Ключові тренди сонячної енергетики в Україні

Розвиток сонячної енергетики в Україні стрімко набирає обертів. В 2018 році введено вдвічі більше сонячних потужностей (близько 500 МВт), ніж в минулому (250 МВт). А наступний рік очікується як мінімум таким же по приросту, а то і вище. Ажіотаж навколо будівництва сонячних електростанцій (СЕС) поточного і наступного року – штучний. Інвестори, які прийняли рішення будувати сонячні електростанції розуміють, що скоро правила гри зміняться, всі в очікуванні нового законодавства про «зелений» тариф, тому прагнуть завершити всі проекти до кінця наступного року. В іншій законодавчій ситуації будівництво відбувалося б повільніше, частина проектів розтяглася б на 20-й, 21-й рік. Можна сказати, що ринок сьогодні – перегрітий. Зараз інвесторів більше, ніж потенційних підрядників, які можуть побудувати заявлені потужності.

Якщо говорити про середньострокові перспективи, то нове законодавство простимулює прихід системних іноземних інвесторів на український ринок PV генерації. Років через 5-10 ми вийдемо на темпи зростання 20-30% на рік. Сьогодні в Україні частка «зелених» в енергобалансі, без врахування ГЕС, складає всього близько 2%. За світовими прогнозами, до 2050-го року в середньому по світу сумарна частка сонячної і вітрової генерації складе близько 50% від всієї генерації. Що стосується України, то на сьогодні на рівні держави немає чітко озвученої позиції щодо частки «зеленої» генерації в енергобалансі на яку слід було б орієнтуватися інвесторам.

2019 рік – рік великого забігу

Компанія “Авенстон” сьогодні є одним із ключових гравців на ринку сонячної енергетики в Україні. Наша головна спеціалізація – будівництво під ключ промислових сонячних електростанцій. Протягом 2018 року компанія активно нарощувала свій потенціал в проектуванні та будівництві електростанцій. Наші стратегічні плани в 2019 році передбачають вихід на новий рівень потужності – 300 МВт будівництва PV-генерації в десяти областях України. На сьогодні компанія сформувала пул підрядних організацій – постачальників обладнання, спецтехніки, виробництва металоконструкцій, які забезпечать виконання робіт в строки.

В той же час підкреслю, що компанія виступає за розвиток великої кількості дрібних сонячних електростанцій, так звану розподілену генерацію, яка буде встановлена там, де є споживач, наприклад, біля будинку, на фасаді, на даху. Таким чином, споживання та генерація будуть більш збалансовані. Такий підхід в розвиткові ринку, на ряду з прийняттям нового законодавства, компенсує проблему балансування генерації і споживання на рівні всієї енергосистеми.

Східно-європейська «Країна сонця, що сходить»

Україна є країною з пострадянського простіру та Східної Європи, яка дуже динамічно розвивається з точки зору використання відновлюваних джерел енергії.
Дізнатися більше

Інвестиції в сонячну енергетику

Сонячна енергетика - чергова забава для багатих країн і питання далекого майбутнього або ж реальна можливість, незважаючи на складні економічні та політичні умови сьогоднішньої України, заробляти гроші вже зараз?
Дізнатися більше

«Мала енерготранзиція»

Експертна думка наразі єдина – нас очікує глобальна електрифікація від переходу на ВДЕ та пов’язані з нею перетворення інфраструктури у всіх сферах. Найпотужнішим драйвером цих процесів стане подальший розвиток сонячної електрогенерації. Які явні та приховані фактори спонукатимуть до таких змін?
Дізнатися більше

Відновлювані джерела енергії – енергетична незалежність для України

Енергетична безпека та незалежність перейшли на порядок денний в Україні з часів, коли Росія розпочала війну на Донбасі чотири роки тому. До 2014 року Україна покладалася на Росію як постачальника газу.
Дізнатися більше