Участь у вебінарі «Розуміння ринку сонячної енергетики України»

24 квітня у рамках вебінару «Розуміння ринку сонячної енергетики України» представники українських та іноземних компаній зібрались для обговорення нинішньої ситуації в енергетичній галузі: вплив на сонячний бізнес пандемії COVID19, нового законодавчого регулювання та багато чого іншого. Захід проходив у форматі вебконференції, організованої ZNSHINE SOLAR, одним з провідних світових виробників фотомодулів Tier 1.

Учасниками заходу стали: Олексій Шишканов, старший менеджер з розвитку бізнесу АВЕНСТОН; Міріам Мбарек, директор з міжнародних продажів ZNSHINE SOLAR; Ерік Чжен, технічний директор ZNSHINE SOLAR; Кан Келес, міжнародний менеджер з розвитку бізнесу Europower Enerji; Наталія Черняєва, виконавчий директор Unisolar; Тетяна Коваленко, заступник директора Indian Solar; Максим Сисоєв, адвокат в енергетичній практиці Dentons; Артем Семенишин, директор Асоціації сонячної енергетики України.

Кожен учасник поділився своїм поглядом на нові виклики, перед якими стоїть сонячна енергетика України та світу в цілому. Про те, як конкретно їх компанії справляються з усіма труднощами та які можливості для руху вперед бачать перед собою.

У виступах спікерів пролунали єдині універсальні положення кризових стратегій:

  • вдосконалення логістики;
  • оптимізація витрат;
  • безпека персоналу (засоби захисту, віддалена робота);
  • тісна співпраця з постачальниками, клієнтами та партнерами.

Теперішні умови потребують гнучкості у регулюванні роботи підприємств, а також узгоджених дій всіх учасників ринку. Трансформація економіки неминуча, тому завдання кожного — використовувати нові можливості (наприклад, діджиталізувати робочий процес) та не боятися змін.

рынок солнечной энергетики украины

Міріам Мбарек, директор з міжнародних продажів ZNSHINE SOLAR зазначила, що, попри вимушене припинення виробництва в січні 2020 року у зв’язку з введенням карантину в Китаї, нині компанія вже працює на повну потужність. А Кан Келес, міжнародний менеджер з розвитку бізнесу Europower Enerji, підкреслив, що їхня компанія рада працювати на українському ринку, який є особливий з точки зору оперативності та ефективності реалізації проєктів. Так, наприклад, в кінці 2019 року Europower Enerji реалізувала проєкти загальною потужністю 32 МВт за 47 днів в умовах зими.

Директор Асоціації сонячної енергетики України Артем Семенишин у своєму виступі зазначив, що для стабілізації економічних показників галузі необхідна підтримка з боку держави.

Олексій Шишканов, старший менеджер з розвитку бізнесу АВЕНСТОН, поділився інформацією про ситуацію всередині компанії та загалом в галузі сонячної енергетики України. Коротко про головне далі у матеріалі.

Стан галузі

За словами Олексія, будівництво нових сонячних електростанцій значно сповільнилося після ряду серйозних змін у законодавстві, а також у зв’язку з очікуванням нових правил гри (зниження «зеленого» тарифу, нова схема державної підтримки аукціонами, ідеї щодо скорочення часу до попередньої PPA та інше). Тому багато сонячних проєктів були (тимчасово) зупинені.

«У 2018-2019 роках ми спостерігали швидке зростання ринку сонячної енергетики України, до кінця 2019 року було реалізовано 4,5 ГВт нових потужностей сонячних електростанцій. Однак, певні негативні фактори призвели до зниження на початку 2020 року активності інвесторів. Провину не об’єктивно покладати виключно на COVID19, він став лише каталізатором, ускладнюючи без того непросту ситуацію. Важливо відзначити, що зараз українські енергомережі перевантажені через зниження рівня споживання на тлі карантину. На жаль наша енергомережа не здатна збалансувати падіння споживання, в наслідок чого відбувається тимчасове відключення сонячних електростанцій»Олексій Шишканов, старший менеджер з розвитку бізнесу АВЕНСТОН.

АВЕНСТОН в умовах пандемії

Сьогодні компанія приділяє багато часу стратегічному плануванню, орієнтуючись на довгострокові цілі. AVENSTON вирішила не скорочувати персонал, а планувати майбутнє зростання.

«Ми продовжуємо працювати в умовах карантину з попереднім рівнем ефективності. Що стосується логістики, у нас не було проблем із закупівлею та доставкою матеріалів на об’єкти навіть з-за кордону. Щоб уникнути поспіху та черги ми заздалегідь плануємо наші поставки. Весь персонал компанії знаходиться вдома та переведений на віддалену роботу. Всі були проінструктовані та виконують рекомендації з профілактики захворювання. Робота кипить і не зупиняється. Ми знаємо, що наші партнери приймають рішення піти тим же шляхом, і у них також немає проблем з ефективністю роботи.

Зараз ми продовжуємо будівництво всіх розпочатих проєктів сонячних електростанцій, забезпечуючи необхідний захист нашим співробітникам. Однак, хочеться відзначити, що зараз у більшості випадків по завершенню стадії проєктування та бізнес-планування, інвестори просять пригальмувати подальшу імплементацію проєкту до закінчення карантину»Олексій Шишканов, старший менеджер з розвитку бізнесу АВЕНСТОН.

Як буде відбуватися подальший розвиток сонячної енергетики?

«Буде кілька різних сегментів ринку зі своїми власними перспективами та правилами. Серед найбільш цікавих нам: комерційні фотоелектричні станції (ФЕС) з попереднім підписанням PPA; комерційні ФЕС потужністю менш як 1 МВт; комерційні ФЕС потужністю понад 1 МВт з аукціонною схемою державної підтримки. Варто також відмітити, що сьогодні ми позитивно оцінюємо перспективи надання EPC-послуг з будівництва сонячних електростанцій для власного споживання.

Ринок не стоїть на місці, існує багато напрямків розвитку, які вимагають нашої уваги. Сьогодні сонячна енергетика України переживає етап трансформації. Такі зміни зустрічаються у будь-якій сфері економіки. Як ми реагуємо на них? Головним чином зберігаємо тверезий погляд та слідуємо поставленим цілям»Олексій Шишканов, старший менеджер з розвитку бізнесу АВЕНСТОН.

«Зелений» тариф як заміна валютного депозиту

Генеральний директор компанії Авенстон Дмитро Лукомський дав ґрунтовні поради щодо розвитку "сонячного" бізнесу в Україні
Дізнатися більше

Основи сонячної енергетики для бізнесу

Комерційні сонячні електростанції можуть реально змінити ваш бізнес. Якщо ви шукаєте енергоефективну альтернативу, щоб скоротити рахунки за електроенергію, сонячна енергія може стати хорошим вибором.
Дізнатися більше

Класифікація сонячних електростанцій (СЕС)

В даній статті коротко розглянуто найбільш популярні типи сучасних фотоелектричних сонячних електростанцій і запропоновано варіанти їх класифікації.
Дізнатися більше

Поза мережею. Сучасні off-grid PV системи

Вражаюче зростання PV-енергетики серед всіх типів відновлюваних джерел енергії (ВДЕ), що продемонстровано за останні роки, довело спроможність сонячних станцій впливати на світову модель енергетики та зайняти провідну роль у глобальній енергетичній транзиції.
Дізнатися більше