Що впливає на вартість сонячних енергосистем?

Існує багато факторів, які впливають на ціну, яку монтажник сонячних батарей пропонує інвестору фотоелектричної системи. Системи сонячної енергії є унікальним продуктом: ціна, яку ви платите, сильно залежить від ситуації та факторів, повʼязаних із конкретним використанням електроенергії (загальна потужність, графік споживання, тощо). Ось деякі з головних факторів, про які слід памʼятати, які можуть впливати і впливають на вартість систем сонячної енергії:

  • Розмір системи: чим більша ваша сонячна фотоелектрична система, тим дорожчою вона буде. Важливо зазначити, що середня ціна за одиницю сонячної енергії зменшується зі збільшенням розміру системи.
  • Тип фотоелектричної системи: мережеві, автономні та резервні системи сонячної енергії значно відрізнятимуться за ціною. Найдорожчими є системи з акумуляторами для зберігання енергії, тоді як мережеві рішення для власного споживання дешевші та відчутно мають менший період окупності.
  • Розташування: ціна також може відрізнятися залежно від регіону, що є результатом додаткових логістичних витрат.
  • Бренд і якість сонячної панелі: як і будь-який продукт або прилад, сонячні модулі бувають різної якості, яка може сильно залежати від марки.
  • Тип фотоелектричної панелі: конструкція сонячних модулів, які ви встановлюєте (як правило, монокристалічні, полікристалічні або тонкоплівкові) безпосередньо впливає на загальну якість усієї системи. Вища якість дорівнює вищим цінам.
  • Характеристики даху або ділянки: вартість встановлення сонячних панелей залежить не лише від обладнання. Підрядник також стягуватиме плату за складність монтажу, тому наявність складного висотного даху може збільшити вартість вашої системи. Наприклад, вартість монтажу конструкцій може відрізнятися в 3-4 рази при установці на скатному даху або на землі.
  • Оплата праці: усі постачальники сонячних батарей мають різні ставки за оплату праці. Ви можете заплатити більше за авторитетну та досвідчену компанію з кращими відгуками та коротшим графіком встановлення. Але часто воно того варте.
  • Дозволи та підключення: оплата дозволів і плата за підключення до мережі трохи додати до вашої загальної ціни установки сонячної енергії.

Найбільш очевидним і впливовим фактором у ціні, яку ви платите за установку сонячної панелі, є розмір системи, яку ви отримуєте. Це досить просто: більша PV система з більшою кількістю панелей коштуватиме більше грошей, ніж система з меншою кількістю панелей (і меншим енергоспоживанням). Однак система з більшою потужністю зазвичай має нижчу середню ціну за ват. Це як купівля їжі гуртом – загальна ціна вища, але ціна за одиницю нижча.

Памʼятайте, хоча більші сонячні енергетичні системи можуть коштувати дорожче, вони, швидше за все, заощадять вам більше грошей в довгостроковій перспективі. Якщо ви встановите більшу систему сонячної енергії, яка покриває все ваше споживання електроенергії, вам, можливо, доведеться заплатити більше відразу, але ви скоротите значні щомісячні витрати – ваш рахунок за комунальні послуги – і, як наслідок, заощадите більше грошей.

Позики на сонячні батареї з низькими відсотками стають все більш поширеними, що спрощує придбання системи сонячних панелей, яка може повністю компенсувати ваш рахунок за електроенергію та максимізувати вашу економію сонячної енергії.

Ми хотіли б навести деякі цифри та факти для ваших роздумів. Зараз капіталовкладення в будівництво мережевих комерційних сонячних електростанцій становлять приблизно 500 доларів США за 1 кВт. Окупність таких проектів знаходиться на рівні 3-4 років, а термін експлуатації – не менше 30 років. В результаті собівартість виробництва «сонячної» електроенергії становить близько 1 грн за кВт-год. В Україні лише за перше півріччя 2023 року в умовах війни з росією збудували десятки мегават дахових електростанцій. Ще десятки мегават знаходяться на стадії проектування.

Авенстон будує комерційні сонячні електростанції вже більше 10 років. Ми пропонуємо повний цикл реалізації проектів сонячної енергетики: консалтинг, розробка, проектування, будівництво, сервіс. Понад 100 МВт сонячних електростанцій було встановлено в усіх куточках України компанією Авенстон. Вас цікавлять проекти сонячної енергетики? Звертайтеся в нашу компанію!

 

Ключові напрямки діяльності Авенстон

Промислові сонячні електростанції

Будуємо мережеві промислові сонячні електростанції для продажу електроенергії в мережу по договорам PPA та через систему аукціонів. Наземні сонячні електростанції "під ключ" - проєктування, генпідряд, підключення до мереж.
Дізнатися більше

Комерційні сонячні електростанції

З 2010 року виконуємо повний комплекс робіт по розробці проєктів, будівництву та сервісному обслуговуванню сонячних фотоелектричних електростанцій всіх типів. Величезний практичний досвід будівництва сонячних електростанцій для бізнесу.
Дізнатися більше

Плавучі сонячні електростанції

Ми пропонуємо всі необхідні послуги та інноваційні рішення для впровадження плавучих сонячних електростанцій (FPV) в Європі та на Близькому Сході. Технічні консультації, проектування та послуги EPC під ключ.
Дізнатися більше

Системи накопичення електроенергії

Повний спектр послуг по впровадженню технологій зберігання енергії (BESS) для сонячних електростанцій та інших об'єктів ВДЕ, промисловості і комерційного сектора. Проєктування, будівництво та введення в експлуатацію систем накопичення енергії.
Дізнатися більше

Обладнання для сонячних електростанцій

Авенстон має багаторічний досвід у постачанні обладнання і матеріалів на будівельні майданчики проєктів ВДЕ. Вартість обладнання та вибір оптимального графіка доставки можуть бути ефективно оптимізовані фахівцями нашої компанії.
Дізнатися більше

Системи резервного живлення та ДБЖ

Надаємо послуги з встановлення сучасних джерел безперервного та резервного живлення для комерційних підприємств. Проєктування, встановлення і сервіс ДБЖ малої та середньої потужності. Резервні системи електропостачання.
Дізнатися більше

Експлуатація і сервіс сонячних електростанцій

Подовжуємо термін служби об'єктів ВДЕ, збільшуємо їхню прибутковість, оптимізуємо продуктивність та експлуатаційну доступність, знижуємо операційні витрати. Планове та позапланове технічне обслуговування, гарантія, сервіс.
Дізнатися більше

Додаткові інжинірингові послуги

Авенстон надає окремі послуги, повʼязані з технічними аспектами реалізації проєктів в галузі відновлювальної енергетики: моделювання, техніко-економічне обгрунтування, проєктування, монтажні та електромонтажні роботи.
Дізнатися більше