Як вибрати якісний і надійний сонячний модуль?

Світовий ринок продажу сонячних фотоелектричних батарей останнім часом зростає майже в 2 рази щороку. І ця тенденція, за прогнозами аналітиків, буде тривати. Поєднання великого попиту з поширенням і розвитком технології виготовлення сонячних модулів призвело до того, що на ринку зараз присутня велика кількість виробників, і при цьому їх число постійно збільшується. Не спеціалісту буває досить важко зорієнтуватися в розмаїтті брендів і моделей, зробивши при цьому правильний вибір. Тому наша компанія, спираючись на багаторічний досвід своєї команди у виробництві і застосуванні обладнання для сонячних електростанцій, пропонує свої рекомендації про те, як правильно вибрати сонячні панелі.

Вартість виробництва фотоелектричних модулів протягом останніх років стала менше в кілька разів. Одна з причин такого значного падіння вартості – перенесення виробничих потужностей з США і країн Європи в азіатські країни, в яких оплата праці та інші виробничі витрати значно менше. Це призвело до того, що всі основні європейські та американські гравці в даний час практично всю продукцію виробляють в країнах Південно-Східної Азії. За обсягами виробництва сонячних панелей саме Китай займає беззастережне перше місце. Переважна більшість панелей, які «виготовлені в Європі» насправді випущені в Азії, тільки під європейські вимоги. Аналогічні панелі, випущені в Китаї великими і надійними вертикально-інтегрованими виробниками, за якістю їм ні в чому не поступаються. Конкуренцію Китаю становить Японія, але її продукція, як у випадку і з американською, і з європейської, істотно програє в вартості виробникам з Піднебесної. Саме на сонячні панелі китайського виробництва припадає велика частина українського ринку.

Сонячні фотоелектричні модулі – це найважливіший і найдорожчий елемент будь-якої комерційної сонячної електростанції, їх правильний вибір багато в чому визначає ефективність, надійність і довговічність функціонування такого об’єкта. Є кілька чинників, спираючись на які, можна правильно вибрати якісні сонячні панелі. Наприклад, обсяг продукції, що випускається – варто вибрати сонячні батареї того виробника, чия продуктивність складає не менше 500 МВт продукції в рік. Саме така продуктивність гарантує певний рівень автоматизації виробництва, що знижує нестабільність за рахунок відмови від використання ручних операцій.

Але все ж головний показник – це рейтинг компанії-виробника панелей. Існує загальносвітова класифікація, яка поділяє виробників сонячних модулів на три рівні: Tier-1 (топові компанії з потенційно найвищим рівнем якості), Tier-2 (другий ешелон) і Tier-3 (найнижчий клас). Якщо порівнювати вартість панелей, то різниця між сонячною панеллю Tier-1 і Tier-3 може становити до 20%. Спробуємо розібратися, звідки виникає така значна різниця у вартості і наскільки виправдано переплачувати за бренд, а також розглянемо, в чому особливості кожного з класів фотоелектричних модулів.

Сонячні батареї Tier-1

Компанії-виробники сонячних модулів, які відносяться до рівня Tier-1, займають близько 2% світового ринку. При цьому є кілька чинників, характерних саме для даного класу модулів:

  • Компанії, що випускають сонячні панелі якості Tier-1, мають власне вертикально інтегроване виробництво, тобто компанія-виробник не просто проводить збірку сонячних панелей, використовуючи для цього комплектуючі та матеріали, виготовлені іншими виробниками, і має власний повний цикл виробництва, починаючи від вирощування кремнієвих пластин і виробництва фотоелектричних елементів і закінчуючи складанням фотоелектричних модулів. При цьому здійснюючи жорсткий контроль якості на всіх виробничих етапах.
  • Для виробництва сонячних панелей Tier-1 властивий високий ступінь автоматизації всіх виробничих процесів, завдяки чому людський вплив зведено до мінімуму. При цьому компанії постійно працюють над вдосконаленням всіх технологічних операцій, вважаючи їх бездоганність основним фактором високої якості готової продукції.
  • Важливий показник – компанія, чия продукція відноситься до рівня якості Tier-1, на світовому ринку сонячних технологій працює не менше 5 років. Останні кілька років сонячна енергетика переживає справжній бум, за цей час на ринку з’явилося безліч виробників сонячних панелей, чиє число давно обчислюється тисячами найменувань і брендів. При цьому багато хто з них не змогли витримати жорстку конкуренцію і припинили своє існування. Так що саме 5 років – це показовий термін для даної високотехнологічної галузі. Якщо компанія працює більше цього часу, то це говорить про те, що вона змогла правильно організувати виробництво сонячних панелей і елементів, налагодити їх реалізацію та підтримку клієнтів, у своїй діяльності вона орієнтована на довгострокове функціонування. Чим довше працює компанія на ринку, тим вище ймовірність того, що вона виконає всі заявлені нею гарантійні зобов’язання. Компанії-виробники рівня Tier-1, як правило, дають гарантію на свою продукцію (сонячні модулі та панелі) на строк не менше 10-15 років.
  • Виробники сонячних панелей рівня Tier-1 інвестують значні кошти в проведення науково-дослідних робіт (R & D), мають власні патенти, постійно впроваджуючи нові інноваційні підходи та рішення в організацію виробництва і технологічних процесів.

Тому продукція ТОП-брендів Tier-1 – це високотехнологічні зразки з дуже високою надійністю і гарантією якості. Якщо порівняти рейтинги Tier-1 за кілька останніх років, то можна відзначити, що лідируючі позиції залишаються практично без змін, їх з року в рік займають одні й ті ж компанії-виробники. Їх високоякісну продукцію можна сміливо рекомендувати для будівництва сонячних станцій. Якщо говорити про українські реалії, то зараз найбільшим попитом користуються сонячні панелі таких ТОП-брендів як JA Solar, Jinko, Trina, Hanwha Q Cells і деякі інші.

Сонячні панелі Tier-2

Виробники сонячних батарей класу Tier-2 – це свого роду «золота середина» між високим класом Tier-1 і всіма іншими виробниками Tier-3. На сьогоднішній день, на сонячні панелі Tier-2 доводиться до 10% світового ринку сонячних батарей.

Розглянемо особливості, які характерні для виробників Tier-2:

  • Виробничий процес панелей класу Tier-2 автоматизований, хоча автоматизація процесів – не такий домінуючий елемент, як при виробництві продукції Tier-1.
  • Компанії-виробники інвестують в проведення науково-дослідних розробок (R&D), але їх обсяги і якість робіт значно менше, ніж у компаній, чия продукція відноситься до Tier-1. Втім, виробники активно впроваджують отримані власні розробки для оптимізації існуючої продукції та запуску виробництва нових типів і зразків модулів.
  • Торгові марки сегмента Tier-2 в більшості випадків знаходяться на ринку виробництва обладнання для сонячних електростанцій (сонячних панелей) від 2 до 5 років. Вони мають потенціал, як науковий, так і виробничий, який допоможе їм піднятися в класі і перейти в категорію Tier-1, але у них для якісного стрибка поки немає коштів і досвіду.

Сонячні панелі Tier-3

Це наймасовіший сегмент фотомодулів, який при цьому найчастіше має найнижчий клас якості. На сонячні панелі Tier-3 припадає близько 90% всього світового ринку сонячних панелей. Відзначимо кілька факторів, які характерні для цього класу якості:

  • Компанії Tier-3 займаються виключно збіркою сонячних панелей, використовуючи для цього компоненти і фотоелементи, які виготовлені іншими компаніями.
  • Виробничі процеси мають недостатній рівень автоматизації, багато в чому залежать від людського фактора – ручної праці. Саме тому сонячні панелі навіть однієї партії можуть істотно відрізнятися за якістю збірки.
  • Кампанії не займаються веденням будь-якої дослідницької діяльності, використовуючи чужі технології і розробки.
  • Параметри, заявлені виробником в супровідній документації, не завжди відповідають реальним показникам.
  • Сучасний ринок перенасичений сонячними панелями даного класу.

Ціна і якість сонячних модулів

Щоб визначитися з якістю обраних сонячних панелей, перед покупкою слід уточнити ряд параметрів. Ось характеристики, які слід перевірити перед тим, як купити сонячну панель:

  • Гарантія. Точніше кажучи, придбавши сонячну панель, покупець отримує два види гарантії: гарантія виробника і гарантія вироблення. Зараз практично у всіх моделей сонячних батарей гарантія вироблення на фотоелектричні модулі становить 25 років. Через цей час продуктивність сонячної панелі складе не менше 80% від вихідних показників, іншими словами – зниження генерації за 25 років експлуатації складе не більше 20%. Це свого роду стандарт галузі, але при цьому набагато важливіше, наскільки ефективною буде панель, наприклад, через 10 років. Виробники сонячних панелей рівня Tier-1 гарантують, що протягом року втрати генерації будуть не більше 0,8%, тобто по витікання 10 років експлуатації потужність панелі скоротиться не більше, ніж на 8-10%. Виробники обладнання рівня Tier-3 не дають гарантію рівномірного зниження потужності генерації, на практиці це може призвести до того, що вже протягом одного-двох років експлуатації потужність може відразу знизитися на 10%. Це призведе до того, що час окупності станції різко збільшиться (на 1-2 роки). Якщо розглядати питання комплексно, то економія на придбанні обладнання в майбутньому обернеться істотними втратами в генерації, які в рази будуть перевищувати кошти, які «вийшло» заощадити. Інший важливий фактор – це гарантія, що надається безпосередньо виробником. Перш за все, сонячні панелі повинні бути завезені в країну абсолютно законно – через офіційного представника (оптимальний варіант) або через дилера, що представляє компанію-виробника. Компанія-дистриб’ютор надає гарантію на продані сонячні панелі всього на 1 рік, далі – відповідальність лягає на компанію-виробника. Якщо купити сонячні батареї бренду Tier-1, чия компанія-виробник вже працює на ринку більше 5 років, то можна бути впевненим у виконанні гарантійних зобов’язань протягом 10 років. А ось гарантії компанії сегмента Tier-3 можна вважати досить «умовними», адже більшість з них – компанії, які швидко розгортають свою діяльність, а й також стрімко її згортають. Тому не варто розраховувати на те, що вони виконають обіцяні гарантійні зобов’язання в повній мірі.
  • Допустима похибка номінальної потужності. Це параметр показує, наскільки реальне значення потужності може відхилятися від паспортних даних, зазначених виробником. Наприклад, якщо зазначена виробником потужність сонячної панелі становить 250 Вт, а можливе відхилення потужності лежить в межах +/- 5%, то на практиці це означає, що фактична потужність панелі коливається в межах 237,5 – 262,5 Вт. Якісні панелі Tier-1 мають мінімальне відхилення від зазначеної в техпаспорті даних, при цьому відхилення завжди направлено в позитивну сторону. Тобто в клас панелей з потужністю, наприклад, в 330 Вт на практиці завжди потраплять тільки ті модулі, у яких фактична потужність буде не менше, ніж 330 Вт. Купуючи сонячні панелі, обов’язково ознайомтеся з паспортом (datasheet)) і сертифікатом тестування (flash report).
  • ККД або ефективність роботи фотоелементів – параметр вказує, яка кількість сонячної енергії, що потрапляє на площину панелі, буде потім в модулі перетворено в електричний струм. Якщо порівнювати полікристалічні і монокристалічні сонячні панелі, то різниця ККД, як правило, не дуже велика (близько 1%). Набагато важливіше, яка буде вартість 1 Вт потужності – за цим показником обидва типи панелей приблизно рівні, хоча вартість монокристалічних панелей зазвичай трохи вище. Суттєве значення ККД має в тому випадку, коли площа установки сонячних панелей обмежена, наприклад, найпоширеніший випадок – дахові сонячні електростанції. У цьому випадку за рахунок вибору панелей з високим ККД можна скоротити площу, необхідну для установки.
  • Температурний коефіцієнт – ще один важливий показник роботи сонячної батареї. Вся справа в особливостях функціонування фотоелементів – їм необхідно багато сонячного світла, але при цьому вони не люблять високу температуру. На спеці, коли сонячні панелі сильно нагріються, починається скорочення вироблюваної електроенергії, при цьому падіння потужності – досить значне. Температурний коефіцієнт вказує, наскільки знизиться генерується потужність при підвищенні температури на 1 градус. У модулів хорошої якості він складає не більше -0,4% на 1 °C, це значення притаманне панелям Tier-1 і Tier-2. Слід врахувати, що тестування параметрів проводиться при температурі 25 °C, а в літній період власна температура сонячної батареї може підніматися до 60-70 °C. Таким чином, при підвищенні температури панелі на 20 °C, втрати потужності складуть близько 10%. При роботі станції по «зеленому» тарифу, таке зниження потужності обернеться значними втратами в обсягах продажу електроенергії.

Скориставшись нашим порадами, ви зможете більш обдумано вибрати якісні сонячні панелі, які забезпечать ефективну і стабільну роботу вашої сонячної електростанції.

Качественный и надежный солнечный модуль

Викопне паливо домінує у світовому енергопостачанні, оскільки ще зовсім недавно електроенергія з викопного палива була набагато дешевшою, ніж електроенергія з відновлюваних джерел енергії. Ця ситуація різко змінилася за останнє десятиліття. У більшості місць у світі енергія з нових відновлюваних джерел енергії зараз дешевша, ніж енергія від нових викопних видів палива.

Визначальним рушієм цієї зміни є те, що ціни на технології відновлюваної енергетики з кожним подвоєнням сукупної встановленої потужності знижується на одну і ту ж частку. Однак ціна на електроенергію з джерел викопного палива не відповідає цьому тренду, тому слід очікувати, що різниця в цінах між дорогими викопними видами палива та дешевими відновлюваними джерелами в майбутньому стане ще більшою.

Падіння цін на енергію також означає, що реальний дохід людей зростає. Таким чином, інвестиції для збільшення виробництва енергії за рахунок дешевої електроенергії з відновлюваних джерел є не лише можливістю зменшити викиди, але й досягти більшого економічного зростання, особливо для найбідніших верств населення.

Важливим драйвером падіння цін на електроенергію з ВДЕ є постійне зменшення вартості сонячних панелей. Глобальна тенденція з цього питання проілюстрована на малюнку нижче.

Цены на солнечные батареи

Авенстон пропонує повний комплекс послуг з проектування і будівництва електростанцій з використанням сонячних батарей. Ми з 2010 року будуємо сонячні електростанції, а також виконуємо всі необхідні заходи щодо їх подальшого сервісного обслуговування. Наша спеціалізація – промислові мережеві сонячні електростанції, комерційні сонячні електростанції для власних потреб підприємств та системи BIPV.

 

Ключові напрямки діяльності Авенстон

Промислові сонячні електростанції

Будуємо мережеві промислові сонячні електростанції для продажу електроенергії в мережу по договорам PPA та через систему аукціонів. Наземні сонячні електростанції "під ключ" - проєктування, генпідряд, підключення до мереж.
Дізнатися більше

Комерційні сонячні електростанції

З 2010 року виконуємо повний комплекс робіт по розробці проєктів, будівництву та сервісному обслуговуванню сонячних фотоелектричних електростанцій всіх типів. Величезний практичний досвід будівництва сонячних електростанцій для бізнесу.
Дізнатися більше

Плавучі сонячні електростанції

Ми пропонуємо всі необхідні послуги та інноваційні рішення для впровадження плавучих сонячних електростанцій (FPV) в Європі та на Близькому Сході. Технічні консультації, проектування та послуги EPC під ключ.
Дізнатися більше

Системи накопичення електроенергії

Повний спектр послуг по впровадженню технологій зберігання енергії (BESS) для сонячних електростанцій та інших об'єктів ВДЕ, промисловості і комерційного сектора. Проєктування, будівництво та введення в експлуатацію систем накопичення енергії.
Дізнатися більше

Обладнання для сонячних електростанцій

Авенстон має багаторічний досвід у постачанні обладнання і матеріалів на будівельні майданчики проєктів ВДЕ. Вартість обладнання та вибір оптимального графіка доставки можуть бути ефективно оптимізовані фахівцями нашої компанії.
Дізнатися більше

Системи резервного живлення та ДБЖ

Надаємо послуги з встановлення сучасних джерел безперервного та резервного живлення для комерційних підприємств. Проєктування, встановлення і сервіс ДБЖ малої та середньої потужності. Резервні системи електропостачання.
Дізнатися більше

Експлуатація і сервіс сонячних електростанцій

Подовжуємо термін служби об'єктів ВДЕ, збільшуємо їхню прибутковість, оптимізуємо продуктивність та експлуатаційну доступність, знижуємо операційні витрати. Планове та позапланове технічне обслуговування, гарантія, сервіс.
Дізнатися більше

Додаткові інжинірингові послуги

Авенстон надає окремі послуги, повʼязані з технічними аспектами реалізації проєктів в галузі відновлювальної енергетики: моделювання, техніко-економічне обгрунтування, проєктування, монтажні та електромонтажні роботи.
Дізнатися більше