Хмарне майбутнє для PV-галузі України

Авторська колонка СЕО АВЕНСТОН Дмитра Лукомського на українському бізнес-ресурсі “Економічна правда” – про найгостріші питання галузі сонячної енергетики та погляд на ринок з точки зору реального сектору бізнесу. Це завжди корисний, актуальний та якісний матеріал, зумовлений власним досвідом та глибоким знанням ринку, його тенденцій та проблематики.

Основні тези

Бурхливий розвиток ВДЕ останніх років зумовлено впровадженням програми стимуляції розвитку галузі “Енергетична стратегія України до 2035 року”, що забезпечило зростання частки ВДЕ в енергетичному балансі нашої держави до 3,7%, що в грошовому еквіваленті складає понад 8%.

Один з найвищих в Євросоюзі “зелених” тарифів України (10-15 євроцентів за Вт) та зобов’язання держави купувати всю “зелену” електроенергію, сприяв стрімкому збільшенню потужностей об’єктів відновлювальної енергетики в Україні: утричі за три квартали 2019 року порівняно з 2018-м роком.

Однак, такі великі об’єми виробництва сонячної та вітрової генерації і відсутність достатньої кількості високоманеврових потужностей призвели до браку резервів енергосистеми для підтримки її сталості.

Це спровокувало введення змін у правила функціонування ринку ВДЕ: квотування на державну підтримку за видами генерації та інші суттєві суперечності, підігріті емоційними заявами чиновників, що призвело до виникнення нервової атмосфери в галузі.

Гравці ринку готові дати відсіч щодо можливих порушень міжнародних зобов’язань Україною перед інвесторами та заявили про готовність захищати свої права в міжнародному інвестиційному арбітражі.

Незважаючи на можливість таких змін, ринок продовжує рух до збільшення частки “зелених” потужностей. Однак, є чітке розуміння про виникнення нових тенденцій в галузі ВДЕ щодо розвитку тих чи інших напрямків. Щодо галузі сонячної енергетики, очікується розділення ринку PV-генерації на наступні чотири сектори:

    • проекти великої потужності, які працюватимуть за новою схемою державної підтримки аукціонів та квот;
    • проекти будь-якої потужності, інвестори яких отримали попередній договір на купівлю-продаж електроенергії (pre-PPA) у 2019 році;
    • проекти потужністю до 1 МВт, де інвестори зможуть продавати вироблену електроенергію за зниженим на 25% “зеленим” тарифом;
    • приватні прибудинкові електростанції до 50 кВт, які мають спрощену процедуру підключення до мережі.

Детальніше читайте в авторській колонці Дмитра Лукомського “Хмарне майбутнє для сонячних електростанцій в Україні” на бізнес-ресурсі “Економічна правда”.

Наш проєкт СЕС «Іванівка» у підручнику з фізики

Побудована у 2013 році сонячна електростанція «Іванівка» потрапила у підручник з фізики для 8 класів! Це сучасний проєкт, виконаний компанією нашої групи, який втілює в собі передові технології та найкращі тенденції в сонячній енергетиці!
Дізнатися більше

Зміни у світовій енергетиці неминучі

Дані про розвиток світової енергетики включно з відновлюваними джерелами енергії (ВДЕ), отримані в середині 2018 року, свідчать, що досягнуто важливої віхи – встановлена генеруюча потужність енергії із сонця і вітру перевищує один терават.
Дізнатися більше

До питання розвитку альтернативних джерел енергії

У сьогоднішніх реаліях зростаючих глобальних енергетичних проблем все більш актуальними стають питання переходу до альтернативних джерел енергозабезпечення.
Дізнатися більше

Фотовольтаїка. Перспективи і можливості в Україні

Про проблеми становлення галузі сонячної енергетики - в інтерв'ю з Дмитром Лукомським, кандидатом технічних наук, експертом по сонячній енергетиці.
Дізнатися більше