Оновлена енергостратегія гальмує розвиток ВДЕ

Проект оновленої Енергетичної стратегії України на період до 2030 року гальмує розвиток відновлюваних джерел енергії та може зупинити надходження іноземних інвестицій в цю галузь. Таку спільну позицію висловили сьогодні в ході прес-конференції голова Української вітроенергетичної асоціації (УВЕА) Андрій Конеченков, співзасновник компанії «Рентехно» та «Авенстон» Дмитро Лукомський та президент Асоціації учасників ринку альтернативних видів палива та енергії України (АПЕУ) Віталій Давій.

За словами Віталія Давія, галузь відновлюваної енергетики лише розпочала формуватись в Україні, почали здійснюватись інвестиції, зокрема, й іноземні. Однак, поява нової редакції енергостратегії змусила пригальмувати цей процес, переконаний експерт та запевняє, що це негативно вплине й на інвестиційну привабливість країни загалом. «В 2015 році доля відновлюваної енергетики в загальному балансі буде не 3-6% так, як зазначається в стратегії, а буде понад 6%. 3% і 6% – це фактично бар’єри», – говорить голова АПЕУ.

Погоджується з ним і Дмитро Лукомський, розуміючи, що досить мало інвесторів будуть вкладати в галузь керуючись такою стратегією. «Ми знаємо чим дихає пул потенційних інвесторів, чим живе галузь. Однак, проект документу може зіграти в цьому випадку не досить гарну послугу. Зменшувати частку джерел відновлюваної енергії не дуже розумно та своєчасно», – сказав експерт. Ще одним негативним фактором є й те, що в стратегії зазначається про необхідність зменшення «зеленого» тарифу без прив’язки до існуючих законів. «Інвестори вже відкладають свої рішення і це факт», – зауважує Дмитро Лукомський.

На підтримку сказаному, Віталій Давій наводить й реальний приклад – в Україні за останні півроку не видано жодного «зеленого» тарифу. «Україна вже півроку живе без «зеленого» тарифу, не видано жодного. Оскільки є вимога щодо «місцевої складової» на рівні 15%, а порядку, який би визначав її досі немає. Навіщо нам енергостратегія, коли ми такими ініціативами зупиняємо галузь», – дивується фахівець.

В свою чергу, Андрій Конеченков наголошує на тому, що документ є обов’язковим до виконання. «Сьогодні документи приймають як посібник для дій і, якщо він буде прийнятий в тому вигляді, в якому він є зараз, ринок відновлюваної енергетики не тільки зупиниться, але й можуть бути конфлікти в рамках Кіотського протоколу й Енергетичного Співтовариства», – сказав він.

Експерти впевнені, що із прийняттям проекту документу, не змінивши в ньому принципові речі щодо частки відновлюваної енергетики в балансі країни, зменшення ставки «зеленого» тарифу тощо, довести іноземцям про інвестування цієї галузі буде просто неможливо.

Нагадаємо, що в проекті оновленої Енергетичної стратегії України на період до 2030 року, текст якого оприлюднений на веб-сайті Міністерства енергетики та вугільної промисловості для його обговорення з громадськістю, частка встановленої потужності відновлюваної енергетики в Україні має скласти 5-7 ГВт (10-12 ГВт включаючи великі гідроелектростанції) у 2030 році або щонайменше 10% від загальної встановленої потужності при річному обсязі видобутку 11-16 ТВт-год (23–28 ТВт-год включаючи великі ГЕС).

Сонячна електростанція 1 МВт під «зелений» тариф

Наземні мережеві сонячні електростанції під «зелений» тариф є актуальним та привабливим варіантом для непрофільних інвесторів, що зацікавлені в участі у проєктах в сфері ВДЕ в Україні.
Дізнатися більше

Зміни у світовій енергетиці неминучі

Дані про розвиток світової енергетики включно з відновлюваними джерелами енергії (ВДЕ), отримані в середині 2018 року, свідчать, що досягнуто важливої віхи – встановлена генеруюча потужність енергії із сонця і вітру перевищує один терават.
Дізнатися більше

Дахові сонячні електростанції в Україні

Перспективи розвитку дахових комерційних сонячних електростанцій. Переваги та варіанти застосування. Найбільш поширені питання про сонячні електростанції.
Дізнатися більше

Основи сонячної енергетики для бізнесу

Комерційні сонячні електростанції можуть реально змінити ваш бізнес. Якщо ви шукаєте енергоефективну альтернативу, щоб скоротити рахунки за електроенергію, сонячна енергія може стати хорошим вибором.
Дізнатися більше