Сім вражаючих будівель з BIPV системами

BIPV системи – це інструмент сонячної енергетики, який відмінно поєднує високу ефективність сучасних технологій із неймовірними архітектурними рішеннями. У даній статті Ви познайомитесь з екологічними будівлями Європі, а саме Данії, Іспанії, Норвегії, Бельгії, Швеції. До зображень кожної із будівель наведений короткий опис. У ньому Ви знайдете інформацію щодо історії впровадження кожної BIPV системи в будівлю та співвідношення її ефективності з дизайном.  

Копенгагенська міжнародна школа, Данія

Копенгагенська міжнародна школа – це один із найяскравіших прикладів будівель із BIPV. Вибір фасаду з інноваційним рішенням був зроблений ще на ранній стадії проектування, а в готовому варіанті з’явився у 2016 році.

Фасад займає площу 6000 кв.м, виготовлений із спеціальних фотоелектричних скляних панелей Kromatix. Дизайн фасаду справляє неабияке враження. Зелені панелі однорідного кольору грають багатьма різними відтінками завдяки зміни світла протягом дня. Таким чином фасад стає багатобарвним.

Окрім відмінного естетичного рішення, виробництво енергії з систем BIPV покриває 50% загального річного обсягу споживання електроенергії в школі. Загальна потужність BIPV системи 700 кВт, що становить 500000 кВт-вгод щорічно. Також варто відмітити відмінну герметичність панелей.

Копенгагенская международная школа

Виноробня Azurmendi, Іспанія

Один з найкращих світових ресторанів Azurmendi у 2014 році провів реконструкцію виноробні, запровадивши власну BIPV систему. Завдяки цьому він отримав нагороду «Найстійкіший ресторан у світі» за версією журналу «50 кращих ресторанів світу».

Ініціативу щодо включення до будівлі фотоелектричних елементів взяв на себе власник виноробні. Його метою було забезпечення виробництва електроенергії будівлі в поєднанні з естетикою. Важливим аспектом було проходження в виноробню денного світла.

Остаточне рішення щодо BIPV системи було зроблено на пізній стадії проектування. З даною задачею справилась компанія Onyx Solar, яка інтегрувала в покрівлю будівлі BIPV модулі з аморфного кремнію. Загальна площа модулів зайняла 200 кв.м. Завдяки BIPV системі виноробня забезпечує 16400 кВт/год щорічно. Загальна встановлена потужність – 21 кВт.

Авенстон є партнером компанії Onyx Solar. Якщо вас зацікавили технології сонячного скла від компанії Onyx, бідь-ласка, звертайтесь до нас за консультацією.

 

Винодельня Azurmendi

Ринок Мадриду, Іспанія

Будівля є традиційним ринком у центрі Мадрида. Ідею провадження BIPV системи ініціювали архітектори у 2010 році, які відповідали за реконструкцію. Мотивацією стало поєднання виробництва електроенергії із природним освітленням.

Рішенням такої сміливої ідеї стало використання системи BIPV, яка включає спеціально виготовлені з аморфного кремнію фотоелектричні скляні модулі з прозорістю 20%. Як видно на зображенні, фотоелектричні скляні модулі встановили як основний будівельний матеріал покрівлі, завдяки чому сонячне світло чудово освічує будівлю вдень.

Площа покрівлі зайняла 168 кв.м. Річне виробництво електроенергії – 7700 кВт-год, загальна потужність – 6,5 кВт. Фотоелектричні скляні модулі були  також виготовлені нашим партнером – компанією Onyx Solar.

Рынок Мадрида

Офісна будівля «Сонячний Смарагд», Норвегія

«Сонячний смарагд» – це семиповерхова будівля для офісів, яка вміщує близько 450 осіб. Сучасний будинок розташований у східній Норвегії та був побудований у 2016 році.

Головною ідеєю офісу стало поєднання екології будинку та естетичного вигляду, як привабливого простору для орендарів. Рішенням стало використання BIPV систем, які розмістили на покрівлі та фасадах будинку. Варто відмітити цікаву ідею дизайну BIPV скла на фасаді, яке було надруковано візерунком зеленого кольору.

Якщо порівняти із стандартним сонячним модулем синього кольору, то зелене скло має дещо меншу генерацію, втрати становлять 17%. Також в даному випадку наявність затінення від навколишніх будівель і дерев негативно впливає на генерацію. Проте дані речі є неминучими, якщо намагатися впроваджувати BIPV системи при будівництві в містах. Так як головною ідеєю залишається поєднання енергоефективності з естетикою, вважаємо, що BIPV системи відмінно з цим справляються.

Загальна площа BIPV систем «Сонячного Смарагду» становить 1242 кв.м. Потужність – 115 кВт, що дозволяє генерувати 105 кВт-год щорічно.

Здание для офисов «Солнечный Изумруд»

Офісна будівля, Бельгія

Сучасна офісна будівля розташована в центрі міста Брюссель. Будівництво відбувалося з нуля, тому що оригінальна будівля була повністю зруйнована. Нова будівля, розміром 9800 кв.м, пропонує офісні приміщення, які вміщують близько 750 осіб.

При будівництві були задіяні найсучасніші методи, аби будівля максимально виробляла чисту електроенергію. Саме тому було вирішено покрити фасад (3 верхні поверхи) і покрівлю будівлі монокристалічними сонячними модулями. На даху модулі розмістили з нахилом 5°, щоб максимально збільшити виробництво електроенергії.

Таким чином, загальна площа BIPV системи зайняла 667 кв.м. Встановлена потужність 122 кВт, яка генерує 102 МВт-год щорічно. Цікавим фактом є те, що будівлю орендує агентство ЄС.

Офисное здание в центре Брюсселя

Житловий будинок, Швеція

Основною ідеєю при будівництві нового багатоквартирного будинку було використання високотехнологічних будівельних матеріалів, якими виступили BIPV системи. Дана будівля стала прикладом екологічного міста.

Використання BIPV системи на фасаді було запропоновано ще на ранньому етапі проектування території. Спочатку пропозиція архітектора представляла собою полікристалічний кремнієвий фасад синього кольору із складним дизайном. Дана ідея потребувала замовлення модулів спеціального розміру. Проте пізніше ідею видозмінили і замість звичайних модулів під замовлення вирішили використати тонкоплівкові стандартного розміру. Для цього архітектору довелося підлаштувати стандартні розміри тонкоплівкових модулів відповідно до розмірів фасаду. За розрахунками вартість тонкоплівкових модулів була значно дешевшою ніж замовлення звичайних модулів нестандартного розміру.

Таким чином, фасад площею 900 кв.м має загальну фотоелектричну потужність 100 кВт.

Жилой дом с BIPV системой

Приватний будинок, Норвегія

Вілла, власником якої є вчений і підприємець, розташована на півдні Нідерландів. Головна мотивація щодо використання сучасних будівельних матеріалів – економія на платежах за електроенергію.

Рішенням стало встановлення тонкоплівочних сонячних модулів на даху будинка. Загальна площа покрівлі – 90 кв.м, встановлена потужність модулів – 12 кВт, що дозволяє генерувати 10600 кВт/год в рік. Якщо дані числа інтегрувати у використовувані прибори, то виходить, що завдяки сонцю безкоштовно працює тепловий насос для басейну, електромобіль та частина побутових електроприладів.

Частный дом с BIPV системой

Підводячи підсумки даної статті, ми сподіваємося, що ви надихнулись новими ідеями та сміливими рішеннями BIPV будівель. В свою чергу хочеться додати, що AVENSTON є першої компанією на ринку України, яка займається втіленням таких технологій. Запрошуємо до співпраці над новими сміливими BIPV проектами на ринку України! 

 

Ключові напрямки діяльності Авенстон

Промислові сонячні електростанції

Будуємо мережеві промислові сонячні електростанції для продажу електроенергії в мережу по договорам PPA та через систему аукціонів. Наземні сонячні електростанції "під ключ" - проєктування, генпідряд, підключення до мереж.
Дізнатися більше

Комерційні сонячні електростанції

З 2010 року виконуємо повний комплекс робіт по розробці проєктів, будівництву та сервісному обслуговуванню сонячних фотоелектричних електростанцій всіх типів. Величезний практичний досвід будівництва сонячних електростанцій для бізнесу.
Дізнатися більше

Плавучі сонячні електростанції

Ми пропонуємо всі необхідні послуги та інноваційні рішення для впровадження плавучих сонячних електростанцій (FPV) в Європі та на Близькому Сході. Технічні консультації, проектування та послуги EPC під ключ.
Дізнатися більше

Системи накопичення електроенергії

Повний спектр послуг по впровадженню технологій зберігання енергії (BESS) для сонячних електростанцій та інших об'єктів ВДЕ, промисловості і комерційного сектора. Проєктування, будівництво та введення в експлуатацію систем накопичення енергії.
Дізнатися більше

Обладнання для сонячних електростанцій

Авенстон має багаторічний досвід у постачанні обладнання і матеріалів на будівельні майданчики проєктів ВДЕ. Вартість обладнання та вибір оптимального графіка доставки можуть бути ефективно оптимізовані фахівцями нашої компанії.
Дізнатися більше

Системи резервного живлення та ДБЖ

Надаємо послуги з встановлення сучасних джерел безперервного та резервного живлення для комерційних підприємств. Проєктування, встановлення і сервіс ДБЖ малої та середньої потужності. Резервні системи електропостачання.
Дізнатися більше

Експлуатація і сервіс сонячних електростанцій

Подовжуємо термін служби об'єктів ВДЕ, збільшуємо їхню прибутковість, оптимізуємо продуктивність та експлуатаційну доступність, знижуємо операційні витрати. Планове та позапланове технічне обслуговування, гарантія, сервіс.
Дізнатися більше

Додаткові інжинірингові послуги

Авенстон надає окремі послуги, повʼязані з технічними аспектами реалізації проєктів в галузі відновлювальної енергетики: моделювання, техніко-економічне обгрунтування, проєктування, монтажні та електромонтажні роботи.
Дізнатися більше