Двосторонні сонячні модулі

Двосторонні сонячні модулі мають багато переваг перед традиційними сонячними панелями. Енергія може генеруватися за допомогою обох поверхонь двостороннього модуля, збільшуючи загальне вироблення енергії. BIfacial сонячні модулі часто є більш довговічними, оскільки їх обидві сторони є стійкими до ультрафіолетового випромінювання, а проблеми з потенційно індукованою деградацією (PID) зменшуються у випадку безрамної конструкції модуля. Решта витрат на будівництво сонячної електростанції також знижуються через те, що двосторонні модулі дозволяють виробляти більше енергії при меншій площі масиву.

У випадку встановлення сонячної електростанції на поверхнях з високим рівнем відбиття (наприклад, білий дах або на грунт зі світлим камінням), збільшення генерації для двосторонніх сонячних батарей може сягати до 30% лише за рахунок додаткової потужності, виробленої тильною поверхнею.

Двосторонні модулі від різних виробників та різних серій можуть мати відмінності у конструкції. Вони можуть як мати зовнішню раму, так і бути без неї. Деякі з них мають подвійне скло, а інші використовують задні листи з прозорих матеріалів інших видів. У більшості панелей використовуються монокристалічні елементи, але є і конструкції на базі полікристалічних фотоелектричних перетворювачів. Одне залишається постійним – енергія виробляється з обох сторін. Зазначимо, що також зустрічаються звичайні одностронні сонячні модулі з подвійним склом, які не є bifacial, хоч і виглядають дуже схоже. Справжні двосторонні модулі мають контакти/шини як на передній, так і на задній сторонах сонячних елементів.

Спосіб кріплення двостороннього сонячного модуля залежить від його типу. Фотомодуль із рамою встановлювати простіше, ніж безкаркасний, через те, що більшість традиційних систем кріплення вже адаптовані до рамних моделей. Для встановлення безрамних двосторонніх сонячних батарей необхідно використовувати спеціальні затискачі, які можуть бути як універсальними, так і розробленими під конкретну марку панелей. При монтажу панелей типу “скло-скло”, необхідно контролювати зусилля на затягування болтів системи кріплень та використовувати комплектні гумові прокладки.

Приріст генерації залежить від кута нахилу та висоти розміщення двостороннього сонячного модуля. Чим вище піднята панель, тим більше потужності вона згенерує завдяки своїм двостороннім властивостям. Двосторонні модулі, встановлені горизонтально на покрівлю даху будуть самі по собі блокувати попадання світла на свою тильну поверхню. Більш ефективно розміщувати двосторонні модулі на великих плоских комерційних дахах або на земельних ділянках, оскільки в таких випадках звичайно є більше місця для їх оптимального розміщення та збільшення відбиття сонячного випромінення до тильної робочої поверхні модулів.

Навіть система кріплення може вплинути на ефективність роботи двосторонніх модулів. Стандартні опорні конструкції з рейками будуть частково затінювати задню поверхню сонячної панелі. Системи кріплення, що спеціально сконструйовані для bifacial модулів, мінімізують затінення та вирішують це питання.

Прогнозується, що двосторонні сонячні модулі будуть ставати все більш популярними у найближчі кілька років. Але їх проблемою залишається непередбачуваність вихідної потужності, оскільки вона залежить від типу поверхні позаду таких модулів — світлий дах чи темна черепиця, трава або сірий гравій, тощо. Буває важко точно змоделювати параметри генерації енергії сонячною електростанцією на таких панелях. Але ринок все таки поступово переходить на цей тип сонячних модулів через можливість зменшення питомих капітальних витрат при будівництві.

Сучасні двосторонні модулі успадковують усі переваги монокристаличніх PERC модулів: підвищену встановлену потужність з одиниці площі розміщення обладнання, яка призводить до значної економії при будівництві PV систем, високу генерацію енергії з кращою продуктивністю при слабкому освітленні та низький температурний коефіцієнт. Крім того, вони додатково збільшують генерацію завдяки залученню до фотоперетворення тильної робочої поверхні. Таким чином, використання двосторонніх модулів є найкращим способом для отримання нижчого LCOE.

 

Ключові напрямки діяльності Авенстон

Промислові сонячні електростанції

Будуємо мережеві промислові сонячні електростанції для продажу електроенергії в мережу по договорам PPA та через систему аукціонів. Наземні сонячні електростанції "під ключ" - проєктування, генпідряд, підключення до мереж.
Дізнатися більше

Комерційні сонячні електростанції

З 2010 року виконуємо повний комплекс робіт по розробці проєктів, будівництву та сервісному обслуговуванню сонячних фотоелектричних електростанцій всіх типів. Величезний практичний досвід будівництва сонячних електростанцій для бізнесу.
Дізнатися більше

Системи накопичення електроенергії

Повний спектр послуг по впровадженню технологій зберігання енергії (BESS) для сонячних електростанцій та інших об'єктів ВДЕ, промисловості і комерційного сектора. Девелопмент, проєктування, будівництво та введення в експлуатацію.
Дізнатися більше

Експлуатація і сервіс сонячних електростанцій

Подовжуємо термін служби об'єктів ВДЕ, збільшуємо їхню прибутковість, оптимізуємо продуктивність та експлуатаційну доступність, знижуємо операційні витрати. Планове та позапланове технічне обслуговування, гарантія, сервіс.
Дізнатися більше