Конференція SOLARISE! CEE 2023 в Празі

Генеральний директор Авенстон, пан Дмитро Лукомський прийняв участь у конференції Solarise CEE 2023, що пройшла в Празі 26 та 27 жовтня 2023 року. В рамках панельної дискусії “Renewable energy (PV development) policy in CEE countries: progress, challenges, and opportunities” представник нашої компанії надав свої коментарі щодо поточно статусу та перспектив розвитку галузі сонячної енергетики в Україні. Були розглянуті основні сегменти ринку сонячної енергетики України та вплив на них через війну з росією:

“Ринок сонячної енергетики в Україні складається з кількох досить різних сегментів, кожен із яких має свої особливості та перспективи.

Перш за все, необхідно відзначити великі промислові сонячні електростанції, які активно будувалися в Україні до 2020 року. Ці Інвестиції здійснювались завдяки дії механізму “зеленого” тарифу, який колись на практиці підтримувався державою. Загалом встановлено та введено в експлуатацію близько 6,3 ГВт промислових сонячних електростанцій. Точні цифри залежать від методики обліку (наприклад, як саме враховувати втрачені активи на окупованих територіях).

Наступним важливим ринком є приватні сонячні системи. До повномасштабного військового вторгнення в лютому 2022 року загальна потужність приватних сонячних установок в Україні становила понад 1,2 ГВт. Крім того, минулого року великої популярності набули домашні резервні сонячні системи. Головним драйвером в цьому випадку стали цинічні ракетні обстріли енергетичної інфраструктури України з боку російських військових. Відсутність електрики іноді по 14-18 годин на добу стала приводом для вирішення проблеми встановленням невеликих гібридних сонячних систем з батареями. За останні півтора року було встановлено приблизно 200 МВт приватних сонячних систем (як мережевих, так і резервних).

На третьому місці хочу відмітити комерційні фотоелектричні установки для підприємств. Переважно це дахові системи для власного споживання, які зовсім не передають електроенергію до зовнішньої мережі або використовують мережу лише для продажу надлишків генерації. Такі проєкти почали бути економічно виправданими орієнтовно з кінця 2021 року. Головними драйверами популярності для них стало зростання цін на традиційну електроенергію з мережі і зниження цін на сонячні модулі. Типовий термін окупності комерційних фотоелектричних систем для власного споживання в багатьох випадках становить менше 4 років, тому наразі це найпопулярніший тип фотоелектричних проектів в Україні, якщо розглядати будівництво нових потужностей.

На четвертому місці можу відзначити наземні сонячні проєкти, які будують та вводять в експлуатацію для продажу електроенергії за комерційними тарифами (наприклад, за тарифами ринку на добу наперед). Це новий сонячний ринок в Україні, який має великі перспективи.”

Також обговорювалися перспективи впровадження технологій накопичення енергії в промислові проєкти та невеликі приватні системи. Наприкінці доповідач підкреслив наступне:

“Наші головні цілі – відбудова зруйнованих об’єктів та підвищення енергетичної незалежності України.”

Конференція SOLARISE! CEE 2023 в Празі

Прогнозування генерації від змінної відновлюваної енергії (variable renewable energy)

Прогнозування стає вирішальним інструментом для економічно ефективної інтеграції ресурсів змінної відновлюваної енергії (variable renewable energy, VRE), таких як вітер і сонячна енергія, в локальні, регіональні і національні енергосистеми.
Дізнатися більше

Шлях Європи до чистої енергії

Енергетична криза в Європі та зростання кліматичних амбіцій відновили імпульс серед політиків до диверсифікації та декарбонізації енергетичної системи.
Дізнатися більше

Хмарне майбутнє для PV-галузі України

Авторська колонка Дмитра Лукомського на платформі "Економічна правда" про "мінливу хмарність" української сонячної енергетики та нові горизонти розвитку галузі наступного року
Дізнатися більше

Що таке технологія сонячних панелей TOPCon?

TOPCon сонячні елементи з контактами, що пасивовані тунельним оксидом (Tunnel Oxide Passivated Contact), були вперше представлені в 2013 році Інститутом сонячної енергії Фраунгофера в Німеччині і використовується основними виробниками принаймні з 2019 року.
Дізнатися більше