Енергоефективність та партнерство

Організація Об’єднаних Націй, прагнучи підкреслити важливість і актуальність теми енергоефективності для всіх держав світу, проголосила період 2014-2024 роками SE4All («Десятиліттям стійкої енергетики для всіх»). Одним з найважливіших завдань, сформульованих в зв’язку з цим, стає подвоєння глобального показника, що характеризує енергоефективність, до 2030 року. Його підвищення дозволяє наблизитися до вирішення загальносвітових проблем:

  • зміцнення енергетичної безпеки держав (що вельми актуально для України);
  • оздоровлення і відновлення навколишнього середовища;
  • підвищення якості життя людини;
  • стимулювання економічного благополуччя.

Недарма енергоефективність все частіше називають «першим паливом» економічного розвитку. Саме в ній укладені найкращі можливі рішення для максимально повного використання існуючих ресурсів, скорочення витрат на вироблення енергії, ініціювання економічного зростання.

1. Загальносвітові тенденції підвищення енергоефективності

Для поліпшення ситуації провідними світовими державами Європи, Азії і Америки поставлена ​​задача на державному рівні вибудовувати внутрішню політику і цілеспрямовано формувати на місцях потенціал, що дозволяє приватному і державному сектору:

  • оформляти, підбирати, представляти на розгляд та затвердження інвестпроекти, що відрізняються економічної життєздатністю, спрямовані на підвищення енергоефективності;
  • перебудовувати організаційні структури і стратегію розвитку в напрямках, які сприяють зростанню капіталовкладень в дане питання;
  • створювати вигідні умови для інвесторів, які будуть сприяти залученню коштів в реалізацію проектів з енергоефективності.

1.1. Інвестиційні імперативи розвитку питання

Останні доповіді Міжнародного енергетичного агентства (МЕA) відзначають, що в загальносвітовому масштабі заходи, спрямовані на збільшення енергоефективності, досягли рівня, що забезпечує перевищення внеску в енергозабезпечення будь-яким іншим напрямком розвитку. Обсяг світового ринку подібних заходів перевищує $350 млрд.

Згідно з розробленим IEA сценарієм глобальної ефективності, для того, щоб вибудувати світову низкоуглеродистую, максимально стійку в екологічному плані економіку, на часовому відрізку до 2035 року необхідно інвестувати приблизно $11,8 трильйона. Дані капіталовкладення багаторазово окупаються (розрахункова прибуток від реалізації проекту в повному обсязі становить майже $18 трильйонів).

Прямі віддачі оцінюються IEA в зниженні витрат на енергію на суму $17,5 трильйона, зменшення на $ 5.9 трильйона необхідних інвестицій в розвиток енергопотужностей різних типів.

Ці розклади в останнє десятиліття привернули пильну увагу великих інвесторів і фінансистів на чолі з ЄБРР, який виступив з ініціативою, що стосується сфери стійкої енергетики. Реалізація проекту спрямована на:

  • фінансування виробництва енергії, що оцінюється як екологічно стійке;
  • розвиток інструментарію (комерційного, технічного, фінансового).

Їх використання мінімізує ризики і транзакційні витрати, розширить варіанти фінансування всього комплексу заходів, спрямованих на досягнення максимальної енергоефективності.

Багато провідних банків також розширили частку подібних проектів в своїх інвестиційних портфелях.

Про різнобічних переваги та вигоди, що отримуються в рамках реалізації даного проекту, можна судити по збірці IEA за 2014 рік (дивись врізку нижче). За минулий час показники підвищилися.

Різнобічні вигоди енергоефективності
Різнобічні вигоди енергоефективності

2. Вирішення питань енергоефективності в Україні

Урядом нашої держави взяті на озброєння кращі світові напрацювання у вирішенні даного питання. Передбачається паралельне вирішення питань, що дозволяють добитися істотного збільшення показників енергоефективності в загальнодержавному масштабі.

Роботи ведуться за наступними напрямками:

2.1. Створення і використання ВДЕ (в першу чергу, сонячної та вітрової)

Загальна частина
Загальна частина "чистої" енергії в енергобалансі України
Потужність об'єктів відновлюваної енергетики
Потужність об'єктів відновлюваної енергетики
Динаміка збільшення кількості сонячних електроустановок на приватних домогосподарств
Динаміка збільшення кількості сонячних електроустановок на приватних домогосподарств

2.2. Зниження енергоспоживання об’єктами нерухомості різного призначення, включаючи багатоквартирні і приватні житлові будинки

Урядом затверджено Концепцію, яка визначає політику держави в даному напрямку, згідно з якою, починаючи з 2030 року, в країні будуть зводитися виключно енергозберігаючі будинки. Загальна потреба інвестицій в даний напрямок оцінюється в Україні приблизно в $57 млрд.

Перший крок в цьому напрямі вже зроблено: з січня 2021 року в Україні заборонено будівництво житла без виконання мінімального пакету вимог до енергоефективності. Це дозволить споживати значно менше енергії.

Необхідно домагатися максимального наближення будови до споживання нульового рівня. Такі будинки повинні мати енергоефективність не нижче класу «С». При цьому більше 50% споживаної енергії має надходити з ВДЕ.

Нові будівлі отримають маркування «А +». Рахунки на оплату енергоносія для мешканців та власників подібних будинків скоротяться на 75%.

Реконструкція об’єктів громадського призначення буде виконуватися на кредитні кошти, надані ЄБРР ($ 75 млн). Екодевелопмент стає досить перспективною нішею для інвесторів. В ЄС це зрозуміли вже давно. Щорічно тут здійснюється ремонт приблизно 3% об’єктів старої споруди, які потребують підвищення енергоефективності.

2.3. Використання сучасних технологій будівництва, підвищення якості робіт

Їх результати планується оцінювати за допомогою сертифікації об’єктів нерухомості (загальноприйнята практика в провідних державах світу).

В рамках стандартизації процесу розроблено і введено вже кілька варіантів міжнародної сертифікації нерухомості. Найбільшого поширення набули: BREEAM (Англія) і LEED (США).

В Україні вже з’явилися будівлі, сертифіковані за цими нормативами.

Сертифікація енергоефективності
Сертифікація енергоефективності

Девелопери переконалися в швидкої окупності витрат на сертифікацію, особливо в сегменті офісного будівництва. Представники іноземних компаній, при інших рівних умовах, віддають перевагу об’єктам, на які отримано подібний документ.

Для реконструкції наявних будівель з метою підвищення їх енергоефективності заплановано надання державних кредитів.

2.4. Застосування новітніх теплозберігаючих матеріалів

Держава всіляко стимулює розробки вітчизняних вчених в сфері створення енергоефективних утеплювачів, будівельних матеріалів. Заохочує створення підприємств по їх виробництву на території країни.

3. Чому іноземним та українським інвесторам вигідна співпраця з ГК «Авенстон»?

Інвестору, що заходить в нові проекти, частково венчурні, тим більше, в іншій державі, дуже важливо мати місцевого ділового партнера, який підтвердив репутацію надійного, розбирається в питаннях фінансування, з одного боку, і в темі проектів, в які вкладаються кошти, – з іншого .

Саме таким партнером готова стати для вас компанія Авенстон, чия команда працює на українському ринку з 2010 року. За цей час ділові партнери, замовники та інвестори неодноразово переконувалися в найвищому професіоналізмі наших співробітників, багато з яких закінчили престижні навчальні заклади в США і Великобританії. На ринку у нас склалася стійко позитивна ділова репутація.

Компанія спеціалізується, в першу чергу, на впровадженні найбільш ефективних технологій виробництва ВДЕ та інших енергоефективних рішень.

Експерти попередньо проводять всебічну оцінку нового проекту, постійно працюють над зростанням ефективності реалізованих, прагнуть впроваджувати найсучасніші інженерні знахідки.

Фахівці компанії мають глибокі знання про всі сучасні і перспективних секторах ВДЕ в Україні та світі, ключових питаннях забезпечення енергоефективності, прекрасно розбираються в динаміці і перспективи даного ринку. Головний офіс розташований в Києві.

Керівництво «Авенстон» визначило три основні напрями бізнесу:

  • інвестиції;
  • інжиніринг;
  • консалтинг.

Ми відкриті для діалогу і розглядаємо можливість входження інвесторів в їх цікавить проект на будь-якому етапі його реалізації. Девелопмент в сфері ВДЕ – дуже вигідне вкладення коштів в даний час.

Ми готові виступити в ролі генпідрядника, надавши весь комплекс необхідних послуг, в будь-яких проектах, прямо або опосередковано спрямованих на впровадження ВДЕ в Україні, включаючи будівництво сонячних електростанцій різної потужності і призначення.

Чи готові реалізувати роботи на передпроектної стадії, здійснити комплексне проектування і оцінити всю наявну документацію для будь-яких систем і об’єктів в сферах, що стосуються енергоефективності та відновлюваних джерел енергії. Підприємство має значний досвід в розробці технічної документації для різних підприємств, силових підстанцій, електромереж (≤35 кВ).

Займаємося питаннями:

  • поставки обладнання;
  • монтажем та будівництвом СЕС;
  • виконуємо їх сервісне, гарантійне та післягарантійне обслуговування;
  • надаємо консалтингові послуги в сегменті, пов’язаному з сонячною енергетикою;
  • беремо на себе юридичний супровід подібних проектів.

Все вищесказане дозволяє інвесторам, що стали нашими діловими партнерами, бути впевненими в надійному вкладенні коштів, окупності інвестицій і гарантованому отриманні прибутку.

 

Ключові напрямки діяльності Авенстон

Промислові сонячні електростанції

Будуємо мережеві промислові сонячні електростанції для продажу електроенергії в мережу по договорам PPA та через систему аукціонів. Наземні сонячні електростанції "під ключ" - проєктування, генпідряд, підключення до мереж.
Дізнатися більше

Комерційні сонячні електростанції

З 2010 року виконуємо повний комплекс робіт по розробці проєктів, будівництву та сервісному обслуговуванню сонячних фотоелектричних електростанцій всіх типів. Величезний практичний досвід будівництва сонячних електростанцій для бізнесу.
Дізнатися більше

Системи накопичення електроенергії

Повний спектр послуг по впровадженню технологій зберігання енергії (BESS) для сонячних електростанцій та інших об'єктів ВДЕ, промисловості і комерційного сектора. Девелопмент, проєктування, будівництво та введення в експлуатацію.
Дізнатися більше

Експлуатація і сервіс сонячних електростанцій

Подовжуємо термін служби об'єктів ВДЕ, збільшуємо їхню прибутковість, оптимізуємо продуктивність та експлуатаційну доступність, знижуємо операційні витрати. Планове та позапланове технічне обслуговування, гарантія, сервіс.
Дізнатися більше