Ринок сонячної енергетики в Україні у 2010 році

Енергетична стратегія України

Нова енергетична стратегія, схвалена українським урядом на початку 2006 року, передбачає, що наша держава практично в чотири рази збільшить використання нетрадиційних джерел енергії з 10,9 млн. т.н.е. (млн. тон нафтового еквівалента) в 2005 році до 40,4 млн. т.н.е. в 2030 році. Ця ініціатива потребує інвестицій в енергетичний сектор в розмірі близько 60,4 млрд. гривень або ж 7,9 млрд. євро. Найбільше зростання очікується у сегментах використання сонячної енергії, вітряних електростанцій і низькопотенційного тепла, але їх масове застосування стартує з незначного рівня, так як в даний час сумарна встановлена ​​потужність (включаючи малі ГЕС) становить всього 0,18 ГВт. Проте, загальна потужність електростанцій з виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії (за винятком біопалива і малих ГЕС) має зрости в 2030 році до 2,1 ГВт.

Прийнята стратегія передбачає розвиток відновлюваних джерел енергії у відповідність основним принципам Європейської стратегії безпеки, конкурентоспроможної і стійкої енергетики. В Енергетичній стратегії України встановлюється ряд пільг для стимулювання виробництва та використання енергії з відновлюваних джерел, але більшість з них поки що не знайшли детального відображення в законодавстві.

Український уряд активно співпрацює і впроваджує проекти енергозбереження і розвитку нових і відновлюваних джерел енергії з фінансовими інститутами та міжнародними організаціями, такими як NEFCO, ADEME, IFC, Європейський банк реконструкції і розвитку, Світовий Банк і іншими.

Існує програма державної підтримки розвитку нетрадиційних та відновлюваних джерел енергії та малих гідроелектростанцій. Цільовий показник для поновлюваних джерел енергії на 20-30 рік становить 19% від усього обсягу генерації. Поточне фінансування, закладене в Державному бюджеті, обмежена тільки вітровою енергетикою і не достатнє, щоб істотно стимулювати розвиток усього сектора. Проте, ЄС виділяє 319 млн грн (27,7 євро) на підтримку реалізації Енергетичної стратегії України.

Очікується, що в Україні великі угоди будуть відчувати певні труднощі з борговим фінансуванням через вплив економічного спаду і в будь-якому випадку зажадають більш складних підходів до структуризації. У той же час міжнародні фінансові інститути інвестують все більше коштів в Україну. IFC оголосила про свій намір інвестувати близько $500 млн у 2010 році для підтримки здійснення різних проектів (в тому числі і тих, які стосуються енергетики). ЄБРР схвалив виділення 50 млн. доларів у розвиток альтернативної енергетики в Україні. Всесвітній Банк виділить 250 млн. дол. США у 2010 році для реалізації енергетичних проектів в Україні.

«Зелені» тарифи

У 2009 році український парламент прийняв закон щодо субсидованих тарифах для електроенергії, виробленої з нетрадиційних джерел, тобто «зелених» тарифах. Оптовий ринок електроенергії України в особі Державного підприємства «Енергоринок» має прямі зобов’язання закуповувати за таким тарифом все обсяги електроенергії, що вироблена з альтернативних джерел енергії. «Зелений» тариф встановлюється Національною Комісією Регулювання Електроенергетики (НКРЕ) окремо для кожної генеруючої компанії і буде діяти як мінімум до 1 січня 2030 року. «Зелений» тариф розрізняється для різних видів альтернативних джерел енергії, встановлюється окремо для кожного виробника електроенергії з альтернативних джерел енергії та деномінується в євро у відповідність офіційним курсом EUR/UAH, установленим Національним банком України станом на 1 січня 2009 року (10,86 грн за 1 євро).

Згідно закону для суб’єктів господарювання, які виробляють електроенергію з сонячної енергії, величина «зеленого» тарифу встановлюється на рівні роздрібного тарифу для споживачів 2-го класу напруги станом на січень 2009 року, визначеного з використанням тарифного коефіцієнта, який використовується для пікового періоду часу (для тризонної тарифної класифікації), помноженого на коефіцієнт «зеленого» тарифу для електроенергії, виробленої за рахунок сонячної енергії. Виробники електроенергії з сонячної енергії отримали найвищі коефіцієнти для розрахунку свого тарифу:

  • 4,4 – для об’єктів електроенергетики, встановлених на дахах будівель, будинків і споруд, з потужністю до 100 кВт, а також для об’єктів, розташованих на фасадах будівель, незалежно від їх потужності;
  • 4,6 – для об’єктів електроенергетики, встановлених на дахах будівель, будинків і споруд, з потужністю понад 100 кВт;
  • 4,8 – для наземних установок.

Тарифний коефіцієнт для пікових годин становить 1,8. Це передбачено Постановою НКРЕ №529 від 19/07/2005.

Крім того, для отримання «зеленого» тарифу об’єкту сонячної енергетики необхідно виконати наступні істотні умови:

  1. Починаючи з 1 січня 2012 року, частка матеріалів, комплектуючих виробів, робіт і послуг українського походження у проектах будівництва сонячних електростанцій повинна складати не менше 30 відсотків, а починаючи з 1 січня 2014 року – не менше 50 відсотків.
  2. Починаючи з 1 січня 2011 року, частка матеріалів і комплектуючих виробів українського виробництва в сонячних модулях, які використовуються при будівництві сонячних електростанцій, повинна становити не менше 30 відсотків.

Бізнес-модель для компаній, що працюють в сфері сонячної енергетики

Виходячи з реалій вітчизняного ринку, а також з огляду на специфіку чинного законодавства, одним з найбільш раціональних шляхів побудови ефективного бізнесу в сфері сонячної енергетики є створення вертикально-інтегрованої компанії, що спеціалізується на виробництві комплектуючих (фотоелектричні перетворювачі, сонячні батареї), а також будівництво і введення в експлуатацію сонячних електростанцій. За заявами в відкритих джерелах найбільш близькі до реалізації цієї моделі деякі компанії як ActivSolar і Квазар, а також кілька новачків, які планують зайняти сегмент ринку, пов’язаний з впровадженням тонкоплівкових технологій на базі аморфного кремнію. Решта гравців вітчизняного ринку сонячної енергетики фокусуються на більш вузьких сегментах ринку, наприклад, тільки на виробництві кремнію «сонячного» якості в злитках і пластинах.

Виробництво комплектуючих в Україні вимагає чіткого розуміння цільових ринків збуту. Поточна ситуація щодо сприятлива для виходу на закордонні ринки, але припускає як серйозну підготовку в плані технічної досконалості пропонованої продукції, так і здатність ефективно конкурувати з більш дешевими аналогами, виробленими в інших регіонах. З іншого боку, вимога закону про 30% частку матеріалів і комплектуючих виробів українського виробництва в сонячних модулях, які використовуються при будівництві сонячних електростанцій, сприяє формуванню в майбутньому внутрішнього попиту на таку продукцію.

Незважаючи на значні ресурси сонячної енергії, особливо в південних областях країни, ринок виробництва електроенергії за допомогою сонячних електростанцій в Україні все ще перебуває на початковому етапі розвитку. Встановлена ​​потужність сонячних станцій на даний момент складає всього близько 1 МВт. Ще кілька МВт планується ввести в експлуатацію в найближчі місяці, хоча несприятливі погодні умови в Криму взимку і деякі інші фактори можуть зрушити запуск нових потужностей до весни 2011 року. Всього ж, відповідно до аналітичного прогнозу компанії GlobalData, встановлена ​​потужність СЕС в Україні складе до 2015 року близько 157 МВт, з щорічним зростанням ринку близько 90%.

Проекти будівництва сонячних електростанцій потребують вирішення досить різнорідних завдань. Ось деякі з них:

  • пошук і підбір земельних ділянок для встановлення сонячних електростанцій з подальшим аналізом ефективності проекту з урахуванням специфічних територіальних чинників;
  • системне проектування та інжиніринг;
  • підбір та закупівля обладнання
  • забезпечення отримання дозволів та погоджень для підключення по «зеленому» тарифу;
  • монтаж обладнання та випробування системи;
  • експлуатація, моніторинг та технічне обслуговування.

Вирішення цих завдань вимагає не тільки вміння працювати на ринку України, але і знання досить специфічних технічних нюансів проектування і будівництва сонячних електростанцій. Звичайно ж, з часом такий досвід буде накопичено, а поки події можуть розвиватися за кількома сценаріями:

  1. Кооперація з великим закордонним гравцем, що має багаторічний практичний досвід і великий список реалізованих проектів. Таким шляхом пішла наша компанія, яка в особі свого підрозділу SolarUA підписала недавно угоду про співпрацю з відомою інжиніринговою компанією з США.
  2. Передача генерального підряду на будівництво сонячної електростанції іноземному девелоперу з відповідним досвідом і кваліфікацією. Судячи з наявних у нас даними, цей шлях вибрала австрійська ActivSolar, яка будує в даний час в Криму першу чергу своєю сонячної електростанції.
  3. Адаптація досвіду і знань, отриманих в ході реалізації проектів будівництва малих і середніх проектів, на більші об’єкти альтернативної електроенергетики. Такий шлях найбільш близький компанії Квазар, що має досвід реалізації проектів в різних точках світу.

Звичайно ж, на практиці перераховані вище сценарії можуть поєднуватися з урахуванням реалій виконуваних проектів і накопиченого досвіду девелопера. Але в будь-якому випадку, на початковому етапі розвитку промислової сонячної енергетики в Україні саме співпраця з провідними світовими розробниками рішень сонячної енергетики гарантує цільовий рівень капітальних вкладень і генерації електроенергії і забезпечить побудову ефективного бізнесу.

Стаття була надрукована в журналі “Альтернативні джерела енергії”, №9-10 (вересень-жовтень 2010 р), с.13-15.

 

Ключові напрямки діяльності Авенстон

Промислові сонячні електростанції

Будуємо мережеві промислові сонячні електростанції для продажу електроенергії в мережу по договорам PPA та через систему аукціонів. Наземні сонячні електростанції "під ключ" - проєктування, генпідряд, підключення до мереж.
Дізнатися більше

Комерційні сонячні електростанції

З 2010 року виконуємо повний комплекс робіт по розробці проєктів, будівництву та сервісному обслуговуванню сонячних фотоелектричних електростанцій всіх типів. Величезний практичний досвід будівництва сонячних електростанцій для бізнесу.
Дізнатися більше

Плавучі сонячні електростанції

Ми пропонуємо всі необхідні послуги та інноваційні рішення для впровадження плавучих сонячних електростанцій (FPV) в Європі та на Близькому Сході. Технічні консультації, проектування та послуги EPC під ключ.
Дізнатися більше

Системи накопичення електроенергії

Повний спектр послуг по впровадженню технологій зберігання енергії (BESS) для сонячних електростанцій та інших об'єктів ВДЕ, промисловості і комерційного сектора. Проєктування, будівництво та введення в експлуатацію систем накопичення енергії.
Дізнатися більше

Обладнання для сонячних електростанцій

Авенстон має багаторічний досвід у постачанні обладнання і матеріалів на будівельні майданчики проєктів ВДЕ. Вартість обладнання та вибір оптимального графіка доставки можуть бути ефективно оптимізовані фахівцями нашої компанії.
Дізнатися більше

Системи резервного живлення та ДБЖ

Надаємо послуги з встановлення сучасних джерел безперервного та резервного живлення для комерційних підприємств. Проєктування, встановлення і сервіс ДБЖ малої та середньої потужності. Резервні системи електропостачання.
Дізнатися більше

Експлуатація і сервіс сонячних електростанцій

Подовжуємо термін служби об'єктів ВДЕ, збільшуємо їхню прибутковість, оптимізуємо продуктивність та експлуатаційну доступність, знижуємо операційні витрати. Планове та позапланове технічне обслуговування, гарантія, сервіс.
Дізнатися більше

Додаткові інжинірингові послуги

Авенстон надає окремі послуги, повʼязані з технічними аспектами реалізації проєктів в галузі відновлювальної енергетики: моделювання, техніко-економічне обгрунтування, проєктування, монтажні та електромонтажні роботи.
Дізнатися більше