Калькулятори генерації сонячної електростанції

У нашу компанію часто звертаються з питанням, чому у нас на сайті немає спеціалізованої сторінки “Калькулятор генерації сонячної електростанції”. Справа в тому, що фахівці Авенстон давно і ретельно вивчили це питання і прийшли до певних висновків, результатами яких ми хочемо поділитися з вами.

Почнемо з визначень. Зазвичай, коли обговорюється “Калькулятор сонячної генерації” мова йде про спрощений інструмент для попереднього розрахунку планової генерації електричної енергії за допомогою сонячної електростанції. Таких калькуляторів дуже багато в мережі. Вони є майже у кожної компанії, яка займається або хоче займатися монтажем сонячних електростанцій. З їх допомогою можна моделювати цільові параметри сонячної електростанції, такі як її розміщення (дахова або наземна), тип (мережева, гібридна, автономна), потужність, орієнтацію в просторі і географічне положення, а в результаті розрахунків – отримати прогнозні дані по генерації електроенергії (помісячно, подобово або сумарно за заданий період часу, наприклад, за рік). Іноді в калькуляторах сонячних батарей може бути присутнім фінансовий розділ, який покаже приблизні цифри необхідних інвестицій (вартість сонячної електростанції), дані по очікуваної економії або по доходу (у разі продажу електроенергії за “зеленим” тарифом) та терміну окупності таких інвестицій.

У чому ж причина популярності цього інструменту? Справа в тому, що практично кожен калькулятор сонячної електростанції дозволяє людям, які цікавляться питанням сонячної енергетики, досить швидко і точно змоделювати цільову систему і отримати відповіді на свої запитання. Найчастіше це можуть бути такі: “Яка площа потрібна для розміщення ХХХ кВт сонячних батарей?”, “Скільки сонячних модулів я зможу встановити на ХХХ кв.м. даху?”, “Яка різниця в генерації від однакових сонячних електростанцій, розташованих в різних регіонах України?”, “Яка ціна сонячної електростанції з потрібними параметрами?” і багато інших.

Отримати в одному місці швидкі відповіді на прості запитання – це досить зручно. За допомогою доступних онлайн-калькуляторів можна протягом декількох секунд розрахувати орієнтовний виробництво електроенергії від сонячних електростанцій з різними параметрами, такими як площа фотопанелей і кут нахилу, а також дізнатися необхідну ємність акумуляторів для забезпечення необхідної автономності. Крім того, такі калькулятори нерідко дозволяють миттєво розраховувати попередню вартість об’єкта, оцінити економічний ефект і термін повернення вкладених коштів, а результати розрахунку – відправляти на зазначену вами електронну пошту. Так в чому ж підступ і які недоліки ви отримуєте разом з незаперечними плюсами? Про це ми поговоримо нижче.

Хоча калькулятор сонячної електростанції і є для багатьох першим кроком до власної сонячної електростанції, він не дає точних відповідей. Зазвичай сумлінні компанії явно вказують, що результати, які генеруються їх калькуляторами сонячних електростанцій, є орієнтовними і в дійсності будуть відрізнятися від отриманих розрахункових значень. Справа в тому, що точний розрахунок параметрів сонячної електростанції вимагає врахування великої кількості вихідних даних, які просто нереально зібрати в одному місці і автоматизувати розрахунки таким чином, щоб вони виконувалися без участі кваліфікованого інженера. Вироблення електроенергії за допомогою сонячної електростанції залежить від багатьох чинників як, наприклад, бренди і типи застосовуваного в її складі обладнання, а також майбутніх метеоумов експлуатації цієї системи. Крім того, технології удосконалюються і обладнання постійно змінюється як за своїми технічними параметрами, так і за вартістю. Для того щоб підтримувати Калькулятор сонячної генерації в актуальному стані, необхідні великі трудовитрати, які зазвичай не під силу невеликим монтажним компаніям. В результаті користувач отримує або відразу неточні дані, або спеціально поліпшені, але недостовірні показники.

Щоб уникнути некоректних даних і застрахуватися від неправильних висновків ми рекомендуємо користуватися перевіреними інструментами, які розроблені незалежними організаціями або науковими інститутами. Тільки вони мають необхідні ресурси для технічної підтримки своїх продуктів і можуть гарантувати достовірність результатів. Ми вже розглядали деякі з них в статті “Інструменти для моделювання сонячних електростанцій“. Звичайно, дуже часто робота з цими інструментами вимагає знання англійської мови і наявності деякої технічної бази, що ускладнює їх широке поширення на нашому ринку.

З іншого боку, у компаній, що активно працюють на ринку сонячної енергетики України вже давно накопичився величезний практичний досвід як передпроектних розрахунків і параметрів сонячних електростанцій, так і величезні масиви фактичних даних, які підтверджують або спростовують результати теоретичних розрахунків. Тому ми пропонуємо не користуватися ненадійними даними з безлічі калькуляторів сонячних електростанцій, а звертатися до компаній, які із задоволенням нададуть вам всі необхідні розрахунки на більш високому технічному рівні. Причому, такі розрахунки вже давно стали абсолютно безкоштовними. Будь-який потенційний замовник сонячної електростанції може легко запросити кілька техніко-економічних розрахунків від різних компаній і порівняти їх між собою. Попередні розрахунки генерації або вартості вам нададуть в найкоротші терміни. А більш точні значення прогнозної генерації можуть бути розраховані за вашим індивідуальним запитом після детального обговорення і узгодження всіх вихідних даних вашого проекту. Не важливо, чи потрібно вам визначити взаємозалежність обсягу виробленої електроенергії та інвестицій для сонячної електростанції, що продає електроенергію в мережу, або працює на власні потреби, найправильнішим варіантом буде звернення за консультацією до професійних інсталяторів.

Раніше ми користувалися власним калькулятором сонячної електростанції і навіть розробили кілька поколінь цього інструменту. Але з часом ми зрозуміли його неефективність в порівнянні з професійними рішеннями від спеціалізованих інститутів. Саме з урахуванням вказаних вище міркувань ми прийняли рішення відмовитися від власного онлайн калькулятора сонячної генерації на користь живого спілкування з клієнтами і обговорення всіх деталей майбутнього проекту. Тим більше, що індивідуальні прогнози, підготовлені нашими інженерами з використанням найактуальніших версій сучасного програмного забезпечення, сонячних симуляторів і інструментів для технічного моделювання завжди виходять більш якісними і достовірними.

Для отримання індивідуального прогнозу генерації, вартості або будь-яких інших параметрів майбутньої сонячної електростанції, будь ласка, звертайтеся в компанію Авенстон. Наші співробітники проконсультують вас і підберуть для вас найбільш оптимальні варіанти. А отриманий в результаті розрахунок буде максимально близький до реальності, враховуючи не тільки суху теорію, а й результати понад 10 років інтенсивної експлуатації вже побудованих нами сонячних електростанцій.

 

Ключові напрямки діяльності Авенстон

Промислові сонячні електростанції

Будуємо мережеві промислові сонячні електростанції для продажу електроенергії в мережу по договорам PPA та через систему аукціонів. Наземні сонячні електростанції "під ключ" - проєктування, генпідряд, підключення до мереж.
Дізнатися більше

Комерційні сонячні електростанції

З 2010 року виконуємо повний комплекс робіт по розробці проєктів, будівництву та сервісному обслуговуванню сонячних фотоелектричних електростанцій всіх типів. Величезний практичний досвід будівництва сонячних електростанцій для бізнесу.
Дізнатися більше

Плавучі сонячні електростанції

Ми пропонуємо всі необхідні послуги та інноваційні рішення для впровадження плавучих сонячних електростанцій (FPV) в Європі та на Близькому Сході. Технічні консультації, проектування та послуги EPC під ключ.
Дізнатися більше

Системи накопичення електроенергії

Повний спектр послуг по впровадженню технологій зберігання енергії (BESS) для сонячних електростанцій та інших об'єктів ВДЕ, промисловості і комерційного сектора. Проєктування, будівництво та введення в експлуатацію систем накопичення енергії.
Дізнатися більше

Обладнання для сонячних електростанцій

Авенстон має багаторічний досвід у постачанні обладнання і матеріалів на будівельні майданчики проєктів ВДЕ. Вартість обладнання та вибір оптимального графіка доставки можуть бути ефективно оптимізовані фахівцями нашої компанії.
Дізнатися більше

Системи резервного живлення та ДБЖ

Надаємо послуги з встановлення сучасних джерел безперервного та резервного живлення для комерційних підприємств. Проєктування, встановлення і сервіс ДБЖ малої та середньої потужності. Резервні системи електропостачання.
Дізнатися більше

Експлуатація і сервіс сонячних електростанцій

Подовжуємо термін служби об'єктів ВДЕ, збільшуємо їхню прибутковість, оптимізуємо продуктивність та експлуатаційну доступність, знижуємо операційні витрати. Планове та позапланове технічне обслуговування, гарантія, сервіс.
Дізнатися більше

Додаткові інжинірингові послуги

Авенстон надає окремі послуги, повʼязані з технічними аспектами реалізації проєктів в галузі відновлювальної енергетики: моделювання, техніко-економічне обгрунтування, проєктування, монтажні та електромонтажні роботи.
Дізнатися більше