Заява гравців ринку сонячної енергетики

У вівторок, 19 листопада, в прес-центрі інформаційного агентства «Інтерфакс-Україна» відбулася ініційована Асоціацією сонячної енергетики України прес-конференція на тему «Ринок сонячної енергетики в Україні. Які законодавчі зміни очікуються в 2020 році? Думки гравців ринку».

Генеральний директор та засновник ТОВ «Авенстон» Дмитро Лукомський, виконавчий директор Асоціації сонячної енергетики України (АСЕУ) Артем Семенишин та інші вагомі гравці галузі виступили із важливою заявою та роз’ясненнями щодо наслідків ретроспективних змін в українському законодавстві про підтримку альтернативної енергетики.

Учасники: виконавчий директор АСЕУ Артем Семенишин; генеральний директор та засновник ТОВ «Авенстон» Дмитро Лукомський; старший партнер адвокатської компанії «Соколовський і партнери» Тетяна Лисовец; радник по роботі з іноземними компаніями ТОВ «ЕДС Інжиніринг» Сергій Грін; директор з розвитку бізнесу «KNESS Group» Євген Дідіченко.

Представники Асоціації сонячної енергетики України
Представники Асоціації сонячної енергетики України

Асоціація сонячної енергетики України застерегла керівництво країни від непродуманих додаткових зменшень «зеленого» тарифу. Така політика загрожує судами з інвесторами, які вже інвестували кошти в становлення «зеленої» генерації та зупинкою всієї галузі ВДЕ.

«Державна підтримка розвитку сонячної енергетики в усьому світі є ключовим механізмом її стимулювання. Є два способи державної підтримки. Перший це зелений тариф, другий – підтримка у вигляді аукціону. Наше завдання встановити чіткі правила гри на кілька років у вигляді конкретної стратегії, яка передбачає розвиток відновлюваної енергетики. Цілі розвитку наявної енергетичної стратегії до 2035 року є недостатньо амбітними. Про це говорять багато експертів енергетичного співтовариства»зазначив виконавчий директор АСЕУ Артем Семенишин.

Крім того, Артем Семенишин підкреслив, що за даними агентства IRENA, новий звіт якого буде опублікований протягом декількох місяців, потенціал сонячної галузі України, який має не менше 15 ГВт сонячних потужностей, може бути реалізовано протягом 10 років за умов якісної державної підтримки.

«Ми з колегами маємо спільну мету з розвитку зеленої генерації та з формування майбутнього для наступних поколінь. Ми виступаємо від імені Асоціації сонячної енергетики України і розуміємо, що гармонійний розвиток відновлюваної енергетики можливий при кооперації всіх її видів. Якщо дивитися на прогнози інших країн, до 2050 року частка сонця та вітру на ринку енергогенерації в середньому сягатиме 50%. Такі тренди неминучі. Наша країна заявляє досить амбітні цілі, але є проблеми технічного і економічного характеру. Крім того, розмови про ретроспективні зміни законодавства дуже болісно сприймаються інвесторами, оскільки інвестори в усьому світі дуже чутливі до таких новин. Тому ми підтримуємо зусилля Асоціації нівелювати вищезазначені проблеми»сказав генеральний директор ТОВ «Авенстон» Дмитро Лукомський.

Засновник та СЕО
Засновник та СЕО "Авенстон" Дмитро Васильович Лукомський

Результатом зустрічі став меморандум, який учасники направили прем’єр-міністру України. Директор з розвитку бізнесу KNESS Group Євген Дідіченко у своїй промові сформулював ключові положення цього меморандуму:

  • Зняття обмежень на ціни – всі споживачі повинні платити ринкову ціну за електроенергію;
  • Відмова від існуючої системи PSO;
  • Запуск ринку допоміжних послуг;
  • Збільшення податку на викид CO2;
  • Ринкові методи визначення тарифів;
  • Розробка бачення, стратегії та доктрини розвитку енергетики України;
  • Популяризація проблем зміни клімату.

«Механізм PPA (договір куплі-продажу електроенергії) зараз за законом має термін два роки. Ми проти зменшення цього терміну дії. Оскільки по нашим прогнозам більшість нових інвесторів будуть стежити за тим, як запрацюють аукціони, але будуватися будуть за «зеленим тарифом» через систему PPA. З точки зору реалій життєвий цикл проектів, які готуються до залучення інвестицій, затягується більше, ніж на рік. Тому норма два роки, яка закладена у PPA, є економічно обґрунтованою. Якщо її відмінити наш ринок зупиниться»підкреслив Дмитро Лукомський.

Радник по роботі з іноземними компаніями ТОВ «ЕДС Інжиніринг» Сергій Грін зупинився на тому, як іноземні інвестори оцінюють потенційні зміни в українському законодавстві, і чому саме такі зміни можуть негативно вплинути на розвиток ринку: «Великі інвестори вже вклали близько 8 млрд. євро в сонячну енергетику України. Зараз вони «застигли» в режимі «очікування» з огляду на ймовірність, що українська влада змінить «правила гри».

Старша партнерка Адвокатської компанії «Соколовський і партнери» Тетяна Лісовець попередила про неминучість судових процесів між енергетичними компаніями-інвесторами та органами влади у випадку ретроспективного перегляду прийнятого раніше «зеленого» тарифу.

Повну відео-версію з цікавими запитаннями журналістів дивіться за наступним посиланням.

Пасивні будинки та їх принципи проєктування

Пасивні будинки відрізняються дуже низькою втратою енергії (тепла), завдяки використанню пасивних методів енергозбереження (ізоляційні матеріали, інженерні та архітектурні рішення). Фахівці нашої компанії підготували цікавий і доступний матеріал про базові принципи енергозберігаючого будинку.
Дізнатися більше

Інвестиції в сонячну енергетику

Сонячна енергетика - чергова забава для багатих країн і питання далекого майбутнього або ж реальна можливість, незважаючи на складні економічні та політичні умови сьогоднішньої України, заробляти гроші вже зараз?
Дізнатися більше

Нові технології у виробництві фотоелектричних батарей

За останні кілька років технології виробництва фотоелектричних модулів досить сильно змінилися. Тож наразі ми маємо складний ринок, наповнений продукцією з різними параметрами та властивостями. Ми підготували корисний матеріал, який допоможе потенційним інвесторам не зробити помилок.
Дізнатися більше

Відновлювані джерела енергії – енергетична незалежність для України

Енергетична безпека та незалежність перейшли на порядок денний в Україні з часів, коли Росія розпочала війну на Донбасі чотири роки тому. До 2014 року Україна покладалася на Росію як постачальника газу.
Дізнатися більше