1 МВт – за змінним струмом чи постійним? Роз’яснення НКРЕКП

Компанія АВЕНСТОН як досвідчений учасник ринку сонячної енергетики України завжди знаходиться в епіцентрі подій і веде конструктивний діалог з усіма стейкхолдерами енергетичної галузі. Крім того, ми активно комунікуємо з державними структурами з метою формування чітких і прозорих правил роботи, а також досягнення стабільного розвитку сектора сонячної енергетики ринку України.

На початку 2020 року нашим юридичним відділом було направлено лист в НКРЕКП з метою отримати роз’яснення щодо важливого для інвесторів питання – питання механізму обрахунку встановленої потужності для об’єктів, що виробляють електричну енергію з енергії сонця та належать юридичним особам. Так, якщо інвестор вирішує побудувати сонячну електростанцію та продавати електроенергію за «зеленим тарифом», а не через систему аукціонів, то обмеження такої станції щодо встановленої потужності складатиме 1 МВт. Питання лише в тому, 1 МВт по АС чи DC? І це питання є принциповим, адже саме від цього механізму буде залежати все – від ТУ до проектування та вибору основного обладнання.

Пояснемо. Станом на сьогоднішній день в чинному законодавстві України міститься інформація лише про механізм визначення встановленої потужності генеруючих установок для приватних домогосподарств*. Однак, що стосується конкретного розуміння встановленої потужності для об’єктів, що виробляють електричну енергію з енергії сонячного випромінювання (які належать суб’єктам господарювання), – в чинному законодавстві України відсутнє визначення зазначеного поняття, а тому на практиці в суб’єктів господарювання виникають труднощі щодо порядку визначення встановленої потужності об’єктів електроенергетики – за номінальною потужністю інверторного устаткування чи номінальною потужністю фотомодулів.

У листі до НКРЕКП юридичний департамент АВЕНСТОН попросив надати роз’яснення щодо наступних питань:

  1. Яким чином (потужність змінного струму АС чи постійного струму DC генерації) визначається передбачена в законодавстві встановлена потужність для об’єктів електроенергетики, що виробляють електричну енергію з енергії сонячного випромінювання більше 1 МВт?
  2. Яким чином (потужність змінного струму АС чи постійного струму DC генерації) визначається передбачена в законодавстві встановлена потужність для введених в експлуатацію після 01.01.2020 року наземних об’єктів, що виробляють електричну енергію з енергії сонячного випромінювання більше 1 МВт?
  3. Яким чином (потужність змінного струму АС чи постійного струму DC генерації) визначається передбачена в законодавстві встановлена потужність для введених в експлуатацію після 01.01.2020 року об’єктів, що виробляють електричну енергію з енергії сонячного випромінювання більше 1 МВт, розміщених на даху будівель та споруд?
солнечная электростанция 1 МВт запрос в нкрэ

В офіційній відповіді на лист від АВЕНСТОН, регулятор посилається на Закон України «Про ліцензування видів господарської діяльності», а саме статтю 1, пункти 1.6 та 1.4, та першу частину статті 8 Закону України «Про ринок електричної енергії». Таким чином, визначення встановленої потужності об’єктів електроенергетики, що виробляють електричну енергію з енергії сонячного випромінювання (для об’єктів енергетики, які введені в експлуатацію як до, так і після 01.01.2020), крім домогосподарств, визначається за встановленою потужністю електрогенеруючого обладнання сонячних (фотоелектричних) панелей (модулів), що використовуються для перетворення сонячного випромінювання на електричну енергію. При цьому, Законом України «Про альтернативні джерела енергії» не встановлюється диференціація визначення потужності в залежності від місця розташування електрогенеруючого обладнання (сонячних (фотоелектричних) панелей (модулів)) для об’єктів, що виробляють електричну енергію з енергії сонячного випромінювання встановленої потужності більше 1 МВт.

Повний текст письмової відповіді регулятора наводимо нижче.

ответ нкрэ по солнечным электростанциям на 1 МВт

Компанія АВЕНСТОН вдячна за чітку і однозначну відповідь Регулятору. Наша команда сподівається на подальшу плідну роботу з усіма органами влади, яка дозволить ринку активно рости і залучати інвестиції.

Хочемо звернути увагу, що зараз, як ніколи, гравцям ринку сонячної енергетики потрібно об’єднуватись задля координації діяльності та захисту спільних інтересів. Саме з цією метою було в свій час створено Асоціацію Сонячної Енергетики України (АСЕУ), яка захищає інтереси всіх її учасників та гравців ринку, а не тільки окремих юридичних осіб та великих компаній. Сьогодні компанія АВЕНСТОН є учасником і партнером Асоціації. Разом ми ведемо насичену і плідну спільну роботу над розвитком сонячної електроенергетики України.

Ми закликаємо всіх, чия діяльність пов’язана з «сонцем», об’єднуватися в єдину родину АСЕУ, адже будь-які труднощі можна подолати лише спільними зусиллями та системною командною роботою.

* У Законі України «Про альтернативні джерела енергії» від 20.02.2003, стаття 9, абзац 3 пункт 2 йдеться про Порядок продажу, обліку та розрахунків за вироблену електричну енергію із альтернативних джерел енергії об’єктами електроенергетики (генеруючими установками) приватних домогосподарств, затвердженого Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики 27.02.2014 № 170, встановлена потужність генеруючої установки – номінальна потужність інверторного устаткування генеруючої установки, яке забезпечує паралельну роботу генеруючої установки з енергосистемою.

 

Ключові напрямки діяльності Авенстон

Промислові сонячні електростанції

Будуємо мережеві промислові сонячні електростанції для продажу електроенергії в мережу по договорам PPA та через систему аукціонів. Наземні сонячні електростанції "під ключ" - проєктування, генпідряд, підключення до мереж.
Дізнатися більше

Комерційні сонячні електростанції

З 2010 року виконуємо повний комплекс робіт по розробці проєктів, будівництву та сервісному обслуговуванню сонячних фотоелектричних електростанцій всіх типів. Величезний практичний досвід будівництва сонячних електростанцій для бізнесу.
Дізнатися більше

Системи накопичення електроенергії

Повний спектр послуг по впровадженню технологій зберігання енергії (BESS) для сонячних електростанцій та інших об'єктів ВДЕ, промисловості і комерційного сектора. Девелопмент, проєктування, будівництво та введення в експлуатацію.
Дізнатися більше

Експлуатація і сервіс сонячних електростанцій

Подовжуємо термін служби об'єктів ВДЕ, збільшуємо їхню прибутковість, оптимізуємо продуктивність та експлуатаційну доступність, знижуємо операційні витрати. Планове та позапланове технічне обслуговування, гарантія, сервіс.
Дізнатися більше