельно вивчено інвестиційні можливості щодо проєктів utility-scale сонячних електростанцій у вибраних країнах за наступним набором критеріїв: 

  • Динаміка зростання ринку відновлюваної енергетики.
  • Національні зобов’язання та цілі країн у сфері сонячної енергетики.
  • Рівень потенційної генерації електроенергії.
  • Характер діючих та перспективних механізмів державної підтримки.
  • Потенційний ціновий діапазон продажу електроенергії.
  • Індекси Doing Business та Corruption Perception.
  • Фінансові показники (IRR, payback period, LCOE).
  • Експертні оцінки, тощо.

В результаті нами було виявлено кілька загальних тенденцій, які є вірними для більшості розглянутих країн. Серед іншого, можливо зробити висновок, що в умовах зниження вартості технологій та різкого зростання цін на енергію для кінцевих споживачів дедалі популярнішими стають прямі договори про купівлю електроенергії між виробниками та споживачами електроенергії.

Вітроенергетика

Вітроенергетична промисловість – не лише «зелена» галузь, що забезпечує світ екологічно чистою енергією, вона ще й економічно вигідна: вітроенергетичні станції (ВЕС) сприяють розвитку місцевої економічної діяльності за рахунок податків, які надходять до місцевих бюджетів.
Дізнатися більше

Коли необхідне сервісне обслуговування СЕС?

Якісний сервіс по експлуатації та обслуговуванню (O&M) — один з головних способів забезпечення максимально високоефективної роботи сонячної електростанції. Компанія АВЕНСТОН підготувала огляд типових причин несправностей та їх впливу на продуктивність сонячної електростанції.
Дізнатися більше

Чи можливий повний перехід України на ВДЕ?

Триває жвава глобальна дискусія про збереження балансу між викопним паливом і ядерною енергією, з одного боку, і відновлюваними джерелами, такими як гідроенергія, сонячна енергія, енергія вітру, геотермальна енергія й енергія біомаси, з іншого.
Дізнатися більше

Яка площа потрібна для сонячної електростанції?

Одним з питань, яке може виникнути при плануванні майбутньої сонячної електростанції, є необхідна площа для розміщення панелей.
Дізнатися більше