Інтерв’ю з генеральним директором Авенстон

Сьогодні ми розмовляємо з пані Вікторією Петрович, новим генеральним директором ТОВ «Авенстон». Поговоримо про її плани і бачення майбутньої діяльності компанії на ринку України.

Шановна Вікторія, розкажіть, будь ласка, про свій професійний досвід до роботи в нашій групі компаній.

Мій 20 річний професійний досвід завжди був пов’язаний з будівництвом і девелопментом земельних ділянок. Напевно, складно описати його кількома фразами в рамках короткого інтерв’ю. Я обіймала керівні посади в землевпорядних компаніях, державних підприємствах та приватних будівельних компаніях, керувала девелоперськими проектами в сільськогосподарських, промислових, комерційних сферах, а також індивідуальному житловому будівництві. Як заступник директора державного підприємства МВС України співпрацювала з органами державної влади, неурядовими організаціями, державними дослідними інститутами, українськими та іноземними інвесторами. Я завжди була зацікавлена ​​в збереженні навколишнього середовища під час девелопменту земельних ділянок і будівництва, брала участь в складних і цікавих проектах. Саме тому можливість працювати в групі компаній Авенстон стала для мене відмінним викликом.

Як ви оцінюєте перспективи українського ринку і які галузі економіки будуть більш привабливими в найближчі кілька років?

Незважаючи на спалах Covid-19 і адміністративні труднощі, український ринок залишається привабливим місцем для інвестицій з багатьох причин: країна має великий внутрішній ринок, підтверджений сільськогосподарський потенціал, енергетичні і мінеральні ресурси, а також стратегічне географічне розташування, що робить її транзитним вузлом і воротами в Європу і Євразію. З огляду на масштабні інфраструктурні проекти держави, відкриття ринку землі, що заплановане на липень цього року, я вважаю, що наступні кілька років найбільш привабливими будуть аграрний, транспортно-логістичний, ІТ, хімічний і фармацевтичний сектори економіки, як для іноземних інвесторів, так і для українських компаній. Також хотілося б окремо акцентувати увагу на законопроекті №4167 про викиди СО2. Він встановлює умови для зменшення парникових викидів в результаті промислового виробництва, вводить інтегровані дозволи на викиди, а також штрафи і санкції, які контролюючий орган може накласти без рішення суду. European Green Deal поставив перед Україною складні завдання по декарбонізації. Тому в найближчі кілька років стануть досить популярними напрямки пов’язані зі зниженням карбонового сліду в товарах на експорт.

Чому ви вирішили не зосереджуватися на сонячній фотоелектричній галузі?

Як відомо, незважаючи на запевнення Глави Уряду про повноцінний запуск енергетичного ринку, наша галузь зеленої енергетики все ще перебуває в стані невизначеності. Залишилися питання щодо реалізації планів іноземних інвестицій в Україні та будівництва нових потужностей. На жаль, такі проблеми, як поточна заборгованість перед виробниками відновлюваної енергії, неповні та нерегулярні платежі за “зеленим” тарифом, залишаються невирішеними в Україні. Галузь зеленої енергетики вимагає чітких і довгострокових зобов’язань з боку держави. Щоб стабілізувати ринок відновлюваної енергії, держава повинна виконувати свої зобов’язання перед виробниками та інвесторами. Але це не означає, що ми йдемо з основного напряму. Навпаки, в цьому році наш інженерний відділ був значно розширений і перетворений в окрему компанію – ТОВ «Авенстон Інжиніринг». А ще раніше – в 2019 році було прийнято стратегічне рішення про диверсифікацію бізнесу. Були запущені нові напрямки діяльності групи – Avenston RE Hub і Avenston Agro. Тому зараз, з огляду на потреби ринку, ми вирішили сконцентруватися на інвестіціонних проектах і нових напрямках.

Якими будуть основні напрямки діяльності Авенстон в найближчі 2-3 роки?

Останній рік для кожного окремого виду бізнесу став перевіркою на адаптивність, вміння знаходити шляхи і швидкість прийняття рішень. Авенстон не став винятком. Але такі складні часи дають старт новим можливостям. Тому в найближчі кілька років ми плануємо працювати над девелоперськими проектами в області складської логістики, сільського господарства і промислових об’єктів. Для нас важливо зберегти екологічний підхід в цій діяльності, застосовуючи енергозберігаючі технології та рішення «зеленої» енергетики. Також ключовими завданнями є стабільні фінансові показники в періоди економічних спадів і постійний приріст активів компанії за рахунок збільшення обсягів робіт.

Чи є у компанії якісь цікаві проекти в нових напрямках, про які ви говорили раніше?

Так, на сьогоднішній день, ми вже почали роботи по девелопменту ділянки з будівництва логістичного складського комплексу з офісним центром. Цей комплекс буде розташований недалеко від планованої нової кільцевої дороги, що з’єднує дві транспортні артерії України. Що важливо, проектування і будівництво цієї будівлі буде здійснюватися з урахуванням енергозберігаючих технологій і високотехнологічних рішень.

Які цілі ви ставите перед компанією?

Як я вже говорила, в цьому році ми плануємо приділити особливу увагу девелоперським проектам. Крім того, найближчим часом ми плануємо додати в існуючий портфель аграрні і промислові проекти. Ми також плануємо завершити вище згаданий проект, при цьому ми реалізуємо його самостійно і на сьогоднішній день у нас достатньо власних фінансових і технологічних ресурсів для його успішної реалізації. Однак, ми також запрошуємо партнерів і інвесторів до участі в наших проектах, вони можуть приєднатися на будь-якому етапі, оскільки ми завжди відкриті для нових ідей і цікавих завдань.

У довгостроковій стратегії планується вихід на зовнішні ринки, диверсифікація портфеля, залучення інвестицій і застосування інноваційних технологій в Україні.

Ваші заключні думки?

Глобальна пандемія, економічна криза і криза сонячної енергетики в Україні ставлять перед нами великі завдання. Але коли команда складається з професіоналів, де кожен співробітник – новатор, інтелектуал, творча людина, якщо в компанії впроваджена система роботи, яка вловлює будь-які корисні ідеї, комбінує з існуючими рішеннями і створює на їх основі інноваційні підходи, з таким ставленням будь-які виклики перетворюються в справжні успішні проекти. Як, новий генеральний директор, хочу побажати нашій компанії амбітних і цікавих проектів, які могли б розкрити весь наш потенціал.

 

Ключові напрямки діяльності Авенстон

Промислові сонячні електростанції

Будуємо мережеві промислові сонячні електростанції для продажу електроенергії в мережу по договорам PPA та через систему аукціонів. Наземні сонячні електростанції "під ключ" - проєктування, генпідряд, підключення до мереж.
Дізнатися більше

Комерційні сонячні електростанції

З 2010 року виконуємо повний комплекс робіт по розробці проєктів, будівництву та сервісному обслуговуванню сонячних фотоелектричних електростанцій всіх типів. Величезний практичний досвід будівництва сонячних електростанцій для бізнесу.
Дізнатися більше

Системи накопичення електроенергії

Повний спектр послуг по впровадженню технологій зберігання енергії (BESS) для сонячних електростанцій та інших об'єктів ВДЕ, промисловості і комерційного сектора. Девелопмент, проєктування, будівництво та введення в експлуатацію.
Дізнатися більше

Експлуатація і сервіс сонячних електростанцій

Подовжуємо термін служби об'єктів ВДЕ, збільшуємо їхню прибутковість, оптимізуємо продуктивність та експлуатаційну доступність, знижуємо операційні витрати. Планове та позапланове технічне обслуговування, гарантія, сервіс.
Дізнатися більше