Наземна мережева сонячна електростанція

Європейські EPC: три запитання до Авенстон

Дмитро Лукомський, генеральний директор AVENSTON, відповів на запитання Renewables.Digital в рамках їхнього дослідження провідних європейських підрядників EPC в галузі сонячної енергетики. Цей проєкт базувався на списку 100 найбільших європейських компаній EPC у сфері відновлюваної енергетики. Нижче ви можете знайти коментарі представника нашої компанії щодо діяльності та планів Авенстон.

Не могли б ви описати свою компанію та її EPC діяльність?

«Авенстон — українська група компаній, що спеціалізується на управлінні проєктами, консалтингу та впровадженні технологій відновлюваної енергетики. Наша основна діяльність — це повний спектр EPC послуг «під ключ», а також рішення Balance of System (BoS) для сонячних електростанцій. Багаторічний досвід дозволяє нам реалізовувати проєкти будь-якої складності. Компанія працює в сонячному бізнесі з 2008 року. За цей час ми виконали інжиніринг та проектування для 480 МВт сонячних електростанцій, поставили обладнання для 140 МВт сонячних електростанцій та побудували під ключ 105 МВт сонячних електростанцій. Починаючи з 2020 року ми зробили кілька власних інвестицій у наземні та дахові сонячні електростанції. Наразі Авенстон працює в Україні, і у нас є плани розширити свою діяльність на Східну Європу».

Які ваші проєкти були найпомітнішими?

«У нас зібране гарне портфоліо з проєктами в різних куточках України. Потужності побудованих нами сонячних електростанцій знаходяться в діапазоні від десятків кіловат до десятків мегават. Наприклад, сонячна електростанція «Катеринівка» з потужністю 13,5 МВт була побудувана для іноземного інвестора, який прийшов на український ринок сонячної енергії. Сонячна електростанція «Комишувате-2» з потужністю 3,2 МВт була побудована для місцевого інвестора для продажу електроенергії по схемі «зеленого» тарифу. Інші десятки сонячних проектів були побудовані нами на землі або на дахах з використанням кристалічних або тонкоплівкових фотоелектричних модулів і висококласних сонячних інверторів. Цього року наші зусилля зосереджено в основному на дахових фотоелектричних системах, що встановлюються для повного або часткового покриття енергоспоживання наших клієнтів. Зазвичай типові потужності для таких проектів становлять від 100 кВт до 1 МВт».

Чи є у вас діяльність чи перші проєкти в секторах, що розвиваються?

«Наша компанія має досвід технічного консультування клієнтів, які були зацікавлені у створенні плаваючих фотоелектричних систем. Крім того, ми серйозно думаємо про сільськогосподарські PV та BESS+PV рішення. Найперспективнішою технологією для ринкового впровадження, на мою думку, є поєднання сонячної енергії з накопиченням енергії. Наш інженерний відділ вже тестує нові рішення і планує вибрати найкращі з них для впровадження в наших майбутніх проєктах. Авенстон має власні продукти на основі сонячних навісів і наземних установок «Схід-Захід». Останні рішення мають бути використані у наступному проєкті компанії».

1 МВт – за змінним струмом чи постійним? Роз’яснення НКРЕКП

Компанія АВЕНСТОН отримала лист-роз’яснення від НКРЕКП важливого для інвесторів питання щодо механізму обрахунку встановленої потужності для об’єктів, що виробляють електричну енергію з енергії сонця та належать юридичним особам.
Дізнатися більше

Світові інвестиції у відновлювані джерела енергії

Для скорочення викидів вуглецю й обмеження таким чином глобального потепління потрібно збільшення обсягу світових інвестицій у відновлювані джерела енергії (ВДЕ). Скільки ж вкладається в цей сектор і як ці фінанси розподіляються у всьому світі? Які перспективи інвестування у ВДЕ в Україні?
Дізнатися більше

«Мала енерготранзиція»

Експертна думка наразі єдина – нас очікує глобальна електрифікація від переходу на ВДЕ та пов’язані з нею перетворення інфраструктури у всіх сферах. Найпотужнішим драйвером цих процесів стане подальший розвиток сонячної електрогенерації. Які явні та приховані фактори спонукатимуть до таких змін?
Дізнатися більше

До питання розвитку сонячної енергетики в Казахстані

Коментарі Дмитра Лукомського для казахського республіканського ділового тижневика "КУРСІВ'" з приводу перспектив розвитку галузі сонячної енергетики в цій країні
Дізнатися більше