СЕС «Озерна» — додаткові 10 МВт для ВДЕ України

Навесні цього року нашею командою з компанії РЕНТЕХНО була введена в експлуатацію нова сонячна електростанція у Львівській області — СЕС «Озерна». Головне завдання установки — виробляти електроенергію близько 11 000 000 кВт*год у рік із сонячного випромінювання та продавати її у мережу за “зеленим” тарифом. Робота, яку ми виконали складалася з декількох етапів:

  • Техніко-економічне обґрунтування проєкту;
  • Проєкт планування території;
  • Проєктування наземної сонячної електростанції;
  • Закупівля і поставка на будівельний майданчик необхідного обладнання та комплектуючих;
  • Пусконалагоджувальні роботи;
  • Навчання обслуговуючого персоналу.
  • Планування і проєктування СЕС
солнечная электростанция

Планування і проєктування СЕС

Нерівномірний нахил будівельного майданчика, а також змінний рельєф з перепадом висоти більше 40 метрів стали однією з головних особливостей електростанції. Її розміщення на складній ділянці площею близько 20 га вимагало ретельного зваження всіх деталей. Важливо було врахувати, що несучі металоконструкції для сонячних панелей будуть розміщуватися на ділянках з різним кутом нахилу. Наші фахівці підібрали такий кут нахилу сонячних батарей, при якому забезпечується оптимальне поглинання сонячного випромінювання. Відстань між рядами вибрано таким, щоб уникнути затінення панелей.

Нами були виконані всі необхідні розрахунки та успішно спроєктована сонячна електростанція «Озерна». Тут важливо відзначити, оскільки довелося розбити всю територію на окремі ділянки, фактично були спроєктовані 10 сонячних електростанцій, де кожна мала свій генплан, схему комутації інверторів, унікальну кабельну мережу та інше. Це вже другий досвід фахівців групи компаній у проєктуванні СЕС на топологічно непростих ділянках. Першим об’єктом зі складною топологією стала наземна сонячна електростанція «Цекинівка-2».

Крім того, проєктуючи електростанцію «Озерна», ми зіткнулися з сильною неоднорідністю ґрунтів, яку показали інженерно-геодезичні та інженерно-геологічні дослідження. Це ускладнювало роботу, оскільки перед початком будівництва замовник провів геопланування ділянки та прибрав частину рослинного шару, що стримує ґрунт від сповзання по схилу. Що означало — для установки опорних металоконструкцій необхідно використовувати різні типи пальових фундаментів (4 типи). Також, проєктом було передбачено дворядні опорні конструкції, для найкращого розміщення сонячних панелей. А на деяких дільницях був випробуваний новий підхід — чотирирядна конструкція з альбомною орієнтацією сонячних фотоелектричних модулів.

солнечная электростанция генплан

Обладнання та комплектуючі для сонячної електростанції

Групою компаній РЕНТЕХНО було виконано закупівлю та постачання імпортного обладнання та комплектуючих для станції «Озерна». Було закуплено 37,5 тисячі полікристалічних кремнієвих сонячних модулів. Крім того, ми запроєктували та поставили високотехнологічні стрінгові інвертори від компанії SMA потужністю 60 кВт, які є одними з найсучасніших та ефективних у своєму класі. Все обладнання для будівництва СЕС було поставлено на будівельний майданчик замовника у повному комплекті, включаючи комутаційні електричні щити постійного струму німецького виробництва.

Ми знаємо, як забезпечити проєкти будь-якої потужності найбільш високоякісним обладнанням для сонячних електростанцій з найпривабливішими умовами постачання.

Налагодження і запуск станції

Попри сезон дощів та складність погодних умов, швидкість з якою були виконані будівельні та монтажні роботи можна назвати рекордною, особливо для настільки масштабного проєкту. Нашими інженерами був виконаний весь комплекс пусконалагоджувальних робіт, який включав підготовку до промислової експлуатації інверторів та проведення робіт щодо встановлення параметрів, а також проведення навчання персоналу, що буде обслуговувати станцію.

Також у проведенні пусконалагоджувальних робіт брали участь висококласні інженери компанії SMA Solar Technology AG. Це було необхідно, оскільки на станції встановлені мережеві інвертори від компанії SMA, об’єднані в кластери. Наша група компаній давно і плідно співпрацюють з SMA Solar Technology та використовують їх обладнання у проєктах сонячних електростанцій з 2012 року.

***

АВЕНСТОН почала свою діяльність у 2007 році під брендом SolarUA. Тоді компанія займалась виробництвом фотоелектричних компонентів в рамках інвестиційних проєктів України і США. Згодом, у 2010 році, для реалізації генеральних підрядів об’єктів сонячної енергетики була заснована компанія РЕНТЕХНО. Після прийняття у 2011 році закону про «зелений» тариф компанія РЕНТЕХНО сфокусувалася на проєктах промислових СЕС (2012 рік). Розширивши свою діяльність системним постачанням обладнання для сонячних електростанцій, була утворена нова компанія групи РЕНТЕХНО ПРАЙМ. Коли у 2018 році почався справжній БУМ сонячної енергетики, було вирішено заснувати нову енергокомпанію групи — АВЕНСТОН, яка змогла прийняти всі виклики ринку, об’єднавши в собі знання, досвід та навички 10-ти річного періоду роботи на ринку сонячної енергетики України.

Енергетична транзиція: Нові виклики для операторів мереж

Досягнутий рівень розвитку технологій видобутку енергії з відновлюваних джерел (ВДЕ) та наявний ступінь їх проникнення на ринок завдяки зниженню собівартості ВДЕ-генерації вже зараз суттєво впливає на енергетичну інфраструктуру.
Дізнатися більше

Сім вражаючих будівель з BIPV системами

Майбутнє - за сонячними BIPV системами! Ми пропонуємо вам переконатись у цьому на прикладах найдивовижніших сонячних будівель Європи.
Дізнатися більше

Мала сонячна енергетика – фактори зростання

Глобальному впровадженню відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) неабияк сприяє розвиток PV-генерації всіх рівнів потужності
Дізнатися більше

Аграрноенергетичний бізнес – локомотив економіки України

За оцінками фахівців АВЕНСТОН, розвиток технологій агрівольтаїки є високоефективним напрямком оптимізації роботи енергосистеми нашої країни в умовах зростання частки змінної генерації за допомогою ВДЕ. Тому компанія прийняла рішення про стратегічний рух в напрямку проєктів що об'єднують передові технології.
Дізнатися більше