Експертна думка Дмитра Лукомського у підкасті Energy Club

Публікуємо стенограму випуску:

Ринок сонячної енергетики в Україні переживає етап трансформації. Аналіз світових трендів підтверджує, що сонячна енергетика рухається у бік розподіленої генерації з активною участю у процесі виробництва електричної енергії самих споживачів. За прогнозами аналітиків компанії АВЕНСТОН в Україні в період з 2020 по 2025 роки зростатиме частка сонячних електростанцій призначених для власних потреб, які не будуть вимагати складних процедур для роботи по «зеленому тарифу». Також набиратимуть все більшої популярності комерційні дахові ФЕС.

Коментар Генерального директора АВЕНСТОН Дмитра Лукомського:

«Ми бачимо перспективи не приватних дахових електростанцій, а саме комерційних дахових електростанцій. Пов’язано це в першу чергу з тим, що в Україні змінюється законодавство, яке регулює сферу сонячної електроенергетики, але ці зміни ще не є завершеними. Тому, на сьогодні, для стабільної роботи сонячної електростанції та продажу електроенергії по «зеленому тарифу», найбільш прогнозованим та зрозумілим сегментом є саме сегмент дахових сонячних електростанцій, а також наземних — до 1 МВт.

З точки зору системи енергогенерації України та наближення електрогенерації до споживача (розподіленої сонячної генерації), найбільш перспективними є саме дахові установки. Власне, ці ж тренди ми бачимо і в усьому світі. Наша країна відставати від світових тенденцій не буде. Дуже важливою перевагою саме сонячних дахових установок у порівнянні з наземними є той факт, що у випадку з даховими установками електрогенерація є максимально наближеною до місця споживання. Будь-який об’єкт, який має дах, швидше за все має власне споживання (будівля, цех, склади, торгові приміщення). Отже, установка сонячних батарей на такі об’єкти матиме економічну доцільність навіть без будь-яких заходів державної підтримки.

За нашими розрахунками, при сьогоднішній вартості електроенергії для промислових підприємств, у разі установки дахової сонячної електростанції, яка працюватиме на власне споживання електроенергії (тобто заміщатиме власне споживання без продажу в зовнішні мережі), її окупність буде становити менше 10 років. Враховуючи тренди на зростання вартості традиційної електроенергії та постійне здешевлення сонячних батарей та комплектуючих, ми прогнозуємо, що період окупності таких установок буде знижуватись, та відповідно відбуватиметься підвищення  їхньої привабливості та збільшення кількість інсталяцій».

Про Energy Club. Інформаційно-аналітична платформа Energy Club – амбіційний проект фахівців енергетичного ринку України. Клуб було засновано у 2016 році з метою сприяння створенню привабливих умов розвитку та залучення інвестицій до енергетичної галузі. Дмитро Лукомський про Energy Club: «В межах заходів клубу нові учасники знаходять потенційних партнерів та однодумців. В дискусіях під час зустрічей народжуються рішення з проблемних питань ведення бізнесу, зокрема податкової системи, дозвільних процедур; відточуються законодавчі правила роботи на енергоринку».

Основи сонячної енергетики для бізнесу

Комерційні сонячні електростанції можуть реально змінити ваш бізнес. Якщо ви шукаєте енергоефективну альтернативу, щоб скоротити рахунки за електроенергію, сонячна енергія може стати хорошим вибором.
Дізнатися більше

1 МВт – за змінним струмом чи постійним? Роз’яснення НКРЕКП

Компанія АВЕНСТОН отримала лист-роз’яснення від НКРЕКП важливого для інвесторів питання щодо механізму обрахунку встановленої потужності для об’єктів, що виробляють електричну енергію з енергії сонця та належать юридичним особам.
Дізнатися більше

Прогнозування генерації від змінної відновлюваної енергії (variable renewable energy)

Прогнозування стає вирішальним інструментом для економічно ефективної інтеграції ресурсів змінної відновлюваної енергії (variable renewable energy, VRE), таких як вітер і сонячна енергія, в локальні, регіональні і національні енергосистеми.
Дізнатися більше

Що таке сонячні електростанції BIPV?

BIPV (абревіатура від англійського Building-integrated photovoltaics) – це сонячні електростанції (СЕС), які інтегровані в будівлі (споруди), виконуючи при цьому крім свого безпосереднього призначення – генерації електроенергії
Дізнатися більше