Данія інвестує 19 млн доларів США у виробництво водню

Уряд Данії оголосив про будівництво двох великих проєктів по перетворенню відновлюваної електроенергії у водень, GreenLab P2X та HySynergy. Накопичена енергія буде використовуватися в якості палива для автобусів, літаків та кораблів. Обидва проєкти планується фінансувати двома окремими траншами в розмірі 80 і 48 млн. Данських Крон (сумарно близько 19 мільйонів доларів США). Мета програми — зміцнити позиції Данії на світовому ринку екологічно чистої енергії.

  • GreenLab — це індустріальний бізнес-парк, розташований у місті Сківе на півострові Ютландія. Парк виробляє зелену енергію і постачає її підприємствам, а також перетворює у тепло, електропаливо та інші екологічно чисті продукти. «В межах проєкту P2X ми будуємо перший у світі комплексний завод з виробництва водню та метанолу, призначений для підтримки екологічно чистого транспорту», — каже Стін Хардінг Хінце, директор з розвитку в GreenLab. «Новаторським є те, що ми створили проєкт, який об’єднує всіх необхідних для успіху гравців — від виробників вітру до виробників водню і сполучної ланки продажів. У ньому беруть участь 11 партнерів – кожен має глибокі знання у своїй сфері, але всі об’єднані спільними амбіціями».
  • Другий проєкт, що отримав назву HySynergy (компанія Everfuel), буде побудовано у місті Фредерісія, в південно-східній частині Ютландії. «Ми працюємо над цим проєктом вже декілька років, і ми раді бачити, що Джейкоб Крогсгаард і його команда в Everfuel роблять ще один важливий крок до реалізації виробництва поновлюваного водню поруч з нафтопереробним заводом у Фредерісії», — говорить Джон Андре Лекке, генеральний директор Nel, яка володіє міноритарним пакетом акцій Everfuel. Everfuel буде власником і оператором установки по виробництву водню, а нафтопереробний завод Shell буде основним споживачем водню з електролізера. Крім того, Everfuel планує встановити станції зберігання водню, заправні станції та експлуатувати водневі трейлери для постачання водневого палива в Данію.

За словами Дена Йоргенсена, міністра клімату, енергетики та комунального господарства, проєкти мають сильних партнерів, і є частиною промислового симбіозу з галуззю ВДЕ в Данії. Обидва проєкти буде реалізовано в період з 2020 по 2025 рік.

В якості окремої події, данський постачальник електроенергії Ørsted заявив, що отримав 34,6 млн Данських Крон від Данського енергетичного агентства на будівництво електролізної установки потужністю 2 МВт. Партнерами компанії стали Everfuel Europe A/S, NEL Hydrogen A/S, GreenHydrogen A/S, DSV Panalpina A/S, Hydrogen Denmark і Energinet Elsystemansvar A/S.

На майданчику буде вироблятися екологічно чистий водень для автомобільного транспорту, використовуючи електроенергію від двох офшорних вітряних турбін Siemens Gamesa потужністю 3,6 МВт, розташованих в Аведоре, на півдні від Копенгагена.

«Важкий автомобільний транспорт є одним з секторів, який можна зробити більш екологічним, шляхом непрямої електрифікації воднем, отриманим з відновлюваних джерел. Однак відновлюваний водень зараз є дорожчим, ніж водень, отриманий з газу або вугілля. Тому для нас важливо мати можливість продемонструвати технологію і напрацювати досвід, який дозволить розширити масштаби технології та зробити її більш ефективною, щоб ми могли виробляти відновлюваний водень за конкурентною ціною»пояснив Андерс Нордстрем, віцепрезидент і керівник відділу водневої діяльності Ørsted.

Пошук місцевого партнеру для проектів альтернативної енергетики в Україні

Розглянуті особливості пошуку та роботи з місцевими компаніями, слідуючи логіці класичного інвестиційно-будівельного процесу. Найбільш важливими етапами є етапи планування, девелопменту, будівництва та експлуатації об’єктів, а також формальні процедури, пов’язані з отриманням "зеленого" тарифу.
Дізнатися більше

Нетрадиційні ВДЕ: реальність чи фантастика?

Сьогодні спостерігається загальна світова тенденція до екологічної обізнаності, і відновлювані джерела енергії знаходяться під пильною увагою. Компанія АВЕНСТОН представляє огляд нетрадиційних ВДЕ: грозова енергетика, кріоенергетика, гравітаційна енергетика та технології концентрації сонячного світла.
Дізнатися більше

Гібридна СЕС на базі автомобільного навісу

Ми раді представити наш новий продукт для власників бізнесу - гібридну сонячну електростанцію на базі автомобільного навісу, яка втілює сучасні технології та рішення для максимально ефективного використання зеленої енергії.
Дізнатися більше

Перспективи водневої енергетики

Енергоефективність та стійкість є двома важливими факторами, що сприяють переходу від нинішньої економіки, що базується на викопному паливі, до економіки замкнутого циклу, яка буде застосовувати найпередовіші енергетичні технологічні рішення нинішнього століття.
Дізнатися більше