Онлайн-зустріч експертів галузі сонячної енергетики

24 квітня відбувся захопливий вебінар «Вплив викликів сьогодення на ринки сонячної енергетики України та Європи», організований Асоціацією сонячної енергетики України (АСЕУ) за підтримки SolarPower Europe. Онлайн-зустріч пройшла у форматі виступів експертів галузі з подальшим живим обговоренням актуальних питань.

Спікери заходу: генеральний директор АВЕНСТОН Дмитро Лукомський, СЕО АСЕУ Артем Семенишин та радник з питань політики SolarPower Europe Наомі Шевільярд.

За словами учасників зустрічі, в умовах пандемії COVID19 спостерігається деякий економічний спад, тривалість якого залежить від кінцевого терміну карантинних заходів та їх наслідків. У 2020 році очікується тимчасове зупинення значної кількості нових проєктів з будівництва сонячних електростанцій як в Україні, так і в Європі. Європейські країни вже готують ряд заходів для відновлення та підтримки бізнесу.

эксперты солнечной энергетики

Розвиток ринку сонячної енергетики в умовах нової реальності

Говорячи про можливість України повернутися до стрімкого темпу зростання сонячних інсталяцій, Дмитро Лукомський зауважив, що, на жаль, такого «буму» як у 2018-2019 роках спостерігатись вже не буде.

«Звичайно цей рік дуже непростий не тільки для нашої галузі, але також для всієї економіки країни. До пандемії я очікував загальну потужність інсталяцій за 2020 рік у 3-5 разів меншу, ніж було у попередні два роки з огляду на значні зміни у законодавстві. Однак сьогодні, в умовах COVID19, їх кількість буде ще менша. Попри те, що деякі проєкти наша компанія продовжує реалізовувати, з багатьма інвесторами говоримо про перенесення імплементації на кінець 2020 року – початок 2021 року. На жаль, у 2020 році буде спостерігатися деякий розрив». Дмитро Лукомський, CEO АВЕНСТОН.

Артем Семенишин перерахував негативні стимули, що обмежують будівництво нових об’єктів сонячної енергетики в Україні:

  • зниження величини «зеленого» тарифу;
  • зміни у законодавстві;
  • нова схема державної підтримки аукціонами;
  • поганий стан енергомереж;
  • відсутність умов балансування енергоспоживання;
  • відсутність energy storage;
  • збільшення безробіття та інше.

Крім того, поки з боку держави не спостерігається кроків щодо запобігання негативним наслідкам COVID19 в енергетичному секторі.

«У короткостроковій перспективі ми бачимо зменшення попиту на нові проєкти, зниження цін на PV-модулі, скасування запланованих поставок, фінансові обмеження. Що ж стосується довгострокових результатів, зокрема річних обсягів інсталяцій на ключових ринках ЄС у 2020 році, — ми очікуємо затримку будівництва. Тривалість цієї затримки залежить від того, наскільки затягнеться карантин та як він позначиться на бізнесі. Також ми вважаємо, що велика частина потужностей буде не скасована, а скоріше перенесена на 2021 і 2022 роки, а галузь повернеться до нормального стану в залежності від відновлення загальної ситуації». Наомі Шевільярд, радник з питань політики SolarPower Europe, окреслила короткострокові та довгострокові результати впливу COVID19 на сонячну енергетику.

развитие солнечной генерации

Що роблять Уряди Європейських країн?

Наомі розповіла які заходи вживають європейські країни для підтримки сектора відновлюваної енергетики. Це додаткове фінансування, подовження термінів дії pre-PPA, коригування та перенесення тендерів, заморожування запланованих знижень пільгових тарифів, антикризове управління через схеми прямої підтримки SURE та PEPP. Крім того, Європейська комісія готує так званий «EU recovery package», основна мета якого — полегшити країнам вихід з кризи та не допустити глибокої глобальної рецесії.

Антикризова стратегія АВЕНСТОН

«Ми повинні розуміти, що карантин тягне за собою загальний економічний спад. Так, наприклад, з початку 2020 року ми запустили кілька нових проєктів, частина з яких була відкладена або повністю зупинена через нову пандемічну реальність. Крім того, падіння попиту на електроенергію призвело до відключення кількох сонячних електростанцій за рекомендацією диспетчера енергосистеми.

Зараз у моїй компанії є кілька проєктів на стадії реалізації. На щастя, основні рішення, такі як покупка сонячних модулів та інверторів, були прийняті раніше, тому графіки не змінилися.

Після завершення карантину я планую внести деякі важливі зміни в стратегію компанії, в тому числі відкрити кілька нових напрямків бізнесу. Я припускаю підвищення зацікавленості проєктами генерації фотоелектричної енергії для власного споживання. Не тільки для фотоелектричних систем на даху, але й для наземних станцій. Зараз очікуваний термін окупності становить менше ніж 7 років.

Ринок відновлюваної енергетики буде зростати та зміцнюватися, незважаючи ні на що. Це наше майбутнє. Приймаючи ті чи інші рішення треба завжди брати це до уваги. Я вірю, що після кризи ми побачимо стрімке зростання інсталяцій як в Україні, так і у світі. Нумо допоможемо один одному і будемо розвиватися разом!» Дмитро Лукомський, CEO АВЕНСТОН.

Сонячне прогнозування в Україні

Погодні системи значно впливають на доступність сонячної радіації. Це означає, що змінюється вихідна потужність сонячної електростанції та кількість виробленої електроенергії протягом дня. Оскільки Україна постачає все більше електрики від сонця у свою національну мережу, все важливішими стають сонячні прогнози.
Дізнатися більше

Еволюція сонячної енергетики при COVID-19

Startup.info поспілкувався з Дмитром Лукомским, генеральним директором і засновником групи компаній Авенстон, співзасновником Рентехно, членом Правління Асоціації сонячної енергетики України.
Дізнатися більше

Пасивні будинки та їх принципи проєктування

Пасивні будинки відрізняються дуже низькою втратою енергії (тепла), завдяки використанню пасивних методів енергозбереження (ізоляційні матеріали, інженерні та архітектурні рішення). Фахівці нашої компанії підготували цікавий і доступний матеріал про базові принципи енергозберігаючого будинку.
Дізнатися більше

Ринок сонячної енергетики в Україні у 2010 році

Український ринок: аналіз поточної ситуації та можливостей побудови ефективного бізнесу від експертів сонячної енергетики
Дізнатися більше