Участь АВЕНСТОН у IV Legal Energy Forum

13 листопада в Києві відбувся IV Legal Energy Forum. Це захід, де гравці енергетичного ринку, а також представники юридичної сфери та органів державної влади, обговорюють сучасні правові питання та задачі по регулюванню української енергетики. Цього року були присутні керівники бізнесу та газовидобувних компаній України, експерти від органів державної влади, голова підкомітету Верховної Ради та ін.

Обговорювались політичні, економічні та соціальні наслідки запровадження нового ринку електроенергії та його больові точки. Одна з головних тем, це потенціал альтернативної генерації та європейський напрямок розвитку енергоринку.

Головні тези дискусій:

  • Державна підтримка “альтернативних” виробників – курс на скорочення?
  • Правовий аналіз аукціонів
  • Актуальні законодавчі зміни у сфері відновлюваної енергетики
  • Проблемні питання створення нової енергетичної інфраструктури
  • Нові ризики для України
Участь АВЕНСТОН у IV Legal Energy Forum

Генеральний директор компанії АВЕНСТОН Дмитро Лукомський був запрошений до участі у панельній дискусії “Альтернативний потенціал України” в якості експерта реального сектору ринку альтернативної енергетики України. У своїй доповіді “СТРАТЕГІЯ РОЗВИТКУ СОНЯЧНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ. ПРОБЛЕМИ ГАЛУЗІ У СУЧАСНИХ РЕАЛІЯХ РИНКУ УКРАЇНИ” Дмитро Васильович поділився поглядом на індустрію очима української компанії (контрактера та девелопера):

“Починаючи з 2012 року ринок сонячної енергетики в Україні виріс більше, ніж в 20 разів. Цьому сприяв один із найвищих серед країн ЄС “зелений” тариф, який став безумовним стимулом приходу в галузь інвесторів. Однак великі об’єми виробництва сонячної та вітрової генерації призвели до ситуації, при якій оператор ОЕС України заявив про недостатність резервів енергосистеми для підтримки її сталості та відсутності достатньої кількості високоманеврових потужностей. В країні виник “зелено-вугільний парадокс”. Тобто в українських реаліях розвиток відновлювальних джерел енергії створює конкуренцію не для ТЕС, а для АЕС. Ця проблема могла б вирішитись вчасним введенням аукціонів на створення нових генеруючих потужностей “зеленої” енергетики.”

Тези виступу Дмитра Лукомського

  1. Українські реалії розвитку відновлювальних джерел енергії та конкуренція для АЕС. Необхідність введення аукціонів на створення нових генеруючих потужностей “зеленої” енергетики.
  2. Через суттєві постійні зміни правил роботи галузі, які підсилюються маніпулятивними заявами політиків та кулуарними рішеннями, на ринку панує досить нервова атмосфера.
  3. Ретроспективна зміна тарифів на ВДЕ є неприпустимою. Порушення міжнародних зобов’язань Україною перед інвесторами призведе до подання позовів в міжнародний інвестиційний арбітраж
  4. Україні наразі не вистачає чіткої стратегії розвитку галузі сонячної енергетики до 2050 року, яка зможе направити розвиток галузі в правильному напрямку та зробить ринок більш сталим та передбачуваним.
  5. Гравці ринку ВДЕ мають об’єднатись та сформулювати концепцію розвитку цієї сфери, яка має містити чітку дорожню карту подальшого розвитку чистої зеленої генерації.

Під час панелі учасники розглянули низку важливих питань: якою є реальна ситуація на ринку та основні проблеми індустрії, куди рухається галузь та які плани уряду щодо розвитку зеленої енергетики в Україні. Альтернативна енергетика це глобальний тренд тому в України немає іншого шляху розвитку окрім як рухатись в напрямку відновлюваних джерел енергії.

Виконавчий директор Сонячної Асоціації Артем Семенишин презентував статистику по джерелах енергії та поділився поглядом АСЕУ на процеси в галузі. Було висвітлено бентежну ситуацію з утриманням інвесторів від вкладення коштів в проєкти ВДЕ України через затримку розрахунків по “зеленому тарифу” у 2019 році та політичну невизначеність.

Владислав Максаков, представник НКРЕКП, окреслив принципи, за якими будуть функціонувати системи аукціонів. Представник ДП “Гарантований покупець” Геннадій Іванов розповів про функції та взаємодію ДП ГП з бізнесом та презентував нову модель ринку.

Форум проводився четвертий рік поспіль, організатором виступило видавництво “Юридична практика”. Компанія АВЕНСТОН дякує команді видавництва за запрошення на таку важливу подію. Ми з радістю беремо участь у корисних заходах, які підсилюють та зміцнюють комунікацію між галузями економіки України, а також допомагають розв’язувати болючі питання через діалог та підтримку з боку держави.

Сонячна енергія у хлібопекарському виробництві

Короткий огляд сучасного досвіду і найкращих практик застосування технологій сонячної енергетики у хлібопекарському виробництві в контексті загальної енергоефективності хлібопекарської галузі.
Дізнатися більше

Чи є друге життя у сонячних панелей?

В останні роки спостерігається активний розвиток сонячної енергетики в усьому світі. У кожного продукту і матеріалу є свій термін експлуатації і використання. Яка ж подальша доля PV-модулів, які підійшли до кінця свого терміну служби?
Дізнатися більше

Сонячні кооперативи. Досвід інших країн

У статті розглядається досвід США і Німеччини у використанні принципів кооперації для розвитку сонячної енергетики. Цей досвід може стати корисним і для України, який має великий роботи кооперативних об'єднань, особливо в сегменті невеликих приватних сонячних електростанцій.
Дізнатися більше

Сонячні панелі за технологією гетеропереходів (HJT)

Технологія гетеропереходів (HJT) є давно відомим методом виробництва сонячних панелей, який активно набрав обертів за останнє десятиліття. Наразі ця технологія є одним з найкращих варіантів для сонячної промисловості для підвищення ефективності та потужності до найвищого рівня.
Дізнатися більше