Сонячна енергетика для автомобільної галузі

Наша компанія має великий практичний досвід реалізації різноманітних проєктів з відновлюваної енергетики, в томи числі щодо будівництва комерційних сонячних електростанцій (СЕС) для бізнесу. Авенстон бачить великий та постійно зростаючий інтерес широкого кола підприємств до встановлення сонячних електростанцій та обладнання. Нижче розглядаються питання доцільності та перспективності використання фотоелектричних рішень для компаній з автомобільної галузі на прикладі таких підприємств, як автозаправні комплекси, автомийки та станції технічного обслуговування. 

Популярні напрямки впровадження технологій сонячної енергетики для комерційних підприємств наведені на сторінці “Приклади застосування сонячних електростанцій”. Звісно, у кожного власника СЕС наявна своя мотивація та бачення необхідності використання фотоелектричних рішень, і кожен з них по-різному уявляє результат. Наша головна роль як компанії-інсталятора полягає в тому, щоб направляти ці ідеї в правильному напрямку та допомагати клієнтам отримувати те, що вони хочуть, наскільки це можливо. Кожен проєкт – окрема особлива історія.

В Україні оператори АЗС мають різні історії успіху, пов’язані з сонячною енергією. Деякі з них давно встановили власні сонячні електростанції, оскільки діяв механізм “зеленого” тарифу, що дозволяло розглядати такі проєкти як інвестиційні навіть за умови доступності дешевої електроенергії з мережі. Ще одним гарним варіантом реалізації є встановлення PV панелей на сонячних трекерах. В такому випадку замовники керуються більше естетичною складовою та намагаються підкреслити статус своєї компанії та екологічний світогляд. На відміну від станцій на даху, рухомі трекери набагато привабливіші візуально та відразу помітні ззовні. Це дозволяє відвідувачам побачити, що компанія (наприклад, та ж АЗС або СТО) думає про майбутнє природи і намагається компенсувати шкоду навколишньому середовищу, повʼязану з використанням традиційного пального. Ну а сучасні історії з сонячними панелями, встановленими на дахах чи навісах, здебільшого мають відношення до використання ВДЕ підприємствами для власного споживання електроенергії.

Однією з головних економічно обгрунтованих причин встановлення сонячної електростанції сьогодні є зменшення витрат на електроенергію при зростанні комунальних тарифів. Щоб зробити це економічно та просто, використовуються сонячні електростанції для власних потреб, але все частіше встановлюються і більш дорогі та технічно складніші гібридні рішення з акумуляторами. В Україні через війну та відключення світла останній варіант став найактуальнішим і дуже популярним саме в останні місяці. Енергоефективність та енергозбереження – це розумні шляхи системного захисту навколишнього середовища. Але одночасно це також означає можливість використовувати дешевшу енергію, здобути енергонезалежність і отримати гнучкість у широкому сенсі. Фотоелектричні рішення мають позитивний вплив на навколишнє середовище, а також економічну ефективність, тому вони заохочують бізнеси розглянути цей варіант. Підвищення енергоефективності та енергозбереження стає стратегічним напрямком економічного та соціального розвитку в усьому світі в близькій перспективі та в майбутньому.

Повертаючись до питання використання сонячних батарей для АЗС, та станцій технічного обслуговування неможливо не відмітити беззаперечний потенціал для встановлення обладнання на дахах, паркінгах та зарядних пристроях для електромобілів. Звичайно, найпопулярнішими і найбільш економічно вигідними і досі є дахові установки. Але ще один спосіб використання сонячних панелей – встановлення їх на фасадах або дахах замість класичного покриття (BIPV – Building Integrated Photovoltaic). Популярність цієї технології зростає з кожним роком, незважаючи на деякі технічні та економічні обмеження, які можуть уповільнити цю тенденцію. Їх використання можливе, коли престиж, візуальна краса та естетика виходять на перший план і тоді вони приносять перевагу. Зі зниженням ціни за рахунок вдосконалення технологій вбудовані рішення будуть більш привабливими. Іншим хорошим варіантом є встановлення сонячних панелей на індивідуальній трекерній системі відстеження  поблизу будівлі, як вже було згадано вище. Це може бути гарним рішенням, якщо поблизу АЗС є, наприклад, вільна ділянка землі або газон, що мають гарну обзорність ззовні.

Безумовно, привабливість застосування рішень сонячної енергетики кожного дня зростає. Основний прогрес ми бачимо в поступовому збільшенні ефективності сонячних панелей, що дозволяє отримувати більше енергії з тієї самої площі за рахунок збільшення генерації електроенергії. Крім того, важливим чинником для більш широкого застосування PV технологій є постійний тренд на зниження цін на акумуляторні батареї. Дешеві та доступні накопичувачі енергії є ключовим фактором підтримки для впровадження малих і середніх гібридних та резервних фотоелектричних систем. Світові тенденції показують, що чиста, дешева і корисна сонячна електроенергія дуже приваблива для комерційних підприємств будь-якої галузі та розміру – від невеликих компаній до потужних підприємств.

 

Ключові напрямки діяльності Авенстон

Промислові сонячні електростанції

Будуємо мережеві промислові сонячні електростанції для продажу електроенергії в мережу по договорам PPA та через систему аукціонів. Наземні сонячні електростанції "під ключ" - проєктування, генпідряд, підключення до мереж.
Дізнатися більше

Комерційні сонячні електростанції

З 2010 року виконуємо повний комплекс робіт по розробці проєктів, будівництву та сервісному обслуговуванню сонячних фотоелектричних електростанцій всіх типів. Величезний практичний досвід будівництва сонячних електростанцій для бізнесу.
Дізнатися більше

Плавучі сонячні електростанції

Ми пропонуємо всі необхідні послуги та інноваційні рішення для впровадження плавучих сонячних електростанцій (FPV) в Європі та на Близькому Сході. Технічні консультації, проектування та послуги EPC під ключ.
Дізнатися більше

Системи накопичення електроенергії

Повний спектр послуг по впровадженню технологій зберігання енергії (BESS) для сонячних електростанцій та інших об'єктів ВДЕ, промисловості і комерційного сектора. Проєктування, будівництво та введення в експлуатацію систем накопичення енергії.
Дізнатися більше

Обладнання для сонячних електростанцій

Авенстон має багаторічний досвід у постачанні обладнання і матеріалів на будівельні майданчики проєктів ВДЕ. Вартість обладнання та вибір оптимального графіка доставки можуть бути ефективно оптимізовані фахівцями нашої компанії.
Дізнатися більше

Системи резервного живлення та ДБЖ

Надаємо послуги з встановлення сучасних джерел безперервного та резервного живлення для комерційних підприємств. Проєктування, встановлення і сервіс ДБЖ малої та середньої потужності. Резервні системи електропостачання.
Дізнатися більше

Експлуатація і сервіс сонячних електростанцій

Подовжуємо термін служби об'єктів ВДЕ, збільшуємо їхню прибутковість, оптимізуємо продуктивність та експлуатаційну доступність, знижуємо операційні витрати. Планове та позапланове технічне обслуговування, гарантія, сервіс.
Дізнатися більше

Додаткові інжинірингові послуги

Авенстон надає окремі послуги, повʼязані з технічними аспектами реалізації проєктів в галузі відновлювальної енергетики: моделювання, техніко-економічне обгрунтування, проєктування, монтажні та електромонтажні роботи.
Дізнатися більше