Інновації в енергетичній галузі України

30 квітня команда ENERGY CLUB провела онлайн-зустріч провідних стейкхолдерів енергетичної галузі України. Мета зустрічі — обговорити впровадження інновацій, що є особливо актуальним в умовах енергетичної кризи.

Представники бізнесу поділилися своїм баченням засобів розв’язання болючих проблем, таких як дисбаланс виробництва/споживання електроенергії, відсутність сектора energy storage, криза в атомній енергетиці та інше. Крім того, перед учасниками виступили ректори та науковці провідних вищих навчальних закладів Харкова, Дніпра, Києва та Івано-Франківська.

Кафедри енергетичних факультетів ВНЗ не тільки готують професіоналів для майбутньої модернізованої та трансформованої енергетики, але також беруть активну участь в розробці та впровадженні нововведень, необхідних українській економіці.

Микола Савицький, доктор технічних наук та професор Придніпровської державної академії будівництва та архітектури, окреслив головні соціальні процеси, які потрібно враховувати сьогодні при розвитку стійкої енергетики:

  • Децентралізація (адміністративно-територіальна реформа). Вводиться термін «спроможна територіальна громада», як концентрування всіх процесів зміни суспільства;
  • Дезурбанізація – скорочення чисельності населення великих міст та їх виробничого потенціалу (процес вже почався у розвинутих країнах). Світова пандемія прискорить цей процес переходу від урбанізації до дезурбанізації;
  • Розвиток відновлюваної енергетики. Стала енергетика – це «зелена» енергетика.
энергетика украины

Як модифікувати енергетику або що робити в умах кризи в українській енергетиці?

Одним з найдієвіших інструментів подолання труднощів є впровадження інновацій в енергетичну галузь. Наприклад, диджиталізація та кібербезпека, — лише деякі з головних пунктів інновацій. Нагадаємо, сьогодні Україна перебуває серед країн-лідерів за кількістю кібератак на енергосистему.

Перші рішучі кроки мають бути зроблені в трьох напрямках:

  • формування балансуючого ринку електроенергії;
  • запровадження механізму енергетичної децентралізації;
  • створення малої розподіленої генерації, малих енергетичних кооперативів

Інновації в секторі сонячної енергетики

Що стосується сонячної енергетики, СЕО АВЕНСТОН Дмитро Лукомський у своєму виступі зауважив, що попри стрімке збільшення потужностей за останні кілька років, розвиток цього сегмента проходив без будь-яких інновацій з боку України. Українські компанії повністю повторювали процеси, що відбувалися за межами нашої країни. Тому зараз час подумати про трансформацію цієї сфери та про впровадження власних інновацій

«В Україні сонячна енергетика розвивалась досить швидко, нові потужності потроювалися щороку. Але ринок регулювався єдиним механізмом державної підтримки, — це «зелений» тариф. На жаль не все було передбачено та на сьогодні ми маємо ряд проблем. Де-факто розвиток ринку сонячної енергетики в Україні зупинився. Багато власників сонячних електростанцій (СЕС), зіткнулися з кризою неплатежів за поставлену електрику та відключенням СЕС у зв’язку зі зниженням попиту на електроенергію.

Державна підтримка є дієвим інструментом, але не вічним. Ринок має ставати ефективним, а технологія повинна розвиватися самостійно. Інновації та розвиток технологій по всьому світу сприяють зниженню вартості сонячної енергії та підвищенню її економічної ефективності.

В Україні період окупності сонячних електростанцій для власного споживання вже менший ніж 10 років, при терміні експлуатації такого об’єкта 20-25 років. Згідно з прогнозами, вартість традиційної електроенергії буде зростати, тому, беручі до уваги ще й енергетичну незалежність як окремих підприємств, так і країни в цілому, можна побачити багато стимулів для розвитку сонячної енергетики. А це означає, що кількість проєктів під власне споживання навіть без «зеленого» тарифу буде зростати» розповів Дмитро Лукомський.

І все ж, кажучи про ефективність ринку та інновації, Дмитро Лукомський особливо підкреслив, що важливо зважати на ті проєкти, які вже побудовані. Великі промислові сонячні електростанції все ще мають невирішені проблеми, як технічні, так і фінансові.

Для великих промислових електростанцій корисною інновацією стане впровадження систем прогнозування, які дозволять робити прогнози за рівнем інсоляції та ефективно регулювати генерацію СЕС. Іншим робочим рішенням є впровадження систем по накопиченню електроенергії (energy storage systems). За словами Дмитра, здешевлення систем накопичення електроенергії стане для ВДЕ потужним поштовхом до розвитку.

Що стримує розвиток сектора energy storage?

Відповідаючи на питання 112 каналу, про те, що стримує розвиток сектора energy storage, Дмитро Лукомський вказав на високу вартість устаткування:

«Зараз необхідно стимулювати впровадження цих проєктів. Інакше розвиток energy storage в Україні буде відбуватися досить повільно. Бізнес не зацікавлений вкладати великі кошти у відносно дорогу технологію. Варіанта два: чекати поки технології energy storage подешевшають та стануть ефективними на нашому ринку, або впроваджувати механізми державної підтримки стимулювання реалізації таких проєктів» зауважив Дмитро Лукомський.

Соціальні, екологічні та економічні процеси, які сьогодні відбуваються в усьому світі, підводять людство до необхідності децентралізації та самодостатності територіальних громад. Світ зміниться, традиційна енергетика перестане існувати. І сонячна енергетика займе своє почесне місце в енергосистемі майбутнього!

Сонячні симулятори – нові можливості для PV-бізнесу

Розвиток сонячної енергетики, що останнім часом потужно стимульований падінням вартості PV-компонентів, стикається з новим викликом. Досить важко достеменно оцінити привабливість розташування бізнес-проекту з PV-енергетики та обрати перспективну бізнес-модель для нього.
Дізнатися більше

Сонячне прогнозування в Україні

Погодні системи значно впливають на доступність сонячної радіації. Це означає, що змінюється вихідна потужність сонячної електростанції та кількість виробленої електроенергії протягом дня. Оскільки Україна постачає все більше електрики від сонця у свою національну мережу, все важливішими стають сонячні прогнози.
Дізнатися більше

До питання вибору сонячних модулів

У сучасному світі сонячні PV модулі є одним з найбільш ефективних і сталих джерел енергії. Вибір правильного виробника сонячних модулів є ключовим фактором для отримання максимальної продуктивності та довговічності.
Дізнатися більше

Геотермальна енергія – крок у майбутнє

Геотермальна енергія стала новою надією на уповільнення кліматичних змін якихось 10 років тому. Який саме потенціал геотермальної енергії на нашій планеті? Давайте розбиратися поетапно.
Дізнатися більше