Застосування сонячних батарей для виробничих підприємств

У зв’язку з постійним підвищенням енергетичних тарифів, жорсткістю вимог екологічного характеру до роботи підприємств, що виробляють електроенергію традиційними способами, все більшого поширення в світі набуває використання відновлюваних джерел електрики. У тому числі за рахунок використання сонячних батарей. Виробничі підприємства є гарним прикладом комерційних компаній, які все частіше встановлюють на своїй території сонячні електростанції – дахові, фасадні, наземні.

Загальносвітові тенденції розвитку ВДЕ

Основних тенденцій, які обумовлюють поступальний розвиток даної галузі, три:

  • сучасні ВДЕ по вартості одержуваної електроенергії майже співставні з цінами, за якими вона реалізується традиційними виробниками. Причому як поза, так і в складі мереж централізованого енергопостачання;
  • розширене застосування СЕС і ВЕУ спрощує балансування навантаження на мережі будь-яких рівнів;
  • альтернативна зелена енергетика отримує додатковий імпульс до розвитку, завдяки результатам останніх R&D, появі нових матеріалів і технологій.

Одним з найбільш перспективних напрямків є сонячна енергетика. Динаміка розвитку даного сегмента ринку проглядається у всіх промислово-розвинених державах Європи, США, Канаді, Японії, Китаї, Індії та багатьох інших країн.

Кілька цифр, наочно характеризують поступальну динаміку розвитку ВДЕ.

Загальносвітовий обсяг виробництва електроенергії з використанням сонячних батарей, вартість яких залежить від бренду і типу застосовуваного обладнання, метеоумов експлуатації системи, по роках склав:

  • 2011 – 69 ГВт;
  • 2017 – введено в експлуатацію 93,7 ГВт.

Загальносвітовий показник зріс до 386 ГВт.

  • У 2020 році тільки в країнах ЄС (28 держав) сукупна потужність діючих сонячних електростанцій досягла 18,2 ГВт.

Зростання протягом року – на 11% (за даними SolarPower Europe). І це не дивлячись на проблеми, викликані пандемією COVID-19.

За окремим країнам цифри виглядають наступним чином:

  • Іспанія – лідер серед держав ЄС, її ринок становить 4,7 ГВт потужностей сонячних електростанцій;
  • Німеччина – 4,0 ГВт;
  • Франція – 1,1 ГВт.
Темпи розвитку СЕС і ВЕУ. Всі показники вказані в тисячах МВт. Джерело: звіт Renewable Сapacity Statistics, 2018
Темпи розвитку СЕС і ВЕУ. Всі показники вказані в тисячах МВт. Джерело: звіт Renewable Сapacity Statistics, 2018

На відміну від нормованої вартості ЕЕ, що виробляється за традиційними технологіями, яка зберігається на постійному рівні (вугільні ТЕС) або зростає (АЕС, ГЕС), аналогічний показник для великих сонячних станцій знизився за останні кілька років на 86%. Чітко проглядається тенденція до його подальшого зменшення (завдяки підвищенню ефективності нових розробок і зниження вартості виробництва основних компонентів). Ціна сонячних батарей також поступально знижується.

Найбільш перспективним напрямком розвитку сонячної енергетики на сьогоднішній день визнаний підхід комплексного використання, «СЕС + сховище виробленої ЕЕ».

Починаючи з 2019 року, для реалізації аналогічних проектів на території більшості штатів в США передбачена можливість інвестиційного податкового кредиту (Арізона, Колорадо, Невада).

З урахуванням аналізу загальносвітових тенденцій потенційні інвестори і виробники активно вкладаються в даний сектор, включаючи підприємства, які розробляють і виробляють подібне обладнання.

Як розвивається напрямок використання сонячної електроенергетики в Україні?

Найсвіжішу інформацію з даного питання можна отримати, ознайомившись з матеріалами Міжнародного бізнес-форуму, який відбувся в Києві 3-5 травня 2020 року.

Лідерами платоспроможного попиту на СЕС різної потужності і конструктивного виконання, національного та імпортного виробництва, в нашій країні в 2020 році стали приватні домовласники, а також окремо розташовані підприємства торгівлі.

Тільки за III квартал минулого року в країні змонтовано 5655 нових електроустановок, що перетворюють сонячну енергію в електрику. В результаті їх загальне число зросло до 27 623, а загальна потужність за рік зросла з 553 до 712 МВт.

Визнаним лідером стала територія Дніпропетровської області (3776 об’єктів СЕС). Друге і третє місця поділили Київська та Тернопільська області (відповідно, 2206 і 2361 станція).

Якщо проводити розрахунок, виходячи з кількості проживаючих, картина виходить інша. В лідери переміщається Тернопільська область з результатом 2,18 станції на 1000 мешканців. На другому – Кіровоградська, з показником 1,51. На третьому – Івано-Франківська (1,48).

Виробництво ВДЕ по регіонах України періодом на 1 квартал 2018 року.
Виробництво ВДЕ по регіонах України періодом на 1 квартал 2018 року.

Який сегмент ринку розвитку сонячних електростанцій є найбільш перспективним для інвесторів в даний час. Чим це обумовлено?

До недавнього часу питання, де використовують сонячну енергію, не стояло. Лідерство займали проекти великих електростанцій, орієнтовані на промисловий сектор. Сьогодні становище істотно змінилося.

Асоціація сонячної енергетики нашої країни відзначає, що випереджаючими темпами в Україні зростає кількість споживачів серед виробничих підприємств. Саме вони займають лідируюче положення серед замовників, що встановлюють сонячні батареї на дах будівель і споруд, та використовують їх для заміщення частини енергоспоживання таких об’єктів або продажу надлишків у зовнішні мережі.

Це пов’язано зі зміною політики держави щодо об’єктів енергетики, що працюють на відновлюваних джерелах енергії.

Ці об’єкти продовжують демонструвати стійку тенденцію зростання. Безвідносно до того, чи існує в регіонах фінансова підтримка держави. На питання, які сонячні батареї вибирає даний споживач, слід зазначити, що підвищеним попитом користуються моделі, що застосовуються на СЕС з потужностями до 1 МВ. Саме вони складають більшу частину попиту.

Цей напрямок з самого початку передбачає більш високі капітальні витрати. Однак в сучасних умовах виробництво і введення в експлуатацію таких об’єктів стає більш привабливим для інвесторів.

Попит на них стабільно зростає. Це пояснюється тим, що гнітючий обсяг вироблюваної електроенергії тут споживається самостійно, а незначні надлишки можна акумулювати в АБ.

В результаті відпадає обов’язкова потреба в істотних додаткових витратах на підключення до централізованих мереж (кабельні лінії, трансформаторні підстанції, системи АСКОЕ, зв’язку, телемеханіки), що істотно знижує виробничі витрати.

З огляду на поточну вартість електроенергії, зростання тарифів, терміни окупності подібних станцій стають порівнянні з тими, які мають об’єкти, що експлуатуються в рамках зеленого тарифу по його найбільш пільговим варіанту. Якщо для останніх вони становили 4,5-5,5 років, то сонячні станції на підприємствах торгівлі без використання даного тарифу вже вийшли на окупність в 5-7 років.

Виходячи з прогнозу зниження ціни генерації 1 кВт сонячної енергії до 10 центів вже до 2023 року, ці терміни будуть обов’язково коригуватися в бік скорочення. Тому на питання, чи вигідні сонячні батареї в Україні, відповідь буде однозначно позитивним.

Прийнявши рішення про покупку, клієнт замислюється про те, як використовувати сонячні панелі з метою забезпечення максимальної ефективності їх роботи.

З урахуванням загальносвітових тенденцій, наземні станції все активніше заміщуються даховими

Встановлення сонячних батарей на дахах дозволяє відмовитися від ряду технічних пристроїв, скоротити площу орендованої території, що знижує собівартість вироблення електроенергії.

В Україні сьогодні проглядається територіальне зміщення місць зведення нових подібних об’єктів з південних регіонів країни в центральні та північні, з їх рівномірним розподілом по всій території.

Незважаючи на певне зниження ділової активності на ринку сонячної енергетики в 2020 році, перспективи сонячної енергетики в Україні оцінюються позитивно. Це підтверджує і основні тренди 2021 року. В цілому, країна має всі можливості досягти заявлені 20-30% показників електроенергії, вироблюваної ВДЕ, включаючи сонячні станції, до 2030 року.

Avenston – надійний підрядник в сфері сонячної енергетики

Сонячні електростанції широко використовуються для енергозабезпечення сучасних виробничих підприємств та інших комерційних об’єктів. Сонячна електростанція може бути встановлена ​​на дахах і фасадах будівель, а також розташовуватись поруч з ними на наземних конструкціях, навісах і подібних спорудах.

Звернувшись до Авенстона, замовник отримує відповідь на питання, як правильно використовувати сонячні панелі, а також професійне інженерне рішення під завдання електрозабезпечення конкретного об’єкта. Фахівці нашої компанії виконують повний комплекс робіт з будівництва сонячних електростанцій, включаючи проектування, генпідряд, встановлення сонячних батарей, виконують пуско-налагоджувальні роботи та надають всю необхідну сервісну підтримку. Технології, які ми застосовуємо, дозволяють магазинам, торговим центрам та іншим підприємствам у повному обсязі скористатися перевагами сучасних рішень для енерго- та теплозабезпечення їх будівель та споруд.

Структурний підрозділ «Авенстон Інжиніринг», створений на початку 2021 року, спеціалізується на будівництві комерційних наземних і дахових сонячних електростанцій різного призначення. Наші рішення дозволять вам вирішити питання досягнення енергетичної незалежності вашого об’єкта при помірних капітальних витратах на реалізацію проекту і при наявності його гарантованої окупності в розумні терміни.

 

Ключові напрямки діяльності Авенстон

Промислові сонячні електростанції

Будуємо мережеві промислові сонячні електростанції для продажу електроенергії в мережу по договорам PPA та через систему аукціонів. Наземні сонячні електростанції "під ключ" - проєктування, генпідряд, підключення до мереж.
Дізнатися більше

Комерційні сонячні електростанції

З 2010 року виконуємо повний комплекс робіт по розробці проєктів, будівництву та сервісному обслуговуванню сонячних фотоелектричних електростанцій всіх типів. Величезний практичний досвід будівництва сонячних електростанцій для бізнесу.
Дізнатися більше

Системи накопичення електроенергії

Повний спектр послуг по впровадженню технологій зберігання енергії (BESS) для сонячних електростанцій та інших об'єктів ВДЕ, промисловості і комерційного сектора. Девелопмент, проєктування, будівництво та введення в експлуатацію.
Дізнатися більше

Експлуатація і сервіс сонячних електростанцій

Подовжуємо термін служби об'єктів ВДЕ, збільшуємо їхню прибутковість, оптимізуємо продуктивність та експлуатаційну доступність, знижуємо операційні витрати. Планове та позапланове технічне обслуговування, гарантія, сервіс.
Дізнатися більше