Дахові сонячні електростанції в Україні

Дахові сонячні електростанції для юридичних осіб — це надійна довгострокова інвестиція, яка може бути ефективною як через використання «зеленого» тарифу і продажу електроенергії в мережу, так і шляхом зменшення власних витрат на купівлю електроенергії з мережі при використанні сонячної електроенергії на власне споживання.

Враховуючи вартість кіловат-години для комерційних підприємств та промисловості (і динаміку її зростання), остання опція ставатиме все більш економічно доцільною, стимулюючи подальший розвиток сегменту комерційних дахових СЕС. Світові тренди також підтверджують великі перспективи та подальше зростання кількості дахових сонячних електростанцій в Україні.

Одне з ключових умов успішної імплементації проєкту дахової сонячної електростанції — це якісне проєктування таких об’єктів. Серед компаній, які професійно займаються установкою СЕС на дахах, а також відповідально і якісно керують такими проєктами — компанія АВЕНСТОН. Власна проєктна група має достатній досвід проєктування дахових електростанцій, який ще більше посилюється завдяки наявності власного сервісного підрозділу. Ми пропонуємо послуги по проєктуванню та монтажу дахових сонячних електростанцій на будівлях та спорудах будь-якого типу та складності.

Переваги дахових сонячних електростанцій

Розподілена електрогенерація на основі дахових СЕС має значні переваги як точки зору мереж, так і з точки зору всього суспільства. Сонячні електростанції середнього розміру та потужності дуже часто встановлюють на дахах, що забезпечує певні переваги:

  • Можливість уникнути досить тривалої процедури, пов’язаної з оформленням документів і проходженням процедури щодо відведення земельної ділянки під потреби відновлюваної енергетики.
  • За рахунок цього прискорюється загальний цикл проєкту, що дозволяє заощадити на бюджеті.
  • Оптимальне рішення для випадків, коли власник ділянки відчуває дефіцит площі і прагне зберегти первісне призначення земель сільськогосподарського призначення.
  • Сонячні панелі менше страждають від затінення високими будинками або деревами в разі розміщення станції в межах населеного пункту або близько зелених насаджень.

Економічна ефективність дахових сонячних електростанцій

Дахові сонячні електростанції мають великі перспективи на майбутнє навіть без застосування таких заохочувальних інструментів як «зелений» тариф.

Основна економічна перевага дахових СЕС — електроенергія виробляється там, де вона споживається, і тоді, коли вона необхідна. Наприклад, в офісних приміщеннях влітку кондиціонери працюють в той час, коли спостерігається найбільший потік сонячної енергії. Після установки сонячної електростанції для власника будівлі в літній період значно зменшуються витрати на охолодження і кондиціонування. Також можна забезпечити надійне безперебійне живлення для будинку і підвищити якість електропостачання, додатково встановивши акумулятори, вартість яких постійно падає.

Ціни на електроенергію час від часу продовжують коливатися, таким чином, складно розрахувати витрати на електроенергію за певний період часу. Проте, коли мова йде про електрику, вироблену «сонячними дахами», ціну на вироблену електроенергію можна легко визначити. Фактично можна навіть спрогнозувати вартість вироблення електроенергії ще на 10-20 років. Тобто це надійна інвестиція. Крім того, вартість експлуатації дахових сонячних електростанцій стабільна та відносно низька, завдяки мінімальній потребі в обслуговуванні.

Дахові електростанції можуть бути встановлені на даху будь-якого типу. Таким чином, людям не потрібно звільняти землю або вкладати кошти у покупку додаткової землі для встановлення сонячних панелей. Крім того, панелі забезпечують додатковий захист даху будівлі, на якому вони встановлені.

 

строительство крышных солнечных электростанций

Перспективи та можливості дахових ФЕС

ФЕС для дахів мають великі перспективи оскільки знижують витрати бізнесу на оплату електрики та знімають проблему раптових відключень або збоїв енергопостачання. Дахові фотоелектричні системи електропостачання — це виробництво електроенергії безпосередньо поблизу місця її споживання.

Одним з найбільш вигідних якостей сонячних батарей на даху в літній період є те, що вони виробляють електроенергію, що живить кондиціонери в приміщенні. При яскравому сонці, коли є необхідність охолодити приміщення за допомогою систем кондиціонування повітря, спостерігається максимальна інсоляція та максимальна.

Наша компанія допоможе Вам ефективно задіяти весь потенціал вільного простору даху для генерації безкоштовної електроенергії!

 

Термін служби дахових сонячних електростанцій становить понад 25 років, а окупність в природних умовах України — близько 4-7 років. Після виходу на точку окупності власник СЕС буде отримувати від сонячних батарей на даху практично безкоштовну енергію. При правильній експлуатації заміна або ремонт обладнання можуть знадобитися не раніше, ніж через 15 років і лише для контролерів та інверторів.

Сонячні панелі вимагають мінімального обслуговування і можуть бути встановлені на дахах будь-якого типу, головне правильно підібрати систему кріплень. Це виключає витрати на покупку або звільнення земельної ділянки. Також сонячні батареї для даху служать захистом від атмосферних явищ.

Вкладення грошей в сонячну електростанцію є вигідним та ефективним рішенням. Після установка сонячних панелей на даху та запуску станції починається економія на енергопостачанні, що збільшує прибуток підприємства. Такі розумні інвестиції збільшують рентабельність Вашого бізнесу, і довгі роки стабільно служать на благо компанії.

Послуги АВЕНСТОН включають проєктування, постачання обладнання, будівництво та запуск ФЕС! Також ми здійснюємо моніторинг та технічне обслуговування СЕС для дахів упродовж всього терміну експлуатації.

Наш професійний підхід від початку реалізації проєкту до введення готового об’єкта в експлуатацію та подальшого обслуговування, забезпечує стабільну роботу енергосистеми, яка приносить пасивний дохід клієнтам довгі роки!

Авенстон пропонує послуги по виконанню усього комплексу інженерних та будівельних робіт по реалізації дахових ФЕС на комерційних та промислових об’єктах: оцінка придатності даху, розробка робочого проєкту, постачання обладнання та матеріалів до місця будівництва, будівельні та електромонтажні роботи, підключення сонячної електростанції до мережі.

Ми будуємо дахові сонячні електростанції на будівлях різного призначення: торгові центри, заводи, цехи, склади, ангари, будівлі сільськогосподарського призначення, будівлі фермерського призначення, автопарки, навіси, заклади освіти та відпочинку. Нами накопичений великий досвід в проведенні проєктування, виконання повного комплексу будівельно-монтажних робіт, а також подальшого обслуговування дахових СЕС різного типу — від невеликих (малої потужності) приватних сонячних електростанцій до комерційних, великих сонячних електростанцій, чия потужність досягає мегаватів. Крім того, нами реалізовані проєкти, в яких сонячні панелі були локалізовані на дахових поверхнях різних будівель.

Етапи реалізації проєктів дахових ФЕС для бізнесу компанією АВЕНСТОН

  1. Передпроєктні роботи
  2. Проєктування
  3. Постачання обладнання на будівельний майданчик
  4. Будівництво та встановлення обладнання
  5. Введення в експлуатацію та навчання персоналу замовника
  6. Моніторинг та сервісне обслуговування

Переваги установки сонячних батарей на дах для бізнесу

Бізнес отримує багато переваг, встановлюючи сонячні батареї на дах свого підприємства. Будь то тваринницька ферма або виробничий цех, торговий центр або офісна будівля, супермаркет або ринок. Територія даху зазвичай не використовується, але її так чи інакше доводиться обслуговувати та ремонтувати. Нижче Ви можете ознайомитися з частиною переваг дахових СЕС:

1. Генерація екологічно чистої та безкоштовної енергії.

Будь-яка людина на планеті має доступ до сонячного випромінення. Вам не доведеться платити за використання цього невичерпного ресурсу. Крім того, Ваше підприємство зменшить свій вуглецевий слід та стане в один ряд з найбільшими корпораціями, які вже сьогодні піклуються про збереження навколишнього середовища.

2. Зниження витрат на енергопостачання підприємства та енергонезалежність

Пасивний дохід від сонячної генерації полягає в тому, що бізнес економить на рахунках за електрику із зовнішньої мережі. При цьому споживання енергії відбувається там же де вона виробляється, що зменшує втрати та підвищує продуктивність СЕС. Плюс до всього установка дахової сонячної станції дозволяє отримати деяку енергонезалежність, що особливо актуально в місцях з нестабільним зовнішнім енергопостачанням.

3. Низька потреба у технічному обслуговуванні та довгий термін служби

Професійний підхід до будівництва та подальшого обслуговування сонячної електростанції забезпечує невибагливість використання та довговічність служби. Продуктивність та ефективність станції залежить від того, наскільки професійно та якісно був виконаний кожен етап будівництва. Важливо щоб досвідчений підрядник правильно підібрав обладнання та правильно його встановив.

4. Розташування на даху допомагає уникнути затінення сонячних панелей

Максимальна ефективність панелей можлива при відсутності об’єктів затінення, тому дахи будівель та споруд є оптимальним місцем для їх розміщення.

5. Максимальна інсоляція збігається з режимом максимального навантаження підприємства

Біологічні ритми людей збігаються з сонячним ритмом. Все наше життя підпорядковане чергуванню дня і ночі. Відповідно й режим роботи підприємства найчастіше підлаштовується під добових рух Сонця. Основне споживання відбувається у світлий час доби, коли на землю потрапляє максимальна кількість сонячної радіації, а значить і генерація електрики максимальна. Що стосується підприємств, у яких цілодобовий режим роботи — їм вигідно застосовувати системи накопичення енергії, щоб використовувати накопичену електрику в темний час доби.

6. Територія покриття

Чим більше сонячних панелей — тим продуктивніша енергосистема і тим більшу площу вона займає. Невикористаний простір даху зручно використовувати з користю для бізнесу.

7. Безшумність та захист покрівлі

Сонячна генерація — це сама «мовчазна» й невідчутна для людини генерація з усіх видів відновлюваних джерел енергії. Крім того, розміщення панелей на даху дозволяє захистити покрівлю від негативного впливу вітру, дощу та інших природних явищ.

преимущества авенстон

 

Блок питання-відповідь

Навіщо встановлювати сонячну електростанцію на дах?

Установка сонячних панелей на дах підприємства дозволяє отримувати додатковий дохід з вільної площі даху. Вироблені таким чином кіловат-години власник СЕС використовує для власних потреб або продає в зовнішню електричну мережу за спеціальним «зеленим» тарифом.

Що впливає на термін окупності сонячної електростанції для даху?

Перш за все це правильно виконані розрахунки та підбір обладнання. Сьогодні спостерігається величезний вибір панелей з різними технологіями виробництва. Інженери АВЕНСТОН володіють глибокою експертизою в сонячних батареях. Ми налагодили роботу з надійними постачальниками та виробниками обладнання. Зв’яжіться з нами, і ми запропонуємо Вам найоптимальніше рішення.
Також велике значення має регіон, в якому знаходиться станція. Якщо умови сприятливі, тоді продуктивність та ефективність роботи буде вищою, що прискорить окупність СЕС.

Які покрівлі підходять для монтажу сонячних панелей на дах?

Головне правило — покрівля повинна бути досить міцна, щоб витримати вагу модулів та конструкцій. Зазвичай це не буває проблемою, оскільки правильно спроєктовані дахи будівель витримують додаткові навантаження в 100 кг/м². Сонячна система додасть всього 9-13 кг/м², тому цілісність покрівлі не постраждає. Крім того, для полегшення конструкції, майже всі елементи кріплення виконуються з алюмінію. Дахи будівель бувають двох типів: скатні та плоскі. Обидва типи підходять для монтажу сонячних панелей. А ось матеріал даху відіграє значну роль у способі та можливості встановлення сонячних панелей. Найскладніше монтувати на шифер та дерев’яну покрівлю. Водночас черепична або металева покрівля є хорошим місцем для встановлення сонячних батарей. Враховується також вік даху. Оскільки масив сонячних модулів має термін експлуатації близько 25 років, необхідно переконатися, що не доведеться завчасно демонтувати СЕС, щоб полагодити дах.

Якщо у Вас залишилися питання — зв’яжіться з нами та ми з радістю дамо на них відповіді! +380 (66) 508-07-64, commerce@avenston.com

 

Ключові напрямки діяльності Авенстон

Промислові сонячні електростанції

Будуємо мережеві промислові сонячні електростанції для продажу електроенергії в мережу по договорам PPA та через систему аукціонів. Наземні сонячні електростанції "під ключ" - проєктування, генпідряд, підключення до мереж.
Дізнатися більше

Комерційні сонячні електростанції

З 2010 року виконуємо повний комплекс робіт по розробці проєктів, будівництву та сервісному обслуговуванню сонячних фотоелектричних електростанцій всіх типів. Величезний практичний досвід будівництва сонячних електростанцій для бізнесу.
Дізнатися більше

Плавучі сонячні електростанції

Ми пропонуємо всі необхідні послуги та інноваційні рішення для впровадження плавучих сонячних електростанцій (FPV) в Європі та на Близькому Сході. Технічні консультації, проектування та послуги EPC під ключ.
Дізнатися більше

Системи накопичення електроенергії

Повний спектр послуг по впровадженню технологій зберігання енергії (BESS) для сонячних електростанцій та інших об'єктів ВДЕ, промисловості і комерційного сектора. Проєктування, будівництво та введення в експлуатацію систем накопичення енергії.
Дізнатися більше

Обладнання для сонячних електростанцій

Авенстон має багаторічний досвід у постачанні обладнання і матеріалів на будівельні майданчики проєктів ВДЕ. Вартість обладнання та вибір оптимального графіка доставки можуть бути ефективно оптимізовані фахівцями нашої компанії.
Дізнатися більше

Системи резервного живлення та ДБЖ

Надаємо послуги з встановлення сучасних джерел безперервного та резервного живлення для комерційних підприємств. Проєктування, встановлення і сервіс ДБЖ малої та середньої потужності. Резервні системи електропостачання.
Дізнатися більше

Експлуатація і сервіс сонячних електростанцій

Подовжуємо термін служби об'єктів ВДЕ, збільшуємо їхню прибутковість, оптимізуємо продуктивність та експлуатаційну доступність, знижуємо операційні витрати. Планове та позапланове технічне обслуговування, гарантія, сервіс.
Дізнатися більше

Додаткові інжинірингові послуги

Авенстон надає окремі послуги, повʼязані з технічними аспектами реалізації проєктів в галузі відновлювальної енергетики: моделювання, техніко-економічне обгрунтування, проєктування, монтажні та електромонтажні роботи.
Дізнатися більше