Підтримка стартапів

В рамках Avenston Innovation Center ми готові запропонувати всебічну підтримку стартапам (інтелектуальну, наукову, технологічну та технічну, фінансову, маркетингову) в сфері ВДЕ та проектів в суміжних галузях, включаючи сектор інформаційних технологій (ІТ), особливо якщо такі проекти пов’язані з енергією майбутнього. Нижче описані деякі напрямки, які ми вважаємо цікавими для інноваційного розвитку та інвестицій.

Агрівольтаїка

Енергія та їжа – дві основні потреби людської цивілізації. Агрівольтаїка це поєднання технологій PV-генерації та вирощування сільськогосподарських культур. Це система майбутнього землекористування, з якої можна виробляти як продовольство, так і енергію.
Серед переваг напрямку можна виділити:

  • Підвищення врожайності земель завдяки затіненню та обмеженню рівня сонячної радіації. Наприклад, за висновками французьких вчених, врожайність плодово-ягідних культур значно зростає в умовах 50%-го затінення.
  • Збільшення прибутковості сільськогосподарських земель. Агрівольтаїка дозволяє збільшити товарне виробництво як сільськогосподарської продукції, так і відновлюваної енергії.
  • Можливість живлення всіх процесів сільськогосподарського виробництва від сонячних панелей. Від систем поливу до систем контролю складу поживних речовин у ґрунті та роботи сільськогосподарської техніки.

Технології агрівольтаїки мають великі перспективи розвитку в умовах зростання населення планети та зменшення площі незабруднених родючих земель.

Біомаса

Співпрацюючи з провідними науково-дослідними інститутами як в Україні, так і за кордоном, ми здійснюємо дослідження енергетичних потужностей різних видів біомаси:

  • Відходи від вирощування та переробки різних агрокультур (після зневоднення залишків, соломи, лушпиння соняшнику, шкур та ін.).
  • Енергетичні культури (кошик верба, мискантус, тощо).

Отримані дані стають основою для розробки ефективних інноваційних методів та технологій збирання та попередньої обробки біомаси, її зберігання та перетворення на електричну або теплову енергію.

Рішення BIPV

BIPV (інтегрована в будівлі фотоелектрика) – це фотоелектричні модулі, які не тільки служать для виробництва електроенергії, але також є невід’ємною частиною будівель чи споруд. Згідно з прогнозами фахівців, BIPV буде мати найбільш інтенсивний розвиток серед інших сонячних технологій у середньостроковій перспективі. Активна реалізація систем BIPV пов’язана з прагненням їх користувачів втілювати та використовувати сонячні технології в системах електрогенерації у великих містах, де попит на електроенергію великий і стабільний, але висока вартість земельної ділянки не дозволяє встановлювати економічно вигідні ландшафти сонячного об’єкти.

Крім того, власники приватних будинків, які незадоволені естетикою традиційних сонячних панелей, але все ще мають намір використовувати сучасні сонячні технології, також можуть бути зацікавлені у встановленні систем BIPV.

bipv install

Енергозбереження

Енергозабезпечення – це сучасні системи зберігання енергії, які зазвичай складаються з трьох основних модулів:

  • Акумулятори постійного струму (акумулятори), де відбувається накопичення електричної енергії.
  • Інвертори, які перетворюють постійний струм в змінний струм з частотою, необхідні споживачеві.
  • Система управління, яка контролює всі процеси, оптимізує накопичення енергії та перерозподіл її між споживачами з метою найбільш ефективного використання.

Встановлення систем зберігання дозволяє вирішувати наступні проблеми:

  • Забезпечення енергетичної незалежності об’єкта; в періоди низького (навіть нульового) покоління він працює на накопичену енергію, зменшуючи рахунки на електроенергію, споживану з зовнішніх централізованих мереж.
  • Управління виробленою електричною енергією та її перерозподіл для забезпечення споживчих потреб під час періодів пікових навантажень.
  • Забезпечення плавного постачання електроенергії з відновлюваних джерел енергії, коли компенсується недостатня потужність з накопичених джерел енергії, сприяє надійності та стабільності передачі та розподілу електроенергії.

Сьогоднішня ситуація на ринку акумуляторів, зокрема, про літій-іонних батареї, нагадує ситуацію на ринку сонячних батарей кілька років тому, коли відбувся якісний стрибок у технології їх виробництва. Тому виробники літій-іонних акумуляторів тепер пропонують нам все більше і більше потужностей у своїх рішеннях про електроживлення, а ціна/питома вага постійно знижуються.

Паливні елементи

Паливні елементи працюють завдяки використанню хімічної енергії водню, що створює екологічно чисту електричну енергію без шкідливих відходів. Розпад водню призводить до електричної енергії, води та деякої кількості тепла. Крім того, паливні елементи мають дуже високий коефіцієнт корисної дії від 60 до 80%.

Паливні елементи – це продукт з унікальними функціями та можливостями застосування, вони можуть використовуватися як для енергозабезпечення великого підприємства, так і в якості акумулятора для невеликого ноутбука. Паливні елементи працюють аналогічно традиційним акумуляторам, з тією лише різницею, що вони не вимагають перезарядки – до закінчення свого паливного ресурсу.

Саме водень, його утворення та зберігання є найбільшою проблемою, що стоїть на шляху масової експлуатації паливних елементів. Сьогодні основна частина водню породжується з природного газу, але її не можна вважати абсолютно хімічною “чистою”, через сульфідний сірководень та залишки СО. З цієї причини технологія водню виглядає найбільш перспективною завдяки використанню сонячних панелей, вона повинна бути оптимізована таким чином, щоб вартість водню була рентабельною та прийнятною для споживачів.

 

hydrogen

Smart Grid

Smart Grid – це інтелектуальні енергетичні системи, де всі мережеве обладнання співпрацює завдяки сучасним комунікаційним та інформаційним технологіям. Дані, що накопичені, далі аналізуються та дозволяють оптимізувати використання електроенергії в системі, зменшуючи витрати, а також підвищуючи ефективність та надійність мережі.

Smart Grid – це повністю автоматизована система, вона може самостійно контролювати та розподіляти потоки електроенергії, щоб максимально ефективно використовувати її. Технологія Smart Grid – це можливість динамічного управління електричними системами та регулювання попиту, що дозволить зменшити витрати та зробити істотне підвищення безпеки. Це дозволить позбутися сучасної системи «централізованого енергопостачання», яка базується на великомасштабних енергетичних мережах, що використовують високі напруги. При такій структурі енергопостачання навіть невелика локальна відмова може спричинити масове відключення споживачів.

Необхідно зазначити кілька ключових особливостей інтелектуальних систем Smart Grid:

  • Операційна синхронізація джерел електроенергії, вузлів зберігання та споживання електроенергії.
  • Підтримка розроблених стандартів якості для транспортованої електроенергії.
  • Споживачі мають можливості активної участі в роботі мережі, зокрема, шляхом вибору постачальників електроенергії.
  • Висока стійкість мережі до кібернетичних перешкод (вірусні напади, поломки тощо) та фізичний вплив злочинців.
  • Самовідновлення системи енергопостачання після несправностей центрального електропостачання.

Microgrid

Microgrids (міні-енергетичні системи, мікромережі) є автономними невеликими “розумними” електричними мережами, які можуть з’єднувати декілька місцевих виробників (джерел) електричної енергії та їх споживачів. Через те, що мікромережі об’єднують різні локальні енергогенеруючі потужності на ВДЕ (вітрові турбіни, сонячні батареї, теплові насоси, тощо), вони можуть функціонувати повністю автономно, в режимі «енергетичний острів». Зазвичай вважається, що мікромережі є мережами з потужністю менше 10 МВт; ця потужність достатня для забезпечення електроенергії для житлового блоку, офісного центру, деяких промислових підприємств, шкіл, лікарень та інших об’єктів громадського значення.

Як експеримент, Міністерство енергетики Сполучених Штатів (DOE) планувало інвестувати 55 мільйонів доларів як підтримку для восьми експериментальних мікросхемних проектів. Аналогічні дослідження проводяться в Китаї, Японії та європейських країнах. Спеціалісти прогнозують, що ефекти від широкої реалізації мікрокриткових технологій дозволять заощадити близько 3 мільярдів доларів щорічно вже протягом найближчих трьох років.

Основна перевага мікромережевих технологій – це можливість істотно знизити втрати енергії. За даними досліджень, занадто довгі лінії передачі електроенергії є основною причиною втрат енергії. Використання мікрокристалічних технологій, що дозволяють скоротити відстань між виробником і споживачем електроенергії без необхідності транспортування електроенергії на великі відстані, значно зменшить втрати електроенергії. Крім того, мікромережі значно підвищують коефіцієнт надійності енергопостачання.

Мікромережі є основою для розвитку співпраці між власниками приватних сонячних електростанцій та іншими власниками обладнання, що працюють на відновлювальних джерелах енергії.

Співпраця в галузі інновацій

Avenston Innovation Center відкритий для будь-яких можливостей у вищезазначених напрямках. Ми зацікавлені в підтримці нових технологій та проектів. Співпраця з Авенстон – це можливість істотно знизити капітальні вкладення, необхідні для реалізації запуску та прискорення просування технологій або продуктів.

 

Ключові напрямки діяльності Авенстон

Промислові сонячні електростанції

Будуємо мережеві промислові сонячні електростанції для продажу електроенергії в мережу по договорам PPA та через систему аукціонів. Наземні сонячні електростанції "під ключ" - проєктування, генпідряд, підключення до мереж.
Дізнатися більше

Комерційні сонячні електростанції

З 2010 року виконуємо повний комплекс робіт по розробці проєктів, будівництву та сервісному обслуговуванню сонячних фотоелектричних електростанцій всіх типів. Величезний практичний досвід будівництва сонячних електростанцій для бізнесу.
Дізнатися більше

Плавучі сонячні електростанції

Ми пропонуємо всі необхідні послуги та інноваційні рішення для впровадження плавучих сонячних електростанцій (FPV) в Європі та на Близькому Сході. Технічні консультації, проектування та послуги EPC під ключ.
Дізнатися більше

Системи накопичення електроенергії

Повний спектр послуг по впровадженню технологій зберігання енергії (BESS) для сонячних електростанцій та інших об'єктів ВДЕ, промисловості і комерційного сектора. Проєктування, будівництво та введення в експлуатацію систем накопичення енергії.
Дізнатися більше

Обладнання для сонячних електростанцій

Авенстон має багаторічний досвід у постачанні обладнання і матеріалів на будівельні майданчики проєктів ВДЕ. Вартість обладнання та вибір оптимального графіка доставки можуть бути ефективно оптимізовані фахівцями нашої компанії.
Дізнатися більше

Системи резервного живлення та ДБЖ

Надаємо послуги з встановлення сучасних джерел безперервного та резервного живлення для комерційних підприємств. Проєктування, встановлення і сервіс ДБЖ малої та середньої потужності. Резервні системи електропостачання.
Дізнатися більше

Експлуатація і сервіс сонячних електростанцій

Подовжуємо термін служби об'єктів ВДЕ, збільшуємо їхню прибутковість, оптимізуємо продуктивність та експлуатаційну доступність, знижуємо операційні витрати. Планове та позапланове технічне обслуговування, гарантія, сервіс.
Дізнатися більше

Додаткові інжинірингові послуги

Авенстон надає окремі послуги, повʼязані з технічними аспектами реалізації проєктів в галузі відновлювальної енергетики: моделювання, техніко-економічне обгрунтування, проєктування, монтажні та електромонтажні роботи.
Дізнатися більше